Leaklog pomáha naším firmám

 

Zákazník uprednostni spoľahlivosť a precíznosť 

            Udržať si prehľad pri počte 100 až 2000 ks chladiacich okruhoch, na ktorých je potrebné pravidelne vykonávať kontroly tesnosti podľa EU nariadenia 517/2014 je takmer nemožné a skôr či neskôr chladiarenská firma dospeje do kolapsu, alebo jednoducho sa o periodicitu nestará. Ak sa však nestará o svojho zákazníka, tak je pravdepodobné, že ho aj stratí, zákazník si radšej vyberie firmu, ktorá spoľahlivo v jeho mene splní všetky zákonné požiadavky.

            Pokiaľ podľa nariadenia 517/2014/EÚ elektronická evidencia pohybu chladív nebola vyžadovaná, Nariadenie 2024/573/EÚ platné od marca 2024 už elektronickú evidenciu vyžaduje. 

Chladiari sú školení, zákazníci nie

        Chladiari sú povinne školení na vykonávanie starostlivosti o chladiace okruhy podľa európskych nariadení. Zákazníci nie sú školení. To znamená, že buď si povinnosti naštudujú podľa právnych, technických noriem, alebo správny postup im ponúknu chladiarenské firmy, ktorých zamestnanci sú školení. 

Image firmy

Ak aj sú chladiari školení, to stále neznamená, že sa v práci orientujú aj na vykonávanie pravidelných kontrol tesnosti. Ak však pravidelné kontroly tesnosti vykonávajú, respektíve, vykonávajú práce s chladivom, potom by zákazníkovi mali poskytnúť komplexnú službu. To znamená vrátane administratívy súvisiacejs povinným  vedenímzáznamníka a oznamovaním prevádzkovateľa OU ŽP.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2024