OTÁZKY A ODPOVEDE OHĽADOM KLIMATIZÁCIE a jej vplyvu na šírenie ochorenia Covid 19

 

OTÁZKY A ODPOVEDE OHĽADOM KLIMATIZÁCIE 

a jej vplyvu na šírenie ochorenia Covid 19

V súčasnosti môžeme čítať množstvo článkov od rôznych organizácií, autorov najmä v súvislosti s prevádzkovaním budov. V tejto súvislosti sme už v marci publikovali metodiku od REHVA a opatrenia voči šíreniu ochorenia Covid máme na web stránke. Pravidelná údržba vetracieho alebo klimatizačného systému je zárukou jeho riadneho fungovania. Počas tohto pandemického obdobia sa dôrazne odporúča zvýšiť frekvenciu čistenia a dezinfekcie prípravkami podľa EN 14476 tak, že sa čistenie pravidelná výmena filtrov.  Francúzske asociácie UNIKLIMA, AFPAC a SNEFFCA sústredili otázky technikov z praxe a zverejnili odpovede, ktoré ďalej uvádzame.

  1. Môj klient chce zastaviť vetranie a klimatizáciu, čo mám robiť? 
  2. Čo robiť na individuálnom ventilačnom alebo klimatizačnom systéme (bývanie alebo malý servis)? 
  3. Čo robiť na vzduchotechnickom systéme s viacerými kanálmi / vo viacerých zónach (v sektore bývania alebo malého sektora služieb)?
  4. Čo robiť na centrálnom systéme klimatizácie a vetrania typu CTA / UTA? 
  5. Existuje riziko spojené s používaním recyklovaného vzduchu? 
  6. Som profesionál a musím pracovať na centrálnom klimatizačnom systéme, aké ochranné opatrenia by som mal prijať pre svojho zamestnanca? 
  7. Existujú účinné filtre proti COVID-19, ktoré je možné nainštalovať do klimatizačných systémov, aby sa zabránilo prípadnej kontaminácii? 
  8. Ako efektívne sú UV lampy na COVID-19? 

 

Ad 1. Môj klient chce zastaviť vetranie a klimatizáciu, čo mám robiť?

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) doterajšie štúdie naznačujú, že vírus je prenosný hlavne kontaktom s respiračnými kvapkami a nie vzduchom. Môže sa prenášať aj prenášaním kontaminovaných rúk na sliznice (nos, ústa, oči) alebo priamym kontaktom medzi ľuďmi. Okrem toho vírus SARS-CoV-2 za súčasného stavu vedomostí prežije len niekoľko hodín na suchom povrchu. Pre jednosmerné vetranie extrakciou cez niekoľko miestností je odsávacie potrubie vo vákuu a aj keď nie je vzduchotesné, nepredstavuje žiadne riziko šírenia vírusu. V skutočnosti, ak obsahuje netesnosti, znamená to, že vzduch z priestorov, cez ktoré prechádza, je nasávaný do potrubia. Neexistuje žiadne riziko, že vzduch z potrubia sa bude šíriť v prekrížených miestnostiach. To platí aj pre centrálnu klimatizáciu, ktorá pracuje s čerstvým vzduchom. 

Všetky systémy vetrania alebo úpravy vzduchu vo všeobecnosti zabezpečujú obnovu vzduchu v budovách. Odporúča sa tiež: - v prípade obytných budov zabezpečiť všeobecné a trvalé vetranie, - v prípade ostatných budov predĺžiť prevádzkovú dobu systému vetrania alebo úpravy vzduchu a v ideálnom prípade ideálne, udržiavať ho v trvalej prevádzke alebo rozširovať denný prevádzkový rozsah (napr. .: začatie 1 hodinu pred a zastavenie o 1 hodinu neskôr), - zvýšenie prietoku vzduchu dodávaného a / alebo extrahovaného zvýhodnením období, keď priestory sú neobsadené, - skontrolovať tesnosť na úrovni rotačných výmenníkov tepla (nazývaných tiež entalpické kolesá) alebo obtokového zariadenia, aby mohli pracovať na čerstvom vzduchu a aby sa obmedzila, odstavila recirkulácia vzduchu. Ak nie je možné zaručiť vzduchotesnosť, odporúča sa zastaviť tieto zariadenia na výmenu tepla a okrem toho alebo pri absencii vetracieho systému sa odporúča pravidelne vetrať priestory otváraním okien. 

Vetranie pracovných priestorov, odporúča sa uplatniť opatrenia odporúčané INRS v častých otázkach online „COVID-19 a spoločnosti“. 2. Ak je potrebné regulovať teplotu v budovách, odporúčame pre vnútorné klimatizačné jednotky, ktoré pracujú s recyklovaným vzduchom (fan coil, split, kanálové alebo kazety):

- Ak je možný prívod čerstvého vzduchu, napríklad otvorením okien alebo mechanickým vetraním, udržiavajte prívod čerstvého vzduchu. Vnútorné jednotky - Bez možnosti čerstvého vzduchu prevádzkujte vnútorné jednotky pri nízkej rýchlosti a čistite filtre raz týždenne V kontrolovanom prostredí, ako sú laboratóriá alebo nemocnice, možno informácie získať z ASPEC3.

Doteraz neexistuje kontraindikácia na udržiavanie zariadení HVAC-R v prevádzke pri vykonávaní bežnej údržby odporúčanej výrobcami (filtre atď.). V prípade podozrenia alebo prípadov preukázané z COVID-19, zastavenie systémov HVAC je nevyhnutné pre dezinfekciu vykonávanú odborníkom; ten zabezpečí jeho opätovnú funkčnosť (zdroj: stanovisko rady pre verejné zdravie z 24. apríla 2020).

 

Ad 2. Čo robiť na individuálnom ventilačnom alebo klimatizačnom systéme (bývanie alebo malý servis)? 

Klimatizátory v miestnosti (split) vo väčšine prípadov neposkytujú vonkajší vzduch na obnovenie vzduchu v miestnosti. Pre lepšiu účinnosť je potrebné pravidelné čistenie filtrov a vzduchotechnickej jednotky. Čistenie sa musí vykonať v súlade s pokynmi na údržbu nainštalovaného klimatizačného systému a s použitím virucidného výrobku v súlade s normou EN 14476, ak to výrobca umožňuje na každodenné použitie: 

  • Zastavte vetracie alebo klimatizačné systémy 
  • Očistite vzduchové filtre mydlovou vodou (každé 2 týždne) - v prípade poškodenia filtra ho vymeňte za nový filter 
  • Reštartujte systémy a pre klimatizačný systém bez pridávania čerstvého vzduchu, uprednostňujte nízko rýchlostnú prevádzku počas trvania zdravotnej krízy 
  • Vyčistite vetracie otvory CMV (kuchyňa, SBD, WC atď.) podľa odporúčania výrobcu, a ak to autorizuje, s virucidným výrobkom EN14476
  • Pre ventiláciu s dvojitým prietokom deaktivujte „by pass“. 

Zobrazenie tried účinnosti odlučovania filtrov na prach, baktérie, vírusy pri rôznych stupňoch filtrácie zľava filtre s  odlúčivosťou ePM1 -kapsový 8 %, kazetový filter s 84 % a HEPA filter s 99,9 %.

Hepa filter okrem prachu odlúči aj baktérie a vírusy, zvýši však tlakovú stratu a zníži prietok vzduchu

 

Údržba filtrov pre jednotlivú klimatizačnú jednotku

Výrobcovia odporúčajú, aby používatelia individuálnej klimatizačnej jednotky často čistili filtre vnútorných jednotiek. Predná strana vnútornej jednotky by sa preto mala otvoriť: 

  • Odstráňte filter podľa odporúčaní v návode na použitie dodanom so zariadením 
  • Vzduchové filtre umyte mydlovou vodou. Ak je filter veľmi znečistený, namočte ho 10 až 15 minút vo vlažnej vode. Po umytí otrite zvyšnú vodu a filter vysušte v tieni. Pri odstraňovaní vody nežmýkajte filter, ak sa prach neodstránil, umyte ho neutrálnym saponátom zriedeným v teplej vode. 
  • Pred opätovnou inštaláciou do klimatizácie nechajte filtre dokonale vysušiť.

Ak je filter poškodený, vymeňte ho za filter s rovnakými charakteristikami

Nový filter vám umožní uistiť sa, že vírusová záťaž je nulová. Odporúča sa vyčistiť vzduchové filtre najmenej každé 2 týždne v hoteloch po každom hosťovi.

V prípade podozrenia alebo preukázaného prípadu COVID-19: 

  •  Intenzívne vetrajte, otvorené okná (minimálne 10 až 15 minút niekoľkokrát denne) 
  • Pre klimatizáciu: 
  • Zavolajte odborníka, aby zastavil systém, vyčistite filtre neutrálnym čistiacim prostriedkom alebo ich vymeňte za filtre nové s rovnakými charakteristikami, vyčistite časti tela jednotky a vyčistite zásobník kondenzátu podľa odporúčaní výrobcu 
  • reštartujte systém zvýhodňovaním prevádzky pri nízkych otáčkach vo vnútorných jednotkách počas krízy. 
  • Pre ventilačný systém: 
  • Vyčistite vetracie otvory a v prípade potreby vymeňte filtre na úrovni jednotky s dvojitým prietokom podľa odporúčaní výrobcu.

 

Ad.3. Čo robiť na vzduchotechnickom systéme s viacerými kanálmi / vo viacerých zónach (v sektore bývania alebo malého sektora služieb)? 

Odporúčania týkajúce sa údržby určené pre používateľa v súvislosti s každodenným používaním. Zavolajte odborníka, aby: 

  • Zastavil systém
  • Filtre čistite mydlovou vodou (každé 2 týždne) 
  • v prípade poškodenia filtra, ak to systém umožňuje, vymeňte ho za nový filter s rovnakými alebo lepšími charakteristikami. 
  • Bez možnosti pridania čerstvého vzduchu reštartujte systém zvýhodnením prevádzky pri nízkych otáčkach vo vnútorných jednotkách počas trvania zdravotnej krízy 
  • v prípade podozrenia alebo preukázaného prípadu COVID-19: intenzívne vetrajte otvorením okien 
  • pre klimatizačný systém: 
  • zavolajte odborníka, aby zastavil systém, vyčistite filtre pomocou použite neutrálny čistiaci prostriedok alebo ich vymeňte za nové filtre s rovnakými charakteristikami a vyčistite nádrž na kondenzát. Nastavte nízko rýchlostnú prevádzka na vnútorných jednotkách počas zdravotného krízového stavu 
  • Pre ventilačný systém: 
  • Vyčistite vetracie otvory a prípadne aj filtre na úrovni jednotky s dvojitým prietokom.

 

Ad. 4. Čo robiť na centrálnom systéme klimatizácie a vetrania typu CTA / UTA? 

V kolektívnej alebo centralizovanej klimatizácii môže byť upravovaný vzduch centrálne so 100% vonkajšieho vzduchu alebo zmesou medzi 0% a 100% vonkajšieho vzduchu. V prípade 0% vonkajšieho vzduchu sa prevádzka recykluje. Upravený vzduch pochádza zo 100% ošetrených priestorov.

Pošlite odborníka na bežnú údržbu alebo v prípade podozrenia alebo preukázaného prípadu COVID-19: 

  • Zastavte systém 
  • Vyčistite filtre pomocou neutrálneho čistiaceho prostriedok alebo ich vymeňte za nové filtre s rovnakými alebo lepšími vlastnosťami, ak to systém umožňuje. 
  • Zásobník na kondenzátu vyčistite podľa odporúčaní výrobcu 
  • Uprednostnite trvalú prevádzku systému (24 hodín denne). 
  • Zabráňte recirkulácii odsávaného vzduchu

 

Ad. 5. Existuje riziko spojené s používaním recyklovaného vzduchu? 

V súčasnom stave vedeckých poznatkov je známe, že sa vírus nemohol šíriť sám. Môže byť naočkovaný na častice prítomné vo vzduchu, aby sa mohol transportovať. Preto je na čistenie vzduchu nevyhnutné pravidelné vetranie priestorov (otváranie okien alebo prívod čerstvého vzduchu s mechanickým vetraním). Ak nie je možné vetranie priestorov, odporúča sa prevádzka klimatizačného systému pri nízkej rýchlosti.

Ad. 6. Som profesionál a musím pracovať na centrálnom klimatizačnom systéme, aké ochranné opatrenia by som mal prijať pre svojho zamestnanca? 

Systematická kontaminácia systému, do ktorej musí technik zasiahnuť, nebola dokázaná. Môže však existovať vírusové zaťaženie filtráciou, najmä pri recyklácii. Z tohto dôvodu je potrebné pri manipulácii s filtračnými zariadeniami prijať viac preventívnych opatrení. Ako preventívne opatrenia na ochranu zamestnancov je potrebné personálu, ktorý zasahuje, zaistiť tieto ochranné prostriedky: - ochranná maska ​​- ochranné okuliare ochrana - rukavice na jedno použitie, ktoré sa používajú iba na manipuláciu s filtrami - a dezinfekciu v súlade s normou EN 14476 v sprejoch a tekutých géloch.

Vodotesný vak na odloženie použitých filtrov v prípade výmeny. Informácie z INRS naznačujú, že životnosť vírusového materiálu nepresahuje niekoľko hodín, preto, ak je plastový sáčok uzavretý na niekoľko dní, týždne, môže sa sáčok zničiť podľa zvyčajných postupov pred COVID-19. Na úrovni systému sa musia vykonať tieto operácie: - Postrek vane kondenzátora a filtrov, pokiaľ nie sú vymenené podľa odporúčania výrobcu.- Interiér boxu na úpravu vzduchu sa môže čistiť dezinfekčným a virucidným kvapalným roztokom podľa odporúčaní výrobcu.

 

Ad 7. Existujú účinné filtre proti COVID-19, ktoré je možné nainštalovať do klimatizačných systémov, aby sa zabránilo prípadnej kontaminácii? 

Ako preventívne opatrenie zdravotnícke orgány a odborníci odporúčajú čistenie a pravidelnú výmenu filtrov podľa frekvencií a podmienok poskytovaných výrobcami. Niektoré prebiehajúce ofenzívne obchodné iniciatívy ponúkajú riešenia sľubujúce špeciálnu filtráciu vzduchu COVID- 19. V súčasnom stave poznania vírusu nie je žiadny odborník schopný zaviazať sa k účinnosti filtra konkrétne na COVID-19.

 

Ad. 8. Ako efektívne sú UV lampy na COVID-19? 

Účinnosť UV lámp (typu UVC pre vírusy) sa preukázala pri liečbe vírusov, ale doteraz sa nepreukázala špecificky pre COVID-19. „vzduch“, certifikácia NF (NF-536) umožňuje testovať účinnosť a poznať vlastnosti výrobkov, ktoré sú k dispozícii od výrobcu: • prietoky vzduchu • hladiny akustického výkonu • absorbovaný elektrický výkon • minimálne hodnoty a počiatočné prečistené prietoky vzduchu pre kategórie znečisťujúcich látok, pre ktoré sa deklaruje účinnosť • Minimálne a maximálne hodnoty odporúčaného povrchu miestnosti pre kategórie znečisťujúcich látok, pre ktoré sa deklaruje účinnosť • Pomer medzi maximálnou hodnotou počiatočného toku vyčisteného vzduchu a spotrebovanou elektrickou energiou.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2020