Európske a národné legislatívne požiadavky

 

Zároveň prichádzajú nové nariadenia, ktoré zasahujú celý HVAC trh a budú novými výzvami. Jedno z nariadení sa týka F-plynov. Od roku 2026 prakticky nebude možné používať žiadne F-plyny v monoblokoch a od roku 2028 ani v splitových zariadeniach. Všetko bude musieť byť postavené na prírodných chladivách. To plne podporujeme, ale bude to predstavovať opäť obrovský tlak na výskum a vývoj.

Okrem toho sú to rôzne národné legislatívne požiadavky. Napríklad Nemecko chce od roku 2024 tlačiť na 65-percentný podiel obnoviteľných zdrojov vo vykurovaní. Znamená to, že od budúceho roka bude možné inštalovať prakticky len tepelné čerpadlá alebo hybridné systémy. To, na čo dostal automobilový priemysel 12 rokov do roku 2035, na to má sektor HVAC v Nemecku osem mesiacov.

 

Stále dôležitá úloha plynu

Na druhej strane kľúčovú rolu vo vykurovaní stále zohráva plyn, vlani sa na Slovensku predalo viac ako 35-tisíc plynových kotlov. Sústreďujeme sa na plnohodnotné systémové riešenia. Plynová vykurovacia technika je naďalej v jadre našich aktivít a je pre nás úplne kľúčová. 

Ako plynová technika, tak tepelné čerpadlá, kontrolované vetranie či fotovoltické systémy a nabíjacie systémy s nadradeným energetickým manažmentom pre nás tvoria celok, na ktorý sa Viessmann pozerá systémovo. Viessmann sa nepozerá len na jednotlivý produkt, uvažuje o systémových riešeniach.

 

Systémové riešenia

Ak vezmeme do úvahy rodinný dom, riešením, ktoré ponúkame, je tepelné čerpadlo a kontrolované vetranie s fotovoltickým systémom a nabíjacou stanicou, prípadne hybridné riešenie. Samozrejmosťou je pritom home energy manažment a diaľková správa, k tomu päťročná alebo desaťročná garancia s komplexnými servisnými službami.

 

Produktové portfólio

Produktové portfólio máme v tomto smere postavené perfektne. Plynové kotly sú dlhodobo náš core business. Na slovenskom trhu sme lídrom v oblasti komerčnej plynovej techniky a tiež v sektore tepelných čerpadiel. Spojením s Carrierom teraz získavame možnosť expandovať do komerčnej techniky s veľkými tepelnými čerpadlami a veľkými systémami. Naša ponuka dostane veľmi významný impulz.

Už dnes sme na Slovensku v tejto oblasti obratovo najvýznamnejší subjekt a spojenie s Carrierom je veľmi dobrým vyústením toho, čo sa podarilo dosiahnuť. Budeme schopní zabezpečiť všetky oblasti HVAC našou technológiou.

 

Aj na ázijských trhoch

Do toho všetkého tu je silná ázijská konkurencia. Koncern Carrier je po akvizícii spoločnosti Toshiba silný aj na ázijských trhoch. V Severnej Amerike je dlhodobo lídrom. Viessmann so svojím významným postavením na európskom trhu a Carrier so silnou pozíciou na severoamerickom trhu sa stávajú jednoznačným lídrom v transatlantickom priestore. Spolu s Toshibou budú mať významný podiel tiež v Ázii.          

 Podľa EP spracoval PT

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2023