Dovoz vopred plnených zariadení

 

Dovoz vopred plnených zariadení

Táto informácia sa zameriava predovšetkým na povinnosti podľa systému kvót fluórovaných uhľovodíkov, ktoré súvisia s dovozom chladiacich a klimatizačných zariadení a tepelných čerpadiel vopred plnených fluórovanými uhľovodíkmi (článok 14 nariadenia 517/2014 o fluórovaných skleníkových plynoch).

 

Podľa požiadaviek (EÚ) č. 517/2014 o fluórovaných skleníkových plynov pre spoločnosti, ktoré dovážajú zariadenia obsahujúce plyny uvedené v prílohách I a II k nariadeniu o fluórovaných skleníkových plynoch. Je potrebné uvedomiť si, že pojmom „zariadenie“ sa v tomto dokumente označujú stacionárne aj mobilné zariadenia.

Ak chcete zistiť, či sa tento dokument týka vašej spoločnosti, položte si nasledujúce otázky:

  1. Je vaša spoločnosť dovozca? 
  2. Dováža sa zariadenie na účely voľného obehu v EÚ?
  3. Obsahuje dovážané zariadenie plyny uvedené v prílohe I a/alebo v prílohe II Nar. 517?

Ak odpoviete na všetky tri otázky „áno“, vašej spoločnosti sa týkajú určité povinnosti podľa nariadenia 517.

 

Povinnosti dovozcov zariadení obsahujúcich F plyny

Najdôležitejšie povinnosti dovozcov zariadení obsahujúcich plyny uvedené v prílohe I a/alebo v prílohe II k nariadeniu o fluórovaných skleníkových plynoch 517/2014/EÚ sú:

o   Dovozcovia stacionárnych a mobilných chladiacich zariadení, klimatizačných zariadení a tepelných čerpadiel musia zabezpečiť, aby všetky fluórované uhľovodíky (HFC), ktorými sú uvedené zariadenia vopred plnené, boli započítané do systému kvót fluórovaných uhľovodíkov. Dovozcovia sa tiež budú musieť zaregistrovať v registri fluórovaných uhľovodíkov, vypracovať jedno alebo viac vyhlásení o zhode v čase dovozu (články 14 a 17 nariadenia o fluórovaných skleníkových plynoch) a zabezpečiť, aby plnenie nariadenia bolo úplne zdokumentované a overené.

o   Dovozcovia všetkých výrobkov alebo zariadení obsahujúcich plyny uvedené v prílohe I a/alebo v prílohe II k nariadeniu o fluórovaných skleníkových plynoch musia každoročne nahlásiť informácie o dovoze do 31. marca roka nasledujúceho po dovoze (článok 19 nariadenia o fluórovaných skleníkových plynoch).

o   Na niektoré druhy zariadení obsahujúcich plyny uvedené v prílohe I sa uplatňujú obmedzenia týkajúce sa uvedenia na trh . Osobitné podmienky sú uvedené v prílohe III k nariadeniu o fluórovaných skleníkových plynoch (článok 11).

o   Zariadeniaobsahujúce plyny uvedené v prílohe I musia byť označené.

Viac informácií nájdete na:

www.astraia.sk, ASTRAIA Certification, s.r.o., Mostná 13, 949 01 Nitra, +421-915-470 107

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 02/2019