Jesenné rokovanie AREA

 

Jesenné rokovanie AREA

Brusel 27 októbra 2017

Zasadnutie sa ako obvykle zaoberalo vývojom právnych noriem. Najdôležitejším pre AREA je nariadenie o F plynoch č. 517/2014/EÚ, v ktorom sa zatiaľ  zmeny neočakávajú. Nariadenie definujúce minimálne znalosti a zručnosti pre voľný pohyb zamestnancov v EÚ č. 2015/2067 sa postupne implementuje a naráža na na viaceré otázky a problémy. Nepredpokladá sa certifikácia  pre alternatívne chladivá. V nariadení sa len doplnila časť 11, ktorá definuje najmä teoretické znalosti, ktoré sme už do našich školení zapracovali.

EN 378, EN 13313, CLP, ADR, PED

 

 

Z rokovania AREA. Pohľad do konferenčnej sály so zástupcami 25 Zväzov z oblasti servisu z 23 krajín Európy a z Turecka. Asocianou krajinou je Turecko,  Thajsko. Za predsedníckym stolom diskusiu  viedli prezident AREA Per Jonasson (Sve) Seamus Kerr (Írsko),  Vedľa neho a tajomník AREA Olivier Janin

 

Naľavo Jose zo Španielska vysvetľuje systém osvedčovania v Španielsku. Chcú urýchlene školiť podľa Nar. 2015/2067/EU

 

Havárie s horľavými chladivami

Niektoré krajiny sa už sústreďujú na školenia na A2L chladivá. V UK už cca 3 tis. supermarketov ide na chladivá HC a CO2. Mali však už aj havárie.

V Nemecku mali výbuch s propánom pri jeho uvoľňovaní do okolia, kde sa zváralo.

Výbuch nastal tiež pri čistení vitríny s horľavými čistiacimi prostriedkami, ktoré pri kontakte s horúcim povrchom kompresora sa vznitili a následne vybuchla aj náplň 150 g propánu v chladiacom okruhu.

 

Balíček čistej energie

AREA sa zameriava na EED smernicu

Do balíčka čistej energie v roku 2016 sa zahrnula najmä výroba elektriny, doprava,priemysel, budovy. EÚ - Balíček čistej energie zahŕňa smernice EED, RED, EPBD, ErP, WEEE. Všetky sa dotýkajú aj prevádzky chladiacich, klimatizačných zariadení a tepelných čerpadiel.

Ekodizajn je základným nástrojom na zvyšovanie energetickej efektívnosti. Ekodizajn by mal tiež zahŕňať požiadavky na minimálnu životnosť, opraviteľnosť, dostupnosť NS, recyklovateľnosť, vylúčenie škodlivých vplyvov.

Kontroly KZ podľa EPBD od vyššieho výkonu. Ak je nepriama cez BACS periódy predlžujú.

 

PED

Prehlasovanie zhody a označenie CE

Zatiaľ v niektorých krajinách platí zákaz inštalovať klimatizáciu s horľavými chladivami. Tam inštalujú klimatizácie s chladivom R32 vykonávajú analýzu rizík z pohľadu bezpečnosti a ochrany životného prostredia. Súčasťou je aj prehlásenie o zhode podľa PED. Ak zariadenie je zaradené do kategórie II a vyššie musia pozvať nezávislú organizáciu podobne ako u nás napríklad Technickú inšpekciu. Inak postupujú dôsledne podľa PED, to znamená, ak montážna organizácia spája vonkajšiu a vnútornú jednotku, stáva sa výrobcom, Dáva dohromady dokumentáciu komponentov, častí s CE dokumentáciou, tiež o spojovacích rúrkach navrhnutých montážnou organizáciou, doložia certifikáty na spájkovačov, protokol o tlakovej (1,43PS), tesnostnej skúške (1PS) a prehlásia zhodu, nalepia CE označenie, pokiaľ ide o kategóriu I podľa PED. Pri kategóriách II a vyššie, poskytujú dokumentáciu nezávislej organizácii, prizvú ju ku tlakovej skúške. Nezávislá organizácia prehlási zhodu a vystaví CE označenie s číslom skúšobne.

 

 

Ako sa nedostať do problémov?

Ak chladiari zanedbajú vyššie uvedený postup a zákazník trvá na prehlásení zhody pri uvedení funkčného chladiaceho okruhu do prevádzky, nastane problém. Nezávislá skúšobne chce vidieť projekt a byť prítomná pri tlakovej skúške. Chladivo sa musí odobrať a vykonať tlaková skúška. Takémuto riziku sa snažia chladiari vyhnúť.

Vo Francúzku firmy majú ISO 9001, pracujú podľa  PED raz ročne kontrolované štátom, rozširujú aktivity na kontroly klimatizačných zariadení s výkonom nad 12 kW. V Írsku prísne kontrolujú certifikované spoločnosti.

 

 

Výmenu chladív s GWP>2500treba plánovať

Zákazník by mal vedieť o probléme s chladivom, o ich nedostatku a rastúcich cenách. Výmenu chladiva by mal plánovať čím skôr v horizonte 3-5 rokov. Certifikované spoločnosti by mali zákazníkov informovať a zákazníci by mali konať podľa odporúčaní z možností buď retrofit alebo výmeny zariadení.

 

 

Penalizácie, poplatky

Poplatky za HFC chladivá najvyššie majú v Španielsku. Penalizáciu únikov majú zavedenú v Estónsku. Podobne je to aj u nás.

 

 

Recyklácia, regenerácia chladív

Recykláciu si každý servis robí sám. Použitie takýchto chladív je však obmedzené, keďže kvalita takéhoto chladiva je len odborne posúdená podľa znalosti prevádzky zariadenia, z ktorého bolo odobrané a možností použitého recyklačného zariadenia.

Regenerácia si vyžaduje preukázanie,

že bola dosiahnutá kvalita nového chladiva podľa normy AHRI 700 s 99,5 % čistotou. Pre jednozložkové chladivo R134a regenerácia je ekonomická. S viaczložkovým chladivom R404A je proces regenerácie vyžadujúci si separáciu zložiek, oddelenie prímesí a opätovné zmiešanie drahší. Podľa VDKF odhadom 30€ a 1000 kg CO2ekvi , čo znamená približne 120€/kg R404A. Chladivo R404A obsahuje horľavú zložku R143a, ktorá sa môže stať nedostatková. Pretože chladivá R448A, R449A už túto zložku neobsahujú, keďže využitá je tiež horľavá zložka chladivo R32.

 

 

NACE – ISIC code

4322 pod týmto kódom je schovaná chladia, klimatizačná technika, tepelné čerpadlá spolu s inými spôsobmi vykurovania a pod. To je dôvod prečo sa nevie obrat v našom obore. Snaha zmeniť kódovanie, urobiť revíziu ISIC zatiaľ nie je úspšná

Profesie sú vedené v systéme NACE. V systéme NACE len 4 krajiny EU vedú kvalifikáciu chladiarenského mechanika Estónsko, Fínsko, Poľsko, Slovinsko. Zaujímavé že ani Nemecko, Česko a ani Slovensko nie. Ide zrejme len o administratívny nedostatok. Ak sú prísne požiadavky na chladiarov v prai, mal by tomu odpovedať aj vzdelávací systém na školách.

Job seeker jedna z najhľadanejších profesií je chladiarenský mechanik na www.europa.eu – regulated professions database generuje názvy profesií podľa NACE vrátane chladiarenského mechanika. Je to stránka EK v rámci voľného pohybu pracovných síl sú tam zverejňované ponuky na prácu v rámci EU.

 

Informáciez krajín EÚ

Sú kvóty v poriadku? Chladiva je málo!

Prechod na HFO chladivá sa zatiaľ významnejšie neprejavil

 

Práce veľa a málo skúsených chladiarov zaznieva neustále z väčšiny európskych krajín. Zavádzajú sa technológie chladenia, mrazenia s CO2, ktoré v zime supermarket aj vykurujú a v lete chladia. Používa sa najmä propán v sólo jednotkách s vodou chladeným kondenzátorom. Teplo z vody využíva tepelné čerpadlo tiež s chladivom propán na zvýšenie jeho teploty vhodnej na vykurovanie, sanitáciu a podobne. Vo väčších supermarketoch prevláda chladivo CO2. Dánsko investuje do TČ. Väčšie investície sú najmä okolo Kodane.

Obchod doteraz rástol aj vďaka nahradzovaniu zariadení s R22. Očakáva sa nárast obchodu pri nahradzovaní R404A, ktoré ho výroba sa postupne utlmuje a cena výrazne rastie až 10 násobne. Napriek tomu sa servis s náhradami neponáhľa, čaká sa najmä na rozhodnutia výrobcov zariadení, ktoré alternatívne chladivá uprednostnia. Chladiva R404A je už teraz nedostatok. VDKF a BIV už poslali upozornenie na Ministerstvo, že v roku 2018 hrozí problém s udržaním prevádzky supermarketov na HFC chladivá. AREA však skonštatovala, že nie je šanca na zmenu kvót podľa článku 15 v Nar. 842/2006/ES. Takýto pros by bol veľmi náročný a mohli by ho vyvolať len viaceré členské krajiny spoločne.

Na HFO chladivá, pre ktoré je zatiaľ nedostatok komponentov. V Nemecku propagujú svoj SW LeakCheck používaný tiež v Nórsku a Španielsku, ktorého používanie je spoplatnené.

 

Všeobecne platí názor, že kvóty sú v poriadku

To že ceny chladív rastú je považované za očakávaný prejav zmien. Na druhej strane očakáva sa pokles cien alternatívnych chladív, ktorých ceny neklesajú, pretože spotreba nerastie. Problém je, že nie všetky náhrady sú komečne dostupné.

Na HFO chladivá, pre ktoré je zatiaľ nedostatok komponentov. V Nemecku propagujú svoj SW LeakCheck používaný tiež v Nórsku a Španielsku, ktorého používanie je spoplatnené.

Kontroluje sa predaj predplnených split klimatizácií. Predajcovia musia vedieť doložiť, že boli nainštalované certifikovanou organizáciou.

 

Plán zasadnutí AREA

25-26 Máj 2018 Viedeň

19-20 Október 2018 Norimberg

10-11 Máj 2019 Bratislava 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2018