ZASTAVME ŠÍRENIE KORONA VÍRUSU

 

ZASTAVME ŠÍRENIE KORONA VÍRUSU

Podľa Energie portal PT

 

Manuál podľa REHVA pre služby (teplo, vetranie, klimatizácia) v stavebníctve

Usmerňujúci  dokument k bráneniu šírenia sa vírusu SARS-CoV-2 (Správy 3/2020)

 

Odporúčania: 

  • zvýšiť nepretržité vetranie všetkých priestorov najmä toaliet so zvýšenou hygienou, 
  • splachovať toaletu pri zatvorenom veku, utesniť kanalizáciu,
  • vzduch nerecirkulovať, vypnúť rotačné výmenníky tepla,
  • ak čistenie vzduchu v miestnosti, tak s HEPA filtrom, vlhkosť nad 30 %. 
  • vonk. filtre F7, F8 zachytávajú častice  PM1, ktoré zachytávajú na sebe SARS_CoV-2

Vykurovacie a chladiace, zvlhčovacie systémy sa prevádzkujú bez obmedzení, keďže vírus je odolný voči zmenám prostredia.   

 

Expozičné mechanizmy kvapôčok vírusu SARS_CoV-2 podľa WHO, ktorá uvádza nielen vzdušné, ale aj fekálno-orálne a kontaktné cesty prenosu Dve prenosové trasy na obrázku: cez veľké a malé kvapôčky pri kýchaní, kašľaní, rozprávaní, a prostredníctvom povrchového kontaktu s kontaminovaným predmetmi

 

VETRACIE SYSTÉMY ZABEZPEČUJÚ ZDRAVÉ OVZDUŠIE

pomôžu ušetriť aj energiu 

Výkonné výmenníky tepla odoberú až 98 % tepla z odvádzaného vzduchu a využije ho na ohrev čerstvého vzduchu. Moderný vetrací systém takto ušetrí značné výdaje na energie.

Vetracie systémy sú teraz horúca téma. Čerstvý a čistý vzduch je základom zdravého prostredia, v čase pandémie koronavírusu COVID-19 to platí dvojnásobne. 

 

Vetracie systéme môžu byť centrálne, decentrálne, integrované do stien

Patogény putujú od človeka k človeku predovšetkým prostredníctvom kvapôčkovej infekcie, napríklad pri kýchaní a kašľaní.

„Integrované riešenia tomu pomáhajú zabrániť tým, že odstraňujú znečistený vzduch z obytných priestorov a nahrádzajú ho filtrovaným čerstvým vzduchom zvonka. To bráni šíreniu mikróbov, pretože ich koncentrácia v čerstvom vonkajšom vzduchu je malá, ak vôbec nejaká,“ uvádza Viessmann, výrobca vykurovacích, priemyselných a chladiacich systémov.

Okrem zdravšieho vnútorného prostredia však vetracie systémy prinášajú aj ďalšie výhody. Udržiavajú primeranú vlhkosť, čím bránia vzniku plesní a v lete podporujú chladenie domácnosti nočným vzduchom. Riadené vetranie s rekuperáciou zároveň pomáha v zime znižovať náklady na vykurovanie tým, že šetrí teplo, ktoré by pri vetraní cez okná uniklo do vonkajšieho prostredia.

Vetranie reguluje vlhkosť

Zvyšovanie energetickej účinnosti budov a prísnejšie stavebné predpisy v uplynulých rokoch viedli k tomu, že najmä pri novostavbách domov a bytov dochádza k úsporám energií. Od roku 2021 začne aj na Slovensku platiť legislatíva, ktorá bude od nových budov vyžadovať energetickú triedu A0. Adekvátna výmena vzduchu je pritom pre zachovanie pohody a zdravého prostredia nevyhnutná. Riešenie ponúka vetrací systém, ktorý zabezpečí potrebnú výmenu vzduchu a zároveň v jednotlivých miestnostiach vyreguluje vlhkosť vzduchu.

„Systém takto zabráni tvorbe plesní a postará sa o kontrolovanú výmenu použitého vzduchu za vzduch čerstvý a prefiltrovaný, čo zabezpečí pohodovú klímu v miestnosti a ochranu objektu. Kontrolovaným odsávaním použitého vzduchu z priestorov, ako sú kúpeľňa, kuchyňa a WC dochádza tiež k priebežnému nahradzovaniu tohto vzduchu za vzduch z obývačky, detskej izby či spální. Takto sa zabezpečí priebežne dobrá kvalita vzduchu.“  Vhodná je kombinácia s tepelným čerpadlom.                          

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2020