MECHANICKÉ ČISTENIE A DEZINFEKCIA VETRACÍCH SYSTÉMOV A KLIMATIZAČNÝCH ZARIADENÍ

 

MECHANICKÉ ČISTENIE A DEZINFEKCIA VETRACÍCH

SYSTÉMOV A KLIMATIZAČNÝCH ZARIADENÍ

Podľa Najklima upravil PT

 

Vzduchotechnika a ventilačný systém inštalovaný v budovách, priemyselných a výrobných halách, reštauráciách, obchodných centrách, zdravotných zariadeniach, wellnesoch, administratívnych budovách a športových centrách bez možnosti priameho vetrania je určený, aby zaisťoval tepelnú pohodu, odvádzal škodlivé látky a často je jediný zdroj prívodu čerstvého vzduchu. 

Systém vzduchotechnických potrubí sa môže stať zdrojom znečistenia prachom a tukom, stáva sa ideálnou živnou pôdou pre rast baktérií, plesní a vírusov, ktoré spôsobujú alergie a respiračné choroby ako sú astma, nádcha, sinusitis, pneumónia a tvz. legionárska choroba. 

Znečistené ventilačné potrubie vytvára veľké riziko vzniku požiaru! Niektoré prachové alebo tukové usadeniny sa môžu veľmi ľahko vznietiť a požiar sa môže potrubím veľmi rýchlo rozšíriť. Aj preto je vždy veľmi dôležité vykonávať pravidelnú inšpekciu, čistenie a dezinfekciu ventilačných systémov a klimatizačných zariadení.

Aromatizácia

Prináša nesporné množstvo výhod v boji s nepríjemnými pachmi. Pomáha navodiť príjemné pracovné prostredie, spríjemňuje pobyt v nákupných centrách, hoteloch a iných spoločenských priestoroch.

 

Čistenie

Cez inšpekčné otvory sa vloží do potrubného rozvodu diaľkovo ovládaný čistiaci robot, osadený rotačnými kefami. Zariadenie pracuje v potrubí s pravouhlým aj kruhovým priemerom. Pomocou bariérových balónov zaistíme utesnenie úseku potrubia ktorý sa čistí, aby nedošlo k premiestňovaniu kontaminantu do iných častí potrubného systému. Kontaminant z čistého úseku je odsávaný výkonným ventilátorom do zberného vaku, pričom

samotný ventilátor je osadený HEPA filtrom. Po ukončení čistiacich prác následne pomocou inšpekčnej kamery sa prekontroluje úroveň znečistenia.  

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2020