PANELOVÁ DISKUSIA NA VALNOM ZHROMAŽDENÍ, časť 2.

 

Panelová diskusia, VZ 22. 03. 2024, časť 1.

 

Tepelné čerpadlá - trendy v bytovej výstavbe

Ing. Jozef Kováč,člen predstavenstva Zväzu

 

Predaj TČ na vykurovanie na Slovensku pookles predaja oproti r. 2022 o ca 17 % Najpredávanejšie boli v r. 2023  TČ vzduch/vzduchspodielom viac ako 90%. Nasledovali TČ vzduch/voda. Dominovali rezidenčné TČ do 20 kW. 

 

Bytové domy – problémy s odpojovaním od CZT – zák. 657/2004

Vyžitie -  novostavby bez plynu a CZT

- rekonštrukcie, čiastočné odpojenie – príprava TPV

Aktualizácia podmienok Zelená domácnostiam na rok 2024 sa týka hlavne bytových domov. Podporia sa aj bytové domy Podľa aktualizovaných podmienok platí, že dotácie sa budú dať využiť na zariadenia inštalované od 30. októbra 2023. O poukážky bude možné žiadať po spustení informačného systému v prvom štvrťroku 2024.

 

Príklady inštalácií TČ v kombinácii s FV

 

8 bytových domov s 12 bytovými jednotkami so stropným chladením/ kúrením. Každý bytový dom má vlastnú strojovňu tepelných čerpadiel pre (vykurovanie, chladenie a prípravu TV). Pre každý bytový dom je inštalovaná fotovoltická elektráreň s výkonom 9,66 kWp. Zdrojom tepla a chladu sú tepelné čerpadlá voda/voda bez výstavby vrtov/ kolektorov. Prvý stupeň pre vykurovanie objektu zabezpečuje duálne tepelné čerpadlo voda/voda) - suchý chladič A5/W30tepelný výkon 2x15 kW.Druhý stupeň pre prípravu teplej vody (v letnom režime zabezpečuje chladenie) je vysokoteplotné tepelné čerpadlo voda/voda W30/W60 s tepelným výkonom 29,7 kW. Záložný zdroj tepla 24 kW elektrokotol.

V New Yorku testujú okenné tepelné čerpadlá

V New Yorku testujú tepelné čerpadlá, ktoré sa hodia do okien bytov, v rámci pilotného projektu zameraného na zníženie nákladov na energie aj emisií. Informujú o tom na základe správy AP. Eric Wilson, vedúci výskumu v Národnom laboratóriu pre obnoviteľnú energiu, a jeho tím analyzovali výkon tepelného čerpadla pri rôznych prevádzkových podmienkach. Zistil, že aj čerpadlo s najnižšou účinnosťou zníži emisie skleníkových plynov a ušetrí prevádzkové náklady v každom štáte USA

Úrad NYCHA spravuje viac ako 2400 obytných budov, v ktorých žije približne 528.000 ľudí, teda zhruba každý 17. obyvateľ New Yorku. K splneniu cieľov v oblasti emisií podľa neho vedie cesta „cez kúrenie a chladenie“. Centrálne parné kotly poháňané zemným plynom alebo vykurovacím olejom sú zvyčajne nehospodárne.

 

Výstavba veľkých zdrojov tepla  na báze TČ

Nový základný zdroj tepla v Bani Cigeľ

pre mesto Prievidza

Projekt rieši zabezpečenie potreby tepla pre SCZT mesta Prievidza v zdroji kombinovanej výroby elektriny a tepla a obnoviteľných nízkoemisných a bezemisných zdrojov energie v podobe štiepkových kotlov, kogeneračnej jednotky, tepelných čerpadiel a solárnych kolektorov v areáli bane Cigeľ .

Uvedenú sústavu dopĺňa vybudovanie špičkového zdroja na báze spaľovania zemného plynu v priemyselnej zóne na okraji mesta Prievidza, kde sa nachádzajú plynové kotle Viesmann 2 x 15 MW a 1 x 5 MW.

 

Súčasťou obnoviteľných zdrojov na bani Cígeľ

sú 4 tepelné čerpadlá s výkonom 4,1 megawattu tepla. 

Tepelné čeroadlá využívajú banské vody po ich prečistení najmä od kalov a mechanických nečistôt a premieňajú ich na teplo  na vykurovanie. 

Na to, aby bola táto práca ešte efektívnejšia, v priestoroch bane Cígeľ  vybudovali solárny park s výkonom dva MW na výrobu tepla. Je to 1500  solárnych panelov na obrovskej ploche bývalej skládky uhlia s výkonom 2,5 MW na predohrev banských vôd. Ide o jeden  z najväčších parkov na území bývalého Československa.

4 tepelné čerpadlá voda/voda s výkonom 4,1 megawattu tepla

 

 

Dotačné programy TČ na trhu

Ing. Peter Kuliaček,člen predstavenstva Zväzu

Dotačný program Zelená domácnostiam IV. (Slovensko 2021-2027)

Podmienky registrácie - Tepelné čerpadlá

Tepelné čerpadlá

  • pre tepelné čerpadlá 

            zem/voda, voda/voda, vzduch/voda - spĺňa požiadavky pre triedu sezónnej energetickej účinnosti A++  a vyššej pri nízkoteplotnej aplikácií (35°C)

  • pre tepelné čerpadlá

           vzduch/vzduch - je zaradené medzi iné reverzibilné klimatizátory a spĺňa požiadavky pre triedu sezónnej energetickej účinnosti A+ a vyššej v režime vykurovania pre priemerné vykurovacie obdobie.  A v prípade tepelných čerpadiel vzduch-vzduch s menovitou kapacitou do 12 kW je vnútorná a vonkajšia hladina akustického výkonu pod prahovou hodnotou stanovenou v nariadení Komisie (EÚ) č. 206/ 2012

Nemôžu byť inštalované v budove s teplovodným vykurovacím systémom.

Databáza EPREL

Tepelné čerpadlo musí byť zaregistrované v databáze EPREL výrobcom. Databáza umožňuje porovnanie TČ medzi sebou pri rovnakých prevádzkových podmienkách pre tri rôzne teplotné oblasti v Európe. 

Zo všetkých výrobkov spotrebujúcich energiu v databáze EPREL nás zaujímajú najmä Klimatizácie a tepelné čerpadlá

 

Sadzby a max.príspevky „Zelená domácnostiam“

Sú v Zelenej domácnostiam rovnaké pre rodinné a bytové domy. Ich navýšenie voči roku 2015 nezohľadňuje navýšenie cien tepelných čerpadiel a ceny elektriny. 

SIEA argumentuje snahou podporiť čo najväčší počet tepelných čerpadiel z daného objemu disponibilných prostriedkov.

Realizácia dotačného programu mešká. Výzvy boli otvorené až v 4. Q. 2023 a preplácanie žiadostí bolo plánované v 1. Q.2024.

 

Dotačný program „Zelená podnikom (MSP)“

Základné podmienky:

  • poskytovanie poukážok na inštaláciu malých zariadení na využívanie OZE v MSP – podpora decentralizovanej výroby energie z OZE v kombinácií s návrhom opatrení energetickej efektívnosti prostredníctvom energetických auditov pre MSP, vrátane poskytnutia energetických auditov pre MSP
  • Intenzita pomoci pre zariadenia je max.35%
  • Intenzita pomoci pre vypracovanie energetického auditu max.45% max.2500eur
  • Bonifikácia zariadení – ak sa vyrobí a spotrebuje teplo/chlad/elektrina u žiadateľa +5% a ďalších +5% keď sa min.zaťažuje ovzdušie znečisťujúcimi látkami
  • Max.výška príspevku bude 70 000 eur na jeden MSP
  • Nebudú sa používať zoznamy zariadení a zhotoviteľov zo Zelenej domácnostiam

Schéma procesu poskytovania príspevku pre MSP je zložitejšia. Zahŕňa energetický audit, overenie splnenia podmienok a podpis zmluvy. 

Ide o vyššie dotácie až do výšky 40 tisíc Eur. Celkom je k dispozícii 66,46 milióna Eur.

 

Dotačný program Obnov dom (2022-2026)

Opatrenia pri obnove domu sa rozdeľujú na stavebné začlenené v skupine A a technické zsriadenia budov začlenené do skupín B. Ak sa realizuje minimálne jedno opatrenie zo skupiny A. môže sa získať príspevok na opatrenia v skupine B:

Aj nás keď zaujíma najmä podpora tepelných čerpadiel okrem nich sa podporujú aj iné technické riešenia znižujúce spotrebu energie v rodinných domoch.

 

Základné podmienky:

  • O príspevok môžu požiadať fyzické osoby, ktoré sú vlastníkmi rodinného domu postaveného pred rokom 2013
  • Obnovou sa dosiahne úspora primárnej energie minimálne 30%
  • podpora max.12kW výkonu tep.čerpadla

Výška finančného príspevku je 75 % z celkových oprávnených výdavkov, a zároveň maximálne: 

  • 15 000 EUR v prípade, že obnovou RD sa dosiahne úspora primárnej energie v rozsahu 30 - 60% oproti stavu pred obnovou
  • 19 000 EUR v prípade, že obnovou RD sa dosiahne úspora primárnej energie viac ako 60 % oproti stavu pre obnovou

 

Analýza spracovania žiadostí o príspevok v programe

Obnov Dom

  • Počet prijatých žiadostí:              21587
  • Prostriedky poskytnuté:               13110 (24 % potenciál 3150 ks tep.čerpadiel)
  • Prostriedky neposkytnuté:          1574
  • V spracovaní:                                  2929
  • Na spracovanie:                             3974

Z analýzy vyplýva zvýšený záujem o tepelné čerpadlá až 24 % z počtu podaných žiadostí. Treba dodať, že výška dotácie na kW výkonu TČ je vyššia ako v „Zelenej domácnostiam“.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2024