Porada európskych zväzov tepelných čerpadiel

 

Kotle na fosílne palivá treba obmedziť

Brussel 14.06.2023

Stretnutie národných zväzov tentokrát dominovali požiadavky Ekodizajnu  a splnenie požiadaviek REPowerEU ako aj výpočty rozhodujúcich údajov podľa štatistiky tepelných čerpadiel. Pohľady EHPA sa upierajú hlavne na znižovanie priestoru pre kotle na fosílne palivá cez Ekodizajn. Vychádza z predpokladu, že bez skorého vyradenia kotlov na fosílne palivá sa ciele uhlíkovej neutrality do roku 2050 nedajú dosiahnuť.

EHPA podporuje čím skoršie vyradenie samostatne inštalovaných kotlov na fosílne chladivá a zamietavé postoje viacerých krajín, medzi ktoré patrí i Slovensko nechápe. Nepodporuje zmiešavanie zemného plynu s vodíkom, nevidí v tom zmysel, keďže pridaním 20 % vodíka sa ušetrí len 7-8 % emisií CO2. 

 

Ekodizajn problém kotlov na fosílne palivá jednoznačne rieši

Novo navrhované hranice energetických tried v ekodizajne pre výrobky v zásobníku - lot 1, kam patria zdroje tepla ako plynové kotle, tepelné čerpadlá, solárne kolektory, kotle na biomasu, ... Slovensko zatiaľ neodsúhlasilo hranicu účinnosti 115 %, ktorá po plánovanom roku 2029, by už neumožňovala inštalovať plynové kotle samostatne, ale len v kombinácii buď s tepelným čerpadlom, alebo solárnym kolektorom, či kotlom na biomasu.     

 

Už len hybridné riešenia s plynovým kotlom po roku 2029

Minimálna hranica účinnosti 115 %, ktorá po plánovanom roku 2029, by už neumožňovala inštalovať plynové, elektrické kotle samostatne, ale len v kombinácii buď s tepelným čerpadlom, alebo solárnym kolektorom, či kotlom na biomasu. Takúto hranicu  zatiaľ nepodporili viaceré krajiny vrátane Slovenska, ktoré chráni využitie plynofikačnej siete, snažiacej sa zatiaľ o využívanie mixu prírodného plynu s vodíkom.

 

Existujúce kotle budú v prevádzke aj po roku 2029

Majitelia kotlov na fosílne palivá ich môžu využívať do konca ich životnosti. Budú však motivovaní na prechod na čisté teplo napríklad zavedením emisných poplatkov.

Postupnosť implementácie požiadaviek Ekodizajnu - dôležitý rok 2029

      Navrhované minimálne požiadavky na energetickú účinnosť vykurovania podľa druhu vykurovacieho zariadenia sú v tabuľke.

 

Éra hybridných vykurovacích zariadení po roku 2029

Hybridné vykurovacie zariadenia, to znamená kombinácie kotlov s tepelnými čerpadlami, solárnymi kolektormi, kotlami na biomasu, či fotovoltaikou (TČ, SK, BK, FV) so sezónnou vykurovacou účinnosťou minimálne 115 % umožnia využívať kotle na fosílne palivá aj po roku 2029.

 

Ak kotol na palivo alebo elektriku bude predávaný ako súčasť hybridného vykurovacieho zariadenia, musí to byť označené na štítku s uvedením sériového čísla výroby kotla a tiež sériového čísla výroby TČ, SK, BK, FV, s ktorým bude kotol kombinovaný pri uvedení na trh.

      S predpokladaným vstupom do platnosti v septembri2024 sa predpokladá nasledovný postup implementácie do praxe:

  • Od 1. septembra 2025 – minimálne sezónne účinnosti sa uplatnia podľa tabuľky 
  • Od 1. septembra 2029 – minimálna sezónna účinnosť na vykurovanie bude 115 % 

 

EHPA víta návrh Európskej komisie a žiada sprísnenie na 125 %

na zavedenie minimálnej energetickej účinnosti pre všetky ohrievače od septembra 2029. Politiky ekodizajnu sú najlepším nástrojom na dosiahnutie tohto cieľa a nasadenie tepelných čerpadiel (ako bolo oznámené v RePowerEU), spolu s podporným regulačným a finančným rámcom.

EHPA hodnotí pozitívne vplyvy dosiahnutia cieľa REPowerEU HP do roku 2030 takto:

Pokles dopytu po plyne v budovách o 40 % medzi rokmi 2022-2030 a zníženie emisií CO2 z obytných budov o 46 % v porovnaní s rokom 2022.

EHPA vyzýva členské štáty, aby urýchlene prešli na tepelné čerpadlá a zakázali neefektívne spotrebiče. EHPA požaduje ambicióznejšiu požiadavku na minimálnu energetickú účinnosť pre všetky ohrievače a to takú, ako je minimálna požiadavka na energetickú účinnosť pre hybridné tepelné čerpadlá a tepelne poháňané tepelné čerpadlá. EHPA preto od septembra 2029 chce požadovať minimálnu energetickú účinnosť pre všetky ohrievače priestoru 125 %.

Koniec energetických vampírov v budovách

Koniec energetických upírov v budovách

Zbaviť sa „energetických upírov“ prijatou EÚ legislatívou s cieľom urýchliť modernizáciu budov s najvyššou spotrebou energie. Dôležitý je transparentný systém energetických tried pre budovy, ako aj minimálnych noriem energetickej hospodárnosti budov.

 

Počet HDD pomáha cieľom znižovania spotreby energie

Používanie ukazovateľov, ako sú „stupňo dni“ a „stupňo dni chladenia“, môže prispieť k správnej interpretácii spotreby energie na chladenie a vykurovanie budov. Vykurovacie denostupne (HDD) a chladiace denostupne (CDD) sú technické ukazovatele založené na počasí určené na opis energetických požiadaviek budov z hľadiska vykurovania (HDD) alebo chladenia (CDD). Zmeny v HDD a CDD od roku 1979 v EÚ na základe dostupných údajov.

 

Vykurovanie a chladenie dennostupňov na úrovni EÚ

Hodnoty vykurovacích stupňo dní v priebehu času klesajú chladiacich rastú

Hodnoty vykurovacích stupňo dní (HDD) sa v rokoch 1979 až 2022 v EÚ znížili o 19 %, čo naznačuje, že v porovnaní s rokom 1979 bolo v roku 2022 zaznamenaných len 81 % potreby vykurovania. Aritmetický priemer údajov za 42 rokov je 3 199. Trend ukazuje, že vykurovacie denostupne sa časom znižujú. Po roku 1999, s výnimkou štyroch rokov (2010, 2004, 2003 a 2001), boli vykurovacie denostupne nižšie ako priemer (pozri obrázok). 

Naproti tomu hodnoty chladiacich stupňodní (CDD) v roku 2022 boli medzi rokmi 1979 (37) a 2022 (140) takmer štyrikrát vyššie, čo naznačuje, že potreby chladenia (klimatizácie) v danej budove sa za posledné desaťročia zvýšili. Pokiaľ ide o chladiace dni, trend pozorovaný z našich meraní ukazuje nárast v priebehu času. Priemerná hodnota CDD pre EÚ je 75. Po roku 2001 bolo pod priemerom iba niekoľko rokov (2002, 2004, 2005 a 2014) (pozri obrázok).

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2023