Generálna konferencia a Kongres IIR 19.-25.8.2023 v Paríži

 

Čím sa zaoberá generálna konferencia IIR?

            Zaoberá sa stratégiou IIR. Tá je po mnohých stránkach jasná. Riaditeľ IIR Didier Coulomb so svojím kolektívom (12 zam.) vie, čo má robiť. Organizuje konferencie, vydáva časopisy, knižky, prednáša na rôznych konferenciách, zúčastňuje sa rôznych zasadnutí, stará sa o databázy, členskú základňu a podobne. V podstate ide o podobnú činnosť ,akú má náš Zväz. Keďže táto činnosť je obvykle pozitívne hodnotená najmä z dôvodu prechodu na elektronizáciu celého informačného systému, po správe riaditeľa IIR sa rozbehne diskusia o tom, ako zvýšiť význam IIR na svetovej úrovni, kde sa tlačí množstvo rozličných organizácií a ako zintenzívniť publikačnú činnosť. Dôraz na kvalitu musí byť nekompromisný.

IIR nemá problém s počtom príspevkov do časopisu, ktorých počet rastie najmä z ázijských krajín, problém sa skôr javí vo vydávaní kníh, vyhlásení, metodík a podobne. Neustále sa hľadajú osobnosti, ktoré na to nielen majú vedomosti, ale majú tiež záujem sa do práce zapojiť. Niektorí majú jazykové problémy, iní finančné. Prioritou ostáva tvorba publikácií so zameraním sa na kvalitu s priamym vstupom do svetom riešených problémov v oblasti chladenia, klimatizácie, tepelných čerpadiel.   

Práca v komisiách IIR

Umožňuje realizáciu medzinárodnej spolupráce

Ide o spoluprácu založenú na spoločných projektoch zväčšia bez spoločného financovania

Predseda sekcií B1 a B2 Prof. Graeme Maidment z Univerzity mesta Londýna vyzýva členov o návrhy do plánu do roku 2027. O dobrovoľnú neplatenú činnosť v rôznych pracovných skupinách majú záujem najmä odborníci z ázijských krajín. Problém pri definovaní plánov IIR a celkom 10 tich sekcií je, aby IIR obhájil svoju pozíciu v akademickej obci a zároveň dokázal prenášať výsledky práce do právnych, technických noriem, do výroby, inštalácii a prevádzky. To je problém, pretože mimo akademickú obec sa už dostáva do oblastí, v ktorých dominujú iné svetové organizácie ako ASHRAE, UNEP, EEPE, Asercom, Eurovent.

Vedecký výbor IIR – dôraz na kvalitu

Prezidentom je Gérald Cavalier, riaditeľ Cemafroid

Na ďalšie štvorročné funkčné obdobie ho zvolila generálna konferencia

Spolupráca IIR s inými organizáciám

Je ich veľa FAO, World Food Security (CFS), Codex Alimentarius (FAO/WHO), UNEP, UNIDO, IIAR, Centro Studi Galileo, IEA, AFF, AICARR, ASHRAE, ISHRAE, ASERCOM, EPEE, AREA, REHVA, IRENA, ECSLA, CIHEAM, JSRAE, CNEFIC, SZ CHKT, … 

IIR sa prezentuje na: 

  • Cold Chain Forum in Paris (2015, 2017). Zlúčené sEnergie Froid na SIFA from 2015-7
  • Interclima in Paris (2015, 2017)
  • China Refrigeration (Beijing 2012, Shanghai 2013, Beijing 2014 Shanghai April 2015)
  • CHILLVENTA (2016, 2018, October 2014 Nuremberg, Germany)
  • LNG (20115-2018), ACREX, ISHRAE (Mumbai, India, 2017), HARFKO (Seoul, Korea, March 2017), World Gas Conference (Paris, France), ..

 

Závery z kongresu IIR z 25.8.2023

Sumarizoval ich predseda vedeckého výboru Gérald Cavalier, riaditeľ Cemafroid. Z takmer 1000 príspevkov závery zhrnul do troch oblastí vedy, vzdelávania, udržateľnosti.  Zameranie je najmä na hybridné riešenia,  alternatívne chladivá, tepelné čerpadlá. 

 

Z výkonného výboru IIR, 20.8.2023 Paríž

Najdôležitejším bodom programu bola voľba nového riaditeľa IIR, keďže súčasný riaditeľ Didier Coulomb po štyroch funkčných obdobiach dosiahol dôchodkový vek. Kandidovali dvaja uchádzači:

  • Yannick Mathieu – z Francúzska, 67 rokov, so skúsenosťami riadenia na ministerstve v oblasti energetiky
  • Yosr Allouche – z Tuniska, má tiež nórske občianstvo, 39 rokov, dve deti, s odborným zázemím v oblasti chladiacej techniky v PT, NO a Francúzsku.

 

Voľba riaditeľa IIR v troch kolách

Doposiaľ za 115 rokov riaditeľom IIR bol vždy Francúz. Keďže voľby vyhrala a novou riaditeľkou sa stane Yosr Allouche z Tuniska, došlo súčasne k dvom významným zmenám v histórii IIR. Riaditeľkou sa stala po prvý krát žena, a po prvý krátto nie je pôvodom Francúz. Voľby prebiehali v troch kolách, v ktorých pomer hlasov sa nezmenil 28:51. V poslednom kole stačila jednoduchá väčšina a tak voľby nakoniec vyhrala  Yosr Allouche – z Tuniska.

 

Prezident a viceprezidenti výkonného výboru IIR

Prezidentom výkonného výboru IIR je Radim Černák (Cz). Viceprezidenti sú Bjorn Palm (Sv), Paul Kohlenbach (G), Seiichi Yamaguchi (Ja). IIR má 12 zamestnancov.

 

Svet sa mení - informácie sú stále lepšie dostupné 

IIR sa musí uchádzať o záujem krajín byť členom IIR

O členstvo majú záujem rozvojové krajiny, nemajú však peniaze na účasť na konferenciách a podobne. Fond na podporu rozvojových krajín je založený, ale bez peňazí. Zdôrazňuje sa najmä potreba doplniť chladiace kapacity, skompletizovať chladiacu reťaz a znížiť tak straty na domácej poľnohospodárskej produkcii. Je vytvorená pracovná skupina v Tunisku na riešenie problémov Afriky.

Prekvapujúco aj niektoré vyspelé európske krajiny z rôznych dôvodov členstvo neplatia. Jedným z dôvodov je, že štáty už nie sú tak bohaté ako v minulosti a s navyšovaním výdavkov majú problémy v čase, keď sa dlžoby štátov zvyšujú a nároky IIR na zvyšovanie členských príspevkov rastú. 

V tomto zmysle proti navyšovaniu členských príspevkov, aj keď len o infláciu, vystúpili krajiny Nemecko a Španielsko. Postoj nemeckého ministerstva zdôvodnil Prof. Ziegler v troch bodoch a to, že rozpočet IIR je prebytkový, IIR nezvyšuje rozsah aktivít, mnohé krajiny nemajú členské príspevky zaplatené.

O zníženie členského príspevku v minulosti prejavila záujem aj zakladateľská krajina IIR Francúzsko, ktorá z tohto titulu udržiava aktívny okrem anglického i francúzsky jazyk, čo komplikuje niektoré rokovania. Vyspelé ázijské krajiny sú väčšinou členmi. 

 

Príjmy IIR

IIR má príjmy od členských štátov, ktoré sú rozhodujúce a z predaja odbornej literatúry. Pribudli pomerne vysoké príjmy zo spolupráce s firmami obchodujúcimi so skvapalneným plynom LNG (cca 400 tis. €), zo sponzorovania výstav a účasti na rôznych projektoch najmä z pohľadu propagácie dosiahnutých výsledkov a prenosu do praxe.

IIR hospodári s cca 3 mil eur/r a je ziskové. Má vlastnú budovu, ktorú zdieľa s AFF. 

 

Konferencie, publikácie, pracovné skupiny IIR

Je ich celkom 18, ktoré sa konajú vo viacročných periódach. To znamená ročne 6-8. Jednou z nich je aj naša konferencia Compressors and refrigerants Slovakia. Niektoré ďalšie sú IIR Co- sponzorované. 

 

Pracovné skupiny

Je ich celkom 10 napríklad zamerané na LCCP, magnetické chladenie, zníženie náplne chladiva, chladiacu reťaz, transportné chladenie, štatistiky (Frisbee, Fridoc, ...), bezpečnosť.

 

Návštevnosť webstránky IIR

Cez 5 tisíc návštev za rok, čo je podstatne menej ako na stránke SZCHKT. Najviac návštev z Francúzka, potom USA, UK, G a ďalší. 

 

Sociálne siete

IIR je na Lindkeln, Twitter, YouTube a Facebook

Počet prispievateľov na sociálnych sieťach stále rastie približne od cca 700 v roku 2016 na 2400 v roku 2019 a ich počet naďalej rastie.

 

Publikačná činnosť

IIR má nové upravené logo

Časopis IRJ International Refrigeration Journal

Neustále rastie počet príspevkov. V roku 2018 ich bolo 550. Počet vydaní sa zvýšil z 8 na 12 za rok. Na stránke časopisu zaznamenali 500 tis stiahnutí. Sú to vysoké čísla svedčiace o záujme o publikované články. Najviac publikovaných článkov je z Ázie až 38 %, nasleduje Európa a za ňou severná Amerika.

 

Informatory note 

            Sú vydávané pravidelne hlavne pre potreby vládnych orgánov. Informatory note si z web stránky stiahne asi 21,9 % členov.

 

Knihy

Prebieha väčšinou na kongresoch a konferenciách. IIR sa zapája do aktivít Svetového dňa chladenia.    

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2023