ČÍM VYŠŠIA SPOTREBA ELEKTRINY V NT DD5, TÝM VYŠŠIE SÚ ÚSPORY VOČI SADZBE DD2, časť 1

 

Výhodnosť sadzby DD5 určenej na vykurovanie tepelnými čerpadlami

Sadzby možné pre domácnosť s tepelným čerpadlom sú dve a to DD2 a DD5. 

DD2 sadzba pre jednotarifné odberné miesta s väčším odberom (ktorých ročná spotreba elektriny je väčšia ako 1 851 kWh).

DD5 sadzba s 2-tarifným meraním je dvojpásmová sadzba pre odberné miesta s elektrickým priamovýhrevným vykurovaním; Doba platnosti NT je minimálne 20 hodín denne s blokovaním priamovýhrevných elektrických spotrebičov v čase VT. Pásmo nízkej tarify sa poskytuje minimálne 20 hodín denne.

 

Platí, že čím vyššia spotreba elektriny v DD5 v NT, tým vyššie sú úspory voči DD2

Existuje hranica spotreby elektriny, od ktorej bude sadzba DD5 ekonomická voči DD2. Hranica je daná najmä vyššou fixnou sadzbou pre DD5. Úsporami s využitím nižšej sadzby variabilnej zložky v DD5 sa najskôr vykompenzujú vyššie fixné náklady, tiež prevádzka vo VT a až potom ďalšou spotrebou elektriny v DD5 sa dosahujú úspory voči DD2. Tepelné čerpadlo výhodnosť sadzby DD5 pri výrobe tepla zníži, pretože spotrebuje približne 3x menej elektriny. Súčasný RD s potrebou tepla v rozsahu 5000 -10000 KWht v sadzbe DD5 ušetrí ročne voči sadzbe DD2 v porovnaní s plynom v D2 od8 do 50 €/rok.

Tepelné čerpadlo (TČ) pri výrobe tepla 15 000 kWht spotrebuje približne 3x menej elektriny, to znamená 5 000 kWhe. To je približne hranica, od ktorej sadzba DD5 začína byť ekonomicky zaujímavejšia ako DD2. 

Dôležitým je tiež pomer ceny tepla z plynu a elektriny. Mal by byť perspektívne =2. Na Slovensku sa pohybuje okolo hodnoty 3. To znamená, že ak TČ má byť ekonomické, jeho energetická efektívnosť musí byť významne nad hodnotou 3, inak sa nedá preukázať ekonomická výhodnosť tepelného čerpadla.

Vzťah ceny tepla z plynu a elektriny vplýva na ekonomiku tepelného čerpadla

Pomer ceny tepla z plynu a elektriny je dôležitý pre posudzovanie hospodárnosti výroby tepla elektrickým kotlom (EK), plynovým kotlom (PK) a tepelným čerpadlom (TČ). Na obrázku je  vidieť ceny elektriny a plynu v štátoch EÚ.Ceny elektriny a plynu podľa Eurostatu pre domácich zákazníkov 06/2014 (EUR/kWh). Porovnané sú Slovensko (červená elipsa) a Švédsko (zelená elipsa) ako príklad pre porozumenie rozdielnosti cien plynu a elektriny. 

 

Švédsko má výrazne výhodnejšiu cenu elektriny. Slovensko má naopak výhodnejšiu cenu plynu a to podstatne nižšiu ako je priemer EÚ. Z grafu vyplýva výhodnosť PK na Slovensku a výhodnosť TČ vo Švédsku, kde prevádzkovanie PK je ekonomický nezmysel.

 

Cenový pomer elektrina/plyn

Ceny elektriny podľa Eurostatu  v EÚ

Tí, čo sú odkázaní na elektrinu sú podľa grafu v ekonomickej nevýhode napr. v DK, BE, DE

Slovensko má súčasnú cenu elektriny €/kWh nižšiu ako je EU priemer. V minulosti však cena elektriny na Slovensku patrila medzi najvyššie v EÚ a cena plynu medzi najnižšie a tým cenový pomer medzi teplom z elektriny teplom z plynu patril medzi najvyššie s EÚ. Tento pomer sa vďaka dotovaniu ceny elektriny štátom pri takmer rovnakej cene ZP v súčasnosti zlepšil. Dá sa očakávať, že ceny elektriny a plynu budú ďalej nepredvídateľne rásť.

Čo motivuje k výberu tepelného čerpadla napriek pomeru ceny tepla z plynu a elektriny

 

  • Ak na pozemok nie je privedený plyn
  • Zavedenie plynu je drahé a vyžaduje  si čas 
  • Ak sa chceme vyhnúť závislosti na plyne 
  • Ak uprednostňujeme ekologické riešenia
  • Ak chceme posunúť budovu do vyššej energetickej triedy až do A0
  • Ak chceme nielen vykurovať, ale aj chladiť aktívne i pasívne
  • Ak chceme nízkoteplotne sálavo vykurovať a chladiť
  • Ak máme inštalované fotovoltaické panely a akumuláciu elektriny
  • Ak chceme využívať nárazovú lacnejšiu elektrinu z OZE
  •  Chceme:
  • byť sebestační a nezávislí od zvyšujúcich sa fixných sadzieb
  • Znížiť prevádzkové náklady (potenciál vo zvýšení prenájmov z fixných nákladov)
  • Ak chceme zvýšiť trhovú hodnotu domu alebo lepšie zhodnotiť peniaze v banke
  • Dotácie a dlhodobá ekonomická výhodnosť zhodnotenia vložených peňazí

Čo nemotivuje k výberu tepelného čerpadla je vysoký pomer ceny tepla z elektriny a plynu, výrazne vyšší ako 2,5

Obrázok pomeru ceny tepla z elektriny voči teplu z plynu, ktorý na obrázku pre:

  • VT elektriny v sadzbe DD5 (modrá čiara) je v rokoch 2016 -2023 nad hodnotou 3, čo znamená, že SPF TČ musí byť podstatne vyššie ako 3, aby sa mohli vypočítať ekonomické prínosy TČ.
  •  NT elektriny v sadzbe DD5 (hnedá čiara) je v rokoch 2020 -2023 na hodnote 3, čo znamená, že SPF TČ musí byť vyššie ako hodnota 3, aby sa mohli vypočítať ekonomické prínosy TČ.
  • Elektrina v sadzbe DD2 (šedá čiara) je v rokoch 2020 -2023 nad hodnotou 3, čo znamená, že SPF TČ musí byť vyššie ako hodnota 3, aby sa mohli vypočítať ekonomické prínosy TČ.

Poznámka: Nie sú započítané fixné poplatky pre domácnosti, ktoré by pozíciu sadzby DD2 s nižšími fixnými poplatkami voči DD5 s vyššími fixnými poplatkami mierne zlepšili.

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2023