Komponenty a alternatívne chladivá

 

Hotel Kormorán v hoteli Patria 25.10.2023

Komponenty pre alternatívne chladivá sa môžu a nemusia líšiť od tých klasických. Najväčšie rozdielysú z hľadiska horľavosti a vysokého tlaku pri nadkritickom obehu oxidu uhličitého. 

  Horľavosť, respektíve umiestnenie v ATEX zóne si vyžaduje EX prevedenie komponentov napríklad presostatov, štvorcestných ventilov, ventilátorov a podobne v uzavretých častiach napríklad chladičov kvapalín. Pokiaľ chladiaci okruh s horľavým chladivom nie je umiestnený v ATEX zóne, tak potom EX prevedenie nie je síce nutné, povinné, ale pri úniku chladiva bezpečnejšie i keď drahšie.

Komponenty v transkritických okruhoch s CO2

Ovládanie EEV a kompresorov, tlakové, teplotné snímače pre súčasný rýchle rastúci trh s tepelnými čerpadlami popísal Ing. Barták. Power Solutionuž obsahuje špecifické riešenia pre tepelné čerpadlá v obytných domoch využívajúce chladivo R290 pri zaručení tesnosti podľa noriem pre horľavé prostredie.

Ing. Hrubovčák popísal kondenzačné jednotky pre chladenie potravín a bežne používané komponenty s CO2. Tentokrát to neboli technické novinky, bolo to najmä potvrdenie chladiva CO2 ako jedného z najudržateľnejších chladív do budúcnosti, pre ktoré spoločnosť Danfoss rozširuje sortiment komponentov i kondenzačných jednotiek.

Limit 494 g pre R290a 1,2 kg pre R32

Ing. Ľubor Šefčík sa venoval porovnávaniu chladív z hľadiska cieľov uhlíkovej neutrality. Spomenul hrozbu PFAS pre chladivá s väzbou uhlíka na tri fluóry, ka patria takmer všetky HFC a HFO chladivá s výnimkou napríklad R32. Používal termín „Self Contained Refrigeration Equipment“, ktorý sa označujú výrobky naplnené chladivom a odskúšané u výrobcu.

NormaEN60335-2-89 bola 26. Jula 2023 zaradená na zoznam harmonizovaných noriem s EU legislatívou. 2. Augusta 2023bola publikovaná v Official Journal of the European Union

Odvtedy nadobudla platnosť a môžeme používať nový limit 494 g pre R290a1,2 kg pre R32. Overiť si to môžete na web stránke : 

https://eur-lex.europa.eu/eli/dec_impl/2023/1586/oj

Servisná sekcia o  vzdelávaní a servisnej práci

Servisnú sekciu viedol Ing. Martin Valent. Martin uviedol servisné problémy s chladivami a potom sme sa už venovali novému Nariadeniu o F plynoch. Podľa očakávania mala živý priebeh, keďže sa preberajú aktuálne témy o pravidelných kontrolách, záznamníkoch, cenníky servisných a montážnych prác, nebezpečné odpady a elektroodpady, vzdelávanie školské, duálne, ...

Cenníky prác

Ivan Lobík splnil sľub z konferencie v roku 2021 v hoteli Slovan a  návrh minimálnych odporučených sadzieb výkonov práce chladiarenských mechanikov a firiem vo vzťahoch ku konečným užívateľom/spotrebiteľom, vnímaný predovšetkým ako „odporučenie  „ pre členov SZCHKT bol už publikovaný v časopise i na našej web stránke.

Chladiari  a chladivá v stacionárnom chladení do roku 2030

Ivan vo svojom príhovore sa venoval najmä obmedzeniam na prácu s chladivami tam, kde o výbere chladiva rozhodujú chladiari a to v stacionárnom chladení.  Chladiari zrejme budú môcť používať chladivá s GWP nižším ako 2500 v stacionárnom chladení, ktoré inštalujú a naplnia chladivom na mieste napríklad v chladiacom boxe do roku 2030.

 

Kontroly úniku sa vykonávajú v týchto intervaloch s povinnosťou záznamníka:

  • na zariadeniach s obsahom 5–50-500 ton ekvivalentu CO2 F plynov v prílohe I 
  • alebo 1- 10-100 kilogramov F plynov uvedených v prílohe 2 od roku 2025
  • Prevádzkovatelia zariadení, ktoré je potrebné kontrolovať na únik podľa článku 5 ods. 1, vytvoria a vedú pre každé takéto zariadenie záznamník

 

Predaj, servis certifikácia podľa nového nariadenia po 1.4.2024

  • Čl. 7 nové je, že nielen predaj chladiva, ale aj predaj split systémov musí byť len certifikovaným organizáciám, ktoré vykonajú montáž
  • Čl.10. Certifikácia a školenie vrátane prírodných chladív podľa druhov
  • Certifikačné programy oznámené na EC do roka, EC vydá minimálne znalosti do 2 rokov
  • Obnova osvedčenia každých 7 rokov (najneskôr 5 rokov od prijatia Nariadenia)
  • Čl 27. centralizovaný zber dát podľa článku 7 okrem iného zodpovedajúci údajom v záznamníku

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2023