Valné zhromaždenie SZCHKT

 

Valné zhromaždenie

29. marca 2019 B stred

 na Inchebe, výstave Rácioenergia

25. valné zhromaždenie sa konalo Programovom centre v hale B stred počas výstavy Rácioenergia, kde sme hneď vo vedľajšej hale mali aj náš stánok v hale B1. Účastníkov na jubilejnom 25. valnom zhromaždení sme privítali pohárikom vína a podiskutovali sme aj pri voňavom občerstvení. Tieto stanovami Zväzu vyžadované ročné stretnutia musia splniť formálne požiadavky týkajúce sa retrospektívy a perspektívy Zväzu a tiež výsledkov hospodárenia, ktoré majú už po druhý rok plánovaný záporný výsledok, keďže Zväz sa do technicky vybavuje v nových podmienkach pre praktické vyučovanie, 2x sa sťahoval a v tomto roku hostí 27 Zväzov v rámci združenia AREA, ako aj organizuje vzorové školenie na oxid uhličitý pre účastníkov z Česka, Poľska a Slovenska v rámci programu Real Alternatives Life. Zväz skvalitnil tlač časopisu. Sídli v modernej budove s vynikajúcimi podmienkami na praktické školenia zručností na prácu s chladivom.

 

Viac ako 50 účastníkov valného zhromaždenia podporilo retrospektívu, perspektívu a hospodárske výsledky Zväzu aj keď v súčasnosti negatívne vzhľadom na plánované výdavky Zväzu v oblasti technického vybavenia a hosťovania medzinárodných podujatí

 

Zväz v roku 2019

Tešíme sa na Vás v Papierničke

            Účasti valného zhromaždenia schválili hodnotenia, zámery Zväzu a jeho rozpočet, tak ako boli publikované v časopise Správy 2/2019. Sme radi, že sa vieme zísť a diskutovať. Chladiari sú v súčasnosti značne vyťažení, sú stále hľadaní a tak nie je jednoduché nájsť si čas aj na odborné stretnutia. Veríme, že servisná konferencia v Papierničke 6.-8.11. 2019 priláka opäť mnohých z Vás a budeme sa opäť venovať technickým a ekonomickým otázkam, ktoré v praxi vieme ovplyvniť, respektíve musíme prijať.  Valné zhromaždenie ukončil poďakovaním účastníkom a prednášateľom prezident Zväzu Ing. Vladimír Orovnický.

Ocenenia najlepším

Incheba 29.3.2019

Je úlohou Zväzu všímať si, čo sa v našej branži deje a vyzdvihovať tých, ktorí dokážu prispieť do spoločného koša niečím navyše. Za mimoriadne výsledky považujeme aj správny vzťah k ekológii, bezpečnosti, k novej technike a ku novým technológiám. Aj preto vyhodnocujeme každoročne tých, ktorí chladivo vo zvýšenej miere zhodnocujú, uplatnili, respektíve vyvinuli nové zariadenia, technológie či uplatnili v praxi náročné servisné technológie, postupy. Zoznam ocenení Zväzu od roku 1993 nájdete na www.szchkt.org.

 

Najlepšia študentská práca 2018

Ocenenie „Najlepšia študentská práca“ od pána prezidenta prevzal Ing. Dominik Štrba. Prácu viedol Doc. Ing. Michal Masaryk, PhD. a oponoval Doc. Ing. Peter Tomlein, PhD. :

Ing. Dominik Štrba:

„Ejektorové chladenie a Fresnelove kolektory“

Cieľom práce je využiť ejektory poháňané parami vyprodukovanými v generátore s vysokými teplotami dosiahnutými pomocou Fresnelových slnečných kolektorov.

 

Reprezentácia na Euroskills 2018

Na európskej olympiáde remesiel v Budapešti v septembri v roku 2018 nás reprezentoval Jozef Domanický, ktorý je výborne vybavený znalosťami i zručnosťami na prácu s elektrinou i chladivami. Bola to vynikajúca skúsenosť pre aktivity Zväzu v tejto oblasti.

 

Zhodnocovanie chladiva je v centre našej pozornosti

            Zhodnocovanie neustále vyhodnocujeme a považujeme za dôležitú súčasť prechodu na alternatívne chladivá. Zhodnotené množstvá sú odrazom nášho ekologického prístupu.

 

Zľava ocenený študent Ing. Dominik Štrba, náš reprezentant na Euroskills v Budapešti 2018 Jozef Domanický a chladiari Ján Semko a Ing. Martin Valent ocenení za zhodnocovanie chladiva. Ocenenia odovzdal prezident Zväzu Ing. Vladimír Orovnický

 

O víziách v portfóliu Zväzu

Účastníkom sa prihovorili členovia predstavenstva so svojou víziou v oblastiach, ktorú v predstavenstve Zväze predovšetkým reprezentujú.

Veríme, že aj táto časť valného zhromaždenia Zväzu v budúcnosti priláka stále viac našich odborníkov, ktorí by vedeli diskutovať k otázkam, do akej miery sa v systéme právnych úprav len vezieme, závisíme od výrobcov zariadení, chladív, do akej miery vieme vývoj ovplyvniť, kde sú naše silné a kde slabé stránky.

 

Ing. Vladimír Orovnický a pán Ladislav Nagy sa zaoberali vývojom chladív a očakávaniam v alternatívnych chladivách, ktoré rozdeľujeme na retrofitové, prechodné a perspektívne, teda tie, ktorých GWP je pod 150 CO2ekv.

 

Chladivá v klimatizácii

Pán Ing. Vladimír Orovnický sa zameral na chladivá vo vzťahu ku klimatizáciám, kde v súčasnosti prevládajú chladivá R407C a R410A. Sú však vytláčané najmä v rozdelených klimatizáciách chladivom R32 s GWP 675 a postupne sa predpokladá aj chladivo R455A, ktoré má GWP menšie ako 150.

Chladivo R32 je považované len za prechodné, síce zatiaľ bez akýchkoľvek obmedzení, ale vývoj už smeruje k používaniu syntetických chladív s GWP pod 150, kam patrí napríklad chladivo R455A zaradené v bezpečnostnej skupine A2L. V bezpečnostnej skupine A1 je chladivo R466 s malým podielom oxidu uhličitého, ktorý zabezpečuje nehorľavosť tejto zmesi chladív. Jeho budúcnosť je zatiaľ neistá.

Na druhej strane v ázijských krajinách prebieha vývoj rozdelených klimatizácií s propánom zaradeným v bezpečnostnej skupine A3, teda medzi horľavými a výbušnými chladivami. I keď sa to zdá pre nás neuveriteľné, dá sa predpokladať, že po 10-15 rokov sa takéto zariadenia objavia aj v Európe.

 

Cenový vývoj chladív

Zaoberal sa ním pán Ladislav Nagy, ktorý skonštatoval, že rast cien sa síce pribrzdil, ale ceny alternatívnych chladív sú stále vysoké a významnejšie neklesajú. V Európe sa podľa rôznych zdrojov nachádzajú značné zásoby chladiva R404A, ktoré treba dopredať, keďže zákaz používania nového chladiva do chladiacich okruhov klope na dvere. Rok 2020 tak prinesie pravdepodobne podobnú situáciu, aká tu bola s chladivom R22.

Obchodné, prepravné chladenie a tepelné čerpadlá

Situáciu v obchodnom chladení popísal Ivan Lobík. Skonštatoval, že chladivo R404A je stále možné používať na servis a ideálne je zariadenia nechať dobehnúť do konca svojej životnosti a potom ich vymeniť. Ak je zariadenie tesné a chladivo neuniká nie je dôvod vykonať retrofit.

 

Obchodné chladenie – situácia sa opakuje

Ak bude po roku 2020-2022 potrebný servis s chladivom R404A, ktorý už bude zakázaný, potom ideálne bude zariadenia meniť za novšie, energeticky efektívnejšie. Túto skúsenosť už máme z predchádzajúcich období pri prechode z CFC a HCFC chladív na HFC chladivá. Ak sa zákazník z ekonomických dôvodov rozhodne pre retrofit, mal by si byť vedomý rizika mierneho zníženia chladiaceho výkonu a vyššej výtlačnej teploty za kompresorom.

 

Ivan Lobík, Ing. Jozef Kováč a Ing. Milan Kozický diskutovali k vývoju situácie v obchodnom chladení, v tepelných čerpadlách a v prepravnom chladení.

 

Prepravné chladenie

Ing. Milan Kozický uviedol trendy v používaní chladív v prepravnom chladení. Chladivo R452A je vhodné na retrofit za chladivo R404A vzhľadom na podobné parametre vrátane nízkej výtlačnej teploty. Má však vysoké GWP a keďže ide väčšinou o staršie zariadenia, preferujú ich výmenu. Dá sa očakávať, že vývoj v smeruje k používaniu nielen syntetických chladív, ale tiež ku oxidu uhličitému.

 

Tepelné čerpadlá

Bez tepelných čerpadiel to nepôjde

S týmto mottom uviedol svoj vstup Ing. Jozef Kováč. Poukázal na rýchly rast počtu inštalovaných tepelných čerpadiel aj vďaka projektu „Zelená domácnostiam I a II. Zväz vedie štatistiku tepelných čerpadiel, a preukázalo sa že podiel OE získanej TČ je voči OE získanej SK a GTE výrazne väčší a stále viac bude ukrajovať z podielu OE, ktorý je zabezpečovaný cez biomasu. Tepelné čerpadlá lepšie zhodnocujú elektrinu vyrobenú FV panelmi najmä ak nielen vykurujú, ale aj chladia. Takáto kombinácia však je drahšia a tak sme často svedkami, že vyrobená FV elektrina sa zhodnocujú priamo na ohrev vody.      

 

Výstavba nových budov

Ing. Jozef Kováč uviedol podľa zákona 555/2005 Z. z  o energetickej hospodárnosti budov a o zmene a jeho doplnkov v zmysle európskych smerníc a nariadení termíny, podľa ktorých od roka 2021 by mala byť povolená výstavba budov len v energetickej triede A0.

 

 

Skrátené štúdium učebného odboru (2683 H17, 26 79 N(Q

Mgr. Róbert Pállya uviedol realizáciu rôznych foriem školského a duálneho štúdia učebného odboru (2683 H17, 26 79 N(Q) s voliteľnými predmetmi chladenie, klimatizácia, TČ. V ponuke je aj  ročná rekvalifikácia najmä pre tých, ktorí nemajú elektro vzdelanie.

Osvedčilo sa najmä duálne vzdelávanie a záujem firiem postupne rastie. Treba pripomenúť, že v Bratislave sa otvoril už po druhý rok náš učebný odbor na učilišti remesiel na Galvániho ulici s pomerne vysokým počtom žiakom.

Spomenúť treba aj základný kurz, ktorí od účastníkov vyžaduje elektro vzdelanie a certifikát na spájkovanie minimálne meď/meď podľa STN EN 13585.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 3/2019