Máj mesiac zasadnutí európskych zväzov

 

Máj mesiac zasadnutí európskych zväzov

Ako obvykle v máji sa konali valné zhromaždenia európskych zväzov AREA, EHPA, ktorých je náš Zväz členom. Tentokrát sa konali online. Napriek tomu AREA s 25 členmi mala 100 % účasť a EHPA so 135 členmi 63 % účasť.

 

Obe organizácie budúcnosť nášho remesla vidia pozitívne

Vykurovanie a chladenie bolo zaradené Európskou komisiou medzi kritickú infraštruktúru. To znamená činnosti, ktoré musia byť zabezpečené aj v čase pandémie. Ak by totiž nebola zabezpečená tzv. chladiaca reťaz od výroby potravín, liekov, ... až po ich spotrebu a nebolo by zabezpečené vykurovanie domácností, nemocníc, ... situácia v zdraví obyvateľstva by sa ešte zhoršila.

Prezidentka EK Ursula von der Leyen 28. apríla 2020 vyhlásila, že tzv. zelený dohovor, balík „zelených“ opatrení by mal byť motorom obnovy hospodárstva EÚ. Na obnovu hospodárstva po dopadoch v dôsledku ochorenia Covid 19 chce EK formou stimulačných programov investovať necelý 1 trilion Eur.

 

Čo to je Zelený balík opatrení?

Sústreďuje sa na renováciu budov, využitie obnoviteľných energií a vodíka majúcich hlavnú úlohu v dekarbonizácii budov, dopravy, ďalej autá s elektrickým pohonom, cirkulárnu respektíve cirkulárnu, obehovú ekonomiku zahŕňajúcu recykláciu materiálov a odpadové hospodárstvo. Podporovať sa majú ciele v tzv. NEKP.

Z toho pre našu branžu významnou informáciou je, že naďalej budú podporované inštalácie tepelných čerpadiel a prechod na alternatívne chladivá.

Ozvali sa už aj environmentalisti, že sa príliš veľká pozornosť venuje vodíku, namiesto urýchleného prechodu z fosílnych palív na obnoviteľné energie. Vodík totiž treba vyrobiť, na čo sa okrem obnoviteľnej energie predpokladá využiť aj plyn. Mala by sa podporovať verejná doprava, bicykle, obmedziť letecká na krátke vzdialenosti, znížiť spotreba mäsa a mlieka, ...

 

Horúce leto pre chladiarov

Očakáva sa dobiehanie nedokončených zákaziek, nápor na servis v horúcom lete, nové zákazky a to všetko spolu zrejme vyvolá tlak na naše firmy.

 

EHPA v kontakte s EÚ politikou 

Valné zhromaždenie EHPA Online 26.5.2020

V roku 20. výročia založenia EHPA musela sa uskromniť a valné zhromaždenie uskutočniť online a obvyklú konferenciu FORUM na ktorom sa predpokladalo až 400 účastníkov a 30 rečníkov zrušiť. EHPA za 20 rokov narástla z 12 tich zakladajúcich členov na terajších 135 a jej obrat prekonal 1 mil. Euro s desiatimi zamestnancami. Na valnom zhromaždení sa prezentovalo  cez 80 účastníkov a formálne bolo zvládnuté aj hlasovanie. Záujem je rozšíriť počet členov predstavenstva z 9 na 15.

EHPA sa považuje za digitálnu asociáciu. Celý manažment činnosti má riešený vo web aplikácii s názvom Extranet, kde každá komisia, oblasť komunikácie má svoj priečinok.

Rozsah činností sa dá vystihnúť tabuľkou:

 

Spolupráca s Európskou komisiou

Hoci EK financuje výskum, prognózy  v rôznych európskych inštitúciách, svoje miesto pri tvorbe právnych noriem má aj EHPA. V roku 2019 sa zúčastnila 10 tich stretnutí na úrovni CG Energy, 7 stretnutí mala s členmi parlamentua 5 stretnutí mala so zástupcami používateľov. 

Spolupracuje s organizáciami zameranými na výskum a vývoj ako sú IES, IRENA, REN 21 a tiež s čínskymi organizáciami. Hlavné oblasti advokácie, na ktoré EHPA komisiu s cieľmi dekarbonizácie upozorňuje sú:

  1. Stratégia priemyslu
  2. Balíček čistej energie 
  3. Sankcionovanie emisií CO2
  4. Význam vykurovania – chladenia
  5. Ekodizajn (lot 1,2, 10), hlučnosť, SRI
  6. Priemysel, budovy, renovácia a integrácia tepelných čerpadiel
  7. Tepelné čerpadlá, digitalizácia, SRI a ich flexibilita v  elektrickej sieti

 

EHPA predstava o meste na obnoviteľnú energiu

Na dekarbonizáciu majú veľký vplyv mestá

Mestá dokážu investovať do veľkých tepelných čerpadiel, plánovať nielen malé ale i veľké zdroje tepla a chladu. Dobrým príkladom je mesto Viedeň, ktoré svoje úspechy i ciele predstavilo na konferencii Decarb Cities, Viedeň 02/2020 (pozri Správy 2/2020).

 

 

Piliere architektúry uhlíkovej neutrality 

  1. Green deal – zelený dohovor, cirkulačná ekonomika, taxácia CO2, renovácia, čistý vzduch,
  2. Ekodizajn a energetické štítkovanie – Lot 1,2, 10, hlučnosť, EPREL, EEPLIANT, WEEE, ..
  3. Digitalizácia – SRI, ekodizajn, flexi-elektrinA, komunikačný štandard EEBUS, cyber bezp.
  4. Chladivá – vplyv Nariadenia na zmenu chladív, neurýchľovať nastavený proces, ..

Všeobecne v uvedených cieľoch je ukázanie, rozpoznanie potenciálu tepelných čerpadiel. EHPA za týmto účelom vydáva brožúrky s príkladmi inštalácií TČ.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2020