48. Kongres HVACR – KGH - SMEITS

 

48. Kongres HVACR – KGH - SMEITS,

Sava centrum, Belehrad, Srbsko

6-8.12. 2017

 

Združenie technikov v oblasti technických a elektrických zariadení budov (SMEITS) zorganizovalo medzinárodný kongres KGH HVAC, ktorého súčasťou bola okrem budov, vetrania, vykurovania aj chladiaca technika.

 

Regionálny kongres DANUBE_ASHRAE

Na kongres SMEITS nadviazal Regionálny kongres ASHRAE, ktorý sa v regióne Európa organizuje raz za rok, pre krajiny, ktoré si vytvorili tzv. Chapter.

Kongres prilákal takmer 400 účastníkov, na prednáškach to však nebolo vidieť.

 

Kongresové centrum na ľavom brehu Dunaja bolo postavené za vlády Tita v roku 1970 a svojou koncepciou vyhovuje na organizáciu veľkých kongresov ešte aj v súčasnosti.

 

Kongres sa konal počas výstavy HVAC v priestoroch kongresového paláca s celkom viac ako    169 timi vystavovateľmi, ktorí kongres sponzorovali.

 

Plenárne prednášky

Boli po jednom zastúpení z USA, Ruska a EÚ. Prof. Pega Hrnjak z TU v Illinois prednášal o využití CO2 ako chladiva, ďalšiu prednášku mal o mikrokanálových výmenníkoch tepla zo stále viac používaného hliníka. Arch Marianna Brodachprednášala o riešení športovísk v Rusku a Paul Voss  o podpore centrálneho vykurovania v EÚ a Prof. Peter Nowak o exergii a anergii.

 

Prof. Pega Hrnjak, z TU v Illinois

Rodák z Belehradu pôsobiaci v USA zhodnotil použitie chladiva CO2 v rôznych aplikáciách a predpovedal tomuto chladivu stále väčšiu perspektívu a to okrem obchodného chladenia aj v klimatizácii, tepelných čerpadlách, či automobilovom priemysle, pretože v elektromobiloch na vykurovanie nie je dostatok tepla z motora a tak je ho potrebné vyrobiť. Na to sa najlepšie hodí chladivo CO2.

Porovnal tiež potrebné množstvo chladiva kW výkonu, ktoré pre HFC chladivá je cca 150g/kW  a pre NH3 len 15 g/kW, čo spôsobuje problémy pri menších výkonoch.

 

 

Na výstave boli jednorázové fľaše s HFC chladivami, keďže Srbsko ešte nie je v EÚ. Ponúkali sa však aj alternatívne chladivá s nízkym GWP ako R32, HFO1234yf, R600a, R290, ...

 

Budúcnosť CZT: predávať menej tepla viacerým odberateľom?

CZT musí využívať OZE. Podiel CZT na vykurovaní nie je veľký

 

Paul Voss z Euroheat asociácie v Bruseli uviedol, že EK podporuje CZT, ale neurčuje postup.  Vytvorila však balíček právnch noriem pod spoločným názvom „Čistá energia“. Je zrejmé, že ak CZT chce splniť kritéria musí investovať od OZE. Otázkou je, ako to urobiť ekonomicky efektívne?

Malé tepelné čerpadlá uviedol ako prirodzenú alternatívu domácim kotlom a veľké tepelné čerpadlá  sa budú využívať v CZT najmä ak bude potreba aj chladenia - www.euroheat.org. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 3/2018