PANELOVÁ DISKUSIA NA VALNOM ZHROMAŽDENÍ, časť 1.

 

Panelová diskusia k odborným, právnym otázkam v našom odbore sa stala už samozrejmou súčasťou našich valných zhromaždení. Členovia predstavenstva informujú o aktuálnych zmenách v oblasti chladiacej, klimatizačnej techniky a tepelných čerpadiel, kde spoločným menovateľom sú chladivá, servis, dodávka komponentov a hotových výrobkov, podporné programy, ocenenie práce chladiara, právne a technické normy.

Tento krát k tomu pribudla diskusia o Stanovách Zväzu. Uzavreli sme ju na valnom zhromaždení po analýze prieskumu na internete i cez časopis s vyhodnotením v časopise 2/2023. Zmenu Stanov Zväzu valné zhromaždenie potvrdilo. 

Pohľad na panelistov. Oficiálna diskusia sa z pléna sa zamerala najmä na vývoj v dodávkach chladív a komponentov, vzdelávanie, zmenu Stanov, ocenenie práce chladiara V kuloároch diskusie pokračovali aj o technických riešeniach, či o nedostatku odborníkov.

 

Európska legislatíva o fluórovaných skleníkových plynoch a jej transpozícia do národnej právnej úpravy

Sekcia zmeny klímy a ochrany ovzdušia​, odbor ochrany ovzdušia​, 22. 03. 2024, Mgr. Adam Kravec

Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2024/573 zo 7. februára 2024 o fluórovaných skleníkových plynoch, ktorým sa mení smernica (EÚ) 2019/1937 a zrušuje nariadenie (EÚ) č. 517/2014 

Platí nové Nariadenie 2024/573, preto sa otvára zákon o F plynoch

Cieľ legislatívnej úpravy zákona o F-plynoch

Transpozícia nariadenia EPaR 2024/573 o fluórovaných skleníkových plynoch do národnej právnej úpravy,

Prispôsobenie a implementácia administratívnych a technických požiadaviek z aplikačnej praxe,

Zamedzenie úniku fluórovaných skleníkových plynov, 

Zmeny evidencie a oznamovacej povinnosti,

Riešenie elektronického registra prevádzkovateľov zariadení, ktoré obsahujú FPS,

Regulácie certifikačných a hodnotiacich orgánov,

Zefektívnenie manažmentu údajov o FSP, 

regulácie dovozu fluórových skleníkových plynov a overovania kvót colným úradom. 

 

Časový plán legislatívnej úpravy zákona o f-plynoch

 

Trendy v klimatizácii a tepelných čerpadlách

Ing. Vladimír Orovnický, prezident Zväzu

Sú významne ovplyvnené niele EÚ legislatívou, ale tiež prístupom našich vládnych orgánov k ich realizácii (pozri časopis Správy 3/2024)

15. marca 2024 bolo realizované stretnutia na MH s štátnym tajomníkom Kamilom Šaškom a prerokované témy týkajúce sa  predaja tepelných čerpadiel, výroby TČ na Slovensku, fungovania programov Zelená domácnostiam a Zelená podnikom, valorizácie dotácií, pomeru cien za elektrinu a zemný plyn, vyhodnocovania podielu CHKT na HDP Slovenska, kód NACE, energetické zhodnotenie vody, a vzdelávanie, ktoré v oblasti tepelných čeropadiel zlyháva, pretože v odbore 3693K je postavené na vzdelávamí na kotle spaľujúce fosílne palivá.

 

Ekonomika servisu pre stredné a veľké chladenie

Ivan Lobík, člen predstavenstva Zväzu

 

Aj keď ekonomika chladenia pra stredné a nízke teploty rapídne nerastie, na trhu chýbajú odborníci, ktorí by vedeli samostatne udržovať a opravovať chladiace okruhy. Zdá sa, že záujem pracovať s veľkými okruhmi mladých ľudí neláka, napriek tomu, že táto práca je výborne finančne hodnotená. Vyžaduje si však pripravenosť na rýchle riešenie prevádzky a porúch. Takíto odborníci, nevychádzajú priamo zo škôl ale postupne praktické skúsenosti rokmi získavajú.   

Upozornil, že ceny práce, ktoré zväz publikoval sa týkajú koncového zákazníka a nie fakturácie prác medzi servisnými organizáciami.

 

Nové chladivá a komponenty

Ing. Miroslav Maťašovský, člen predstavenstva Zväzu

Situácia s chladivami nie je ideálna. Šanca na nové chladivá je minimálna. HFC s a PFAS budú postupne vyradené. A2L chladivá 
napr. R32, R1234yf, R1234ze, R444, R445A, R454A, R454B, R454C, s niektorými dôležitými opatreniami sa príliš nelíšia od používania chladív HFC triedy BS A1. A3 chladivá. Typické HC, napr. R290 (propán), R1270 (propylén), R600 (bután), R600a (izobután).

Je potrebný vyškolený personál pre A2L a A3 chladivá

Zdroj ohňa do 3 m od pracovného priestoru. Varovné nápisy. Vetranie.  Vyvarujte sa únikov a hromadenia chladiva. Osobný detektor úniku chladiva. Predpisy A3-ATEX Zóna 2. 

 

Ponuka vzdelávania v odboroch chladenia, klimatizácie a tepelných čerpadiel

Stredná odborná škola technická, Ul. 1. mája 22, Zlaté Moravce
Centrum OVP pre chladiacu a klimatizačnú techniku

Mgr. Róbert Pallya,člen predstavenstva Zväzu

 

Ponuka vzdelávania na SOŠT v ZM pokrýva súčasné potreby Slovenska. Škola je materiálne i personálne dobre vybavená. SOŠT je pripravená školiť učiteľov aj z iných škôl v rámci programu „Train the Trainers“.

 

Ponuka štúdia v odboroch chladenia, klimatizácie a tepelných čerpadiel

4 – ročný študijný odbor 2697 K mechanik elektrotechnik pre oblasť diagnostika chladiacich a klimatizačných zariadení - denné štúdium, absolvent získa výučný list a maturitné vysvedčenie. Tento odbor je v systéme duálneho vzdelávania (týždeň teória v škole, týždeň prax vo firmách).

3 – ročný učebný odbor 2683 H 17 elektromechanik – chladiace zariadenia a tepelné čerpadlá -denné štúdium, absolvent získa výučný list. Tento odbor je v systéme školského vzdelávania (odborný výcvik aj teória prebieha v škole, možnosť vykonávať odbornú prax vo vyšších ročníkoch vo firmách)

2 – ročné pomaturitné kvalifikačné štúdium 2697 N mechanik elektrotechnik pre oblasť diagnostika chladiacich a klimatizačných zariadení -denné štúdium pre absolventov minimálne úplného stredného vzdelania, podmienkou prijatia bez prijímacej skúšky je maturita získaná v skupine odborov 26 – elektrotechnika. V prípade maturity v inej skupine odborov ako elektrotechnika musí uchádzač úspešne absolvovať prijímaciu skúšku z elektrotechniky. Tento odbor je v systéme duálneho vzdelávania 18+ (1 deň teória v škole, 4 dni prax vo firmách). (ďalšia kvalifikácia)

Pri všetkých týchto odboroch a formách štúdia ponúkame absolventom možnosť získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti v elektrotechnike v zmysle vyhlášky 508/2009 Z.z. (paragraf 21).

 

1 - ročné skrátené štúdium v odbore 
2683 H 17 elektromechanik chladiace zariadenia a tepelné čerpadlá (rekvalifikácia)

  • Odbor určený pre absolventov minimálne stredného odborného vzdelania
  • Učebný program je možné absolvovať v jednom školskom roku (september až jún) ak uchádzač spĺňa stanovené kritériá
  • Po ukončení vzdelávania záverečnou skúškou absolvent získava výučný list
  • Absolvent má možnosť získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti v elektrotechnike v zmysle vyhlášky 508/2009 Z.z. (paragraf 21)
  • Vyučovanie prebieha v popoludňajších hodinách podľa stanoveného rozvrhu teoretických odborných predmetov a odborného výcviku (žiak neabsolvuje všeobecnovzdelávacie predmety)
  • Možnosť študovať popri zamestnaní

 

Duálne vzdelávanie „Duál 18+“

Duálne vzdelávanie 18+ poskytuje zamestnávateľovi zrýchlenú cestu k získaniu kvalifikovanejpracovnej sily v porovnaní s klasickým systémom duálneho vzdelávania, do ktorého vstupujú  absolventi 9. ročníka základných škôl vo veku 15+. 

Duálne vzdelávanie 18+ sa uskutočňuje podľa vzdelávacieho programu, ktorý obsahuje iba odbornévyučovacie predmety teoretického vyučovania a praktické vyučovanie u zamestnávateľa.

Pomaturitné kvalifikačné štúdium s odborným výcvikom:

dĺžka štúdia 2 roky, ukončenie štúdia je odbornou zložkou  maturitnej skúšky absolvent získava druhé maturitné vysvedčenie.

 

Počty žiakov v chladiarenských odboroch v SOŠ technickej Zlaté Moravce 
v školskom roku 2023/24

  • 4 – ročný študijný odbor 2697 K mechanik elektrotechnik pre oblasť diagnostika chladiacich a klimatizačných zariadení 56 žiakov (20 prvákov, 13 druhákov, 15 tretiakov, 8 štvrtákov), z toho v duálnom systéme 14 žiakov,  u zamestnávateľa 22 žiakov a v dielňach školy 20 žiakov
  • 1 - ročné skrátené štúdium v odbore 2683 H 17 elektromechanik chladiace zariadenia a tepelné čerpadlá (rekvalifikácia) 30 žiakov

 

Školy so záujmom o vyučovanie chladiarenských odborov

  • SOŠ technológií a remesiel Bratislava (odbor 2683H17 elektromechanik chladiace zariadenia a tepelné čerpadlá)
  • SOŠ technická Čadca (odbor 2683H17 )
  • Súkromná SOŠ automobilová - duálna akadémia Bratislava (odbor 2697K mechanik elektrotechnik – chladiace zariadenia a tepelné čerpadlá)

 

Horľavé chladivá (A2L, A3) vo vzdelávaní

Potreba vzdelávania na prácu s alternatívnymi chladivami (postupné vyraďovanie F-plynov v EÚ). Naučiť žiakov pracovať a dodržiavať správne postupy na zaistenie bezpečnosti práce s chladivami A2L (R32, R1234yf...) a s chladivami A3 (R290 a R600a).

Základný kurz na prácu s chladivom

V súčinnosti so SZ CHKT škola zabezpečuje školenie na zručnosti pri uvádzaní chladiacich okruhov do prevádzky, pri zámene komponentov a zisťovaní príčin porúch a ich posúdenia v lnp-h diagrame.

Do tohto programu škola zapája 3 lektorov a vladtné technické vybavenie Centra odborného vzdelávania pre chladiacu a klimatizačnú techniku.

Technik energetických zariadení budov

  • Zvýšená potreba odborníkov nárastom segmentu tepelných čerpadiel
  • 3693 K – skupina odborov 36 – stavebníctvo, geodézia a kartografia
  • Možnosť inštalácie, údržby a servisu chladiacich zariadení a tepelných čerpadiel?
  • Možnosť získať osvedčenie podľa vyhlášky 508/2009 Z.z. § 21, § 22, § 23, § 24 do 1000V? (Podmienkou získania je ukončené elektrotechnické vzdelanie.)

 

Zapojenie sa do Summitu VVVTZ

Summit sa zoberal prípravou mladých ľudí na profesiu v odbore 3693K so zameraním na tepelné čerpadlá s účasťou NIKA, ŠIOV, stredných a vysokých škôl, výrobných podnikov na Slovensku 24.10. 2023 v hoteli Patria. Cieľom bolo prelomiť bariéry vzdelánania zameraného na kotle na fosílne palivá a intenzívne sa venovať vzdelávaniu na tepelné čerpadlá, ktoré sú perspektívne na jednej strane no zložitejšie na druhej strane.

 

Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre chladiacu a klimatizačnú techniku

Od roku 2016 pôsobí SOŠ technická Zlaté Moravce ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre chladiacu a klimatizačnú techniku. Je to v súčasnosti jediné COVP s týmto zameraním na Slovensku.

Materiálne aj personálne pripravené na prípravu budúcich učiteľov a majstrov odbornej výchovy pre oblasť chladenia, klimatizácie a tepelných čerpadiel. 

 

 

22. marca 2024 Incheba ExpoClub, časť 2.

Viac informácií v časopise Správy 4/2024