Odporúčaný cenník prác chladiara prediskutovaný valným zhromaždením 2023

 

Valné zhromaždenie 22.3.2024 odporúča cenník zvýšiť o 10 %

Zväz sa pravidelne na konferenciách otázkou vývoja nákladov na cenu práce chladiara Zväzu zaoberal prezident Zväzu pán Ladislav Nagy a odporúčal rozsah hodinovej sadzby za odvedenú prácu pričom preferoval normohodiny, keďže úroveň réžie, miezd, ... sa medzi podnikmi v regiónoch líšia. Jednoduchšia sa však ukázalo stanovenie ceny práce.

Snaha bola tiež zadefinovať minimálnu sumu za vykonanú kontrolu tesnosti. Vytvorenie cenníka je náročné aj preto, že cenník treba pravidelne aktualizovať. Preto vhodnejšie sa javí normovať počet hodín na určité práce. Počet hodín sa už potom len vynásobí hodinovou sadzbou, ktorá pre jednotlivé regióny a firmy môže byť značne odlišná. 

 

V roku 2022 sme sa k prehodnoteniu cenníka vrátili

Pán Ivan Lobík, člen predstavenstva na podnet záverov z diskusie na  konferencii v roku 2021 v hoteli Slovan v Tatranskej Lomnici vypracoval priemerné ceny, ktoré sme dali k dispozícii odbornej verejnosti s možnosťou pripomienok cez doodle alebo písomne emailom.

Do prieskumu sa zapojilo 33 chladiarov z toho 28 cez doddle a 5 emailom. Chladiari  sa vyjadrili súhlasne s navrhovaným cenníkom. Len menšia časť sa vyjadrila za vyššie, alebo za nižšie ceny práce. Výsledky prieskume boli publikované v časopise Správy SZ CHKT č. 2/2023.

Závery z prieskumu, predstavenstva Zväzu a valného zhromaždenia

V poradí 30. Valné zhromaždenie z 22. marca 2024 na základe výsledkov prieskumu a záverov predstavenstva Zväzu, odporúča používať vyššie uvedené základné, minimálne ceny práce  chladiarenského mechanika podľa jeho kvalifikácie a náročnosti práce vyjadrenej kategóriou, ktoré  sa môžu upravovať podľa regiónov, výšky režijných nákladov a podobne ako aj so zohľadnením výšky inflácie 10 %.          

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2024