REKONŠTRUKCIA ZDROJA CHLADU – ĽADOVÁ PLOCHA

 

V obchodnom centre Avion Bratislava firma SEKOM, s.r.o., realizovala rekonštrukciu chladiaceho okruhu, ktorý slúži na chladenie ľadovej plochy, ktorá je umiestnená vo vnútornom priestore a je prevádzkovaná celoročne.

 

Pôvodný stav:

Výrobu chladu zabezpečovala združená jednotka značky Bitzer, tvorená kompresormi v počte 4 ks s chladivom R404a o celkom množstve 140 kg. 

Nový stav:

V strojovni chladenia bolo inštalované tepelné čerpadlo s piestovými kompresormi značky Goeldner, ktoré je tvorené jednotkou s 3 nezávislými chladiacimi okruhmi. Primárny okruh obsahuje ekologické prírodné chladivo R723 o celkovom množstve 3x2,5 kg. Na streche obchodného centra bol umiestnený adiabatický chladič značky Güntner. 

Tepelné čerpadlo okrem chladenia zabezpečuje aj predhrievanie úžitkovej vody, vykurovanie snežnej jamy, predhrievanie vody pre rolbu v zásobnej nádrži. Snehová drť z ľadu sa sype do snežnej jamy, kde sa roztopí, je prefiltrovaná a čerpadlom plnená do zásobnej nádrže, kde je ohrievaná registrom  na potrebnú teplotu. Takto regenerovaná voda zaisťuje vysokú kvalitu ľadu a skracuje prevádzkový čas rolby. Týmto novým systémom sa podarilo zabezpečiť požiadavku klienta na zníženie energetickej náročnosti s použitím chladiva s nízkym GVP. Zároveň sa dosiahlo zníženie elektrickej spotreby celého systému až na úrovni do 50 %.                                    

 

Marián Ruta, konateľ firmy Sekom, s.r.o., marec 2024

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2024