Skúšky na kategóriu F plyny I. s dôrazom na praktické skúšky

 

Skúšky na kategóriu I

11.11.2017 s dôrazom na praktické skúšky

Celkom 42 uchádzačov na kategóriu I podľa Nar. 2015/2067

 

Pán predseda skúšobnej komisie Róbert Baxa a členovia páni Jaroslav Zöldfay, Ján Jankeje a Ladislav Nagy, hodnotili teoretickú i praktickú pripravenosť chladiarov ako slabšiu. Tentokrát sa ukázali nedostatočné vedomosti v oblasti prírodných chladív a tiež v zručnostiach, ako aj poznania funkcie komponentov chladiaceho okruhu. Skúšky nespravili 4 uchádzači a 5 boli posunutí do nižšej kategórie.

 

 

Príprava na elektronickú evidenciu. Uchádzači mohli pracovať na počítačoch SZ CHKT alebo svojich. Prešli sa všetky požiadavky na vedenie záznamníka podľa Nar. 1516/2007/ES

Test má dve časti a to na F plyny 90 otázok a chladivá s nízkym GWP 30 otázok.

 

 

Dôraz na praktické skúšky

Skúšky sme vykonali podľa Nariadenia Nar. 517/2014, ktoré zaviedlo opatrenia, ktorých hlavným cieľom je nielen znížiť úniky HFCs chladív a tým aj váhu GWP vo výpočte TEWI, ale aj obmedziť používanie chladív s vyšším GWP. Vychádza z faktu, že ak chladiaci okruh pracuje správne, uniká menej chladiva a zariadenie sa menej kazí, jeho životnosť sa predlžuje. Ak sa chladiaci okruh pravidelne kontroluje a úniky sa včas zistia, systém je energeticky efektívnejší. Za realizáciu Nariadenia a zákona s vyhláškou zodpovedá  prevádzkovateľ. 

Dôraz na praktické skúšky sa ukazuje ako nutný, keďže na test na počítači i písomnú časť sa dá pripraviť, avšak získať praktické skúsenosti je ťažšie. Problémy pri praktických skúškach sú dané rôznorodosťou pracovných skúseností uchádzačov. Nariadenie vyžaduje kategóriu I aj pre tých, ktorí okruh len montujú a neplnia ho chladivom. Preto je dôležité, aby školenie a skúšky sa zamerali aj na zručnosti, čo skúšky časovo predĺžilo.

 

 

Pribudli chladivá s nízkym GWP

Na skúškach podľa 2015/2067/EU pribudli chladivá s nízkym GWP podľa časti 11. Venujeme sa energetickej efektívnosti podkritických a nadkritických obehov, novým chladivám, technológiám a  bezpečnostným skupinám chladív.

Kladieme tiež vyšší dôraz na zhodnocovanie chladiva, vákuovanie pred naplnením chladiva. Inak skúšky prebehli štandardným spôsobom. Test na počítači, praktická, písomná a ústna skúška boli zameraná tiež na chyby v potrubných systémoch chladiaceho okruhu.

 

Priebeh skúšok zručnosti

 

 

Skúšky zručnosti zahŕňajú

Písomnú prácu a ústnu skúšku spojenú s praktickou skúškou, na ktorú si skúšobná komisia po spracovaní písomných otázok prizýva žiadateľov individuálne postupne k dvom pracoviskám s chladiacim okruhom a potom k pracovisku s vákuovaním, odberom chladiva v kvapaline a v parách.

 

 

Skúšajúci pán Ján Jankeje diskutoval s našou novou chladiarkou Zuzkou výsledky v rámci písomnej práce a preveril znalosti o funkcii jednotlivých komponentov chladiaceho okruhu, tepelného čerpadla, možných poruchách a ich zisťovaní

 

Skúšky zručnosti pri odbere a plnení chladiva

 

Záverečné hodnotenie a odovzdanie osvedčení

Skúšobná komisia, predseda pán Róbert Baa a jej členovia páni Ladislav Nagy, Jaroslav Zöldfayna záver zhodnotili dosiahnuté výsledky. Po diskusii a konštatovaní, že uchádzači splnili minimálne znalosti a zručnosti i keď v rámci rôznych kategórií boli osvedčenia odovzdané.

 

Predseda skúšobnej komisie pán Róbert Baa vyhodnotil výsledky skúšok. Z celkom 42 účastníkov bola 88 % úspešnosť na najvyššiu kategóriu I

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2018