Ekodizajn, energetické štítky a EPREL

 

Ekodizajn, energetické štítky a EPREL

Ekodizajn zbavuje trh energeticky náročných výrobkov

            Ekodizajn stanovuje minimálne energetické, ekonomické a ekologické limity pre uvedenie na trh v EÚ výrobkov využívajúcich energiu. napríklad minimálnu energetickú účinnosť tepelných čerpadiel, klimatizácie, ohrievačov, obchodné chladenie ... Výrobky, ktoré spotrebujú energiu sú zaradené do energetických tried A-G, čo je zobrazené na energetickom štítku výrobku. Cieľom Ekodizajnu a energetických štítkov vo vzťahu k výrobkom spotrebujúcich energiu je:

  • Vytlačiť z trhu energeticky neefektívne (najhoršie) výrobky
  • Motivovať trh do efektívnejších výrobkov informovaním spotrebiteľov 

Graf zobrazuje červenou čiarou trh s výrobkami s rôznou energetickou efektívnosťou, ak by boli bez ekodizajnu, to znamená bez obmedzenia prístupu na trh pre najhoršie výrobky. Modrou čiarou je zázornený trh s ekodizajnom, ale bez energetických šítkov, ktoré motivujú k nákupu energeticky efektívnejších výrobkov. Zelenou čiarou je zázornený trh s ekodizajnom a s energetickými šítkami, čím sa vylučujú z trhu najhoršie výrobky a trh sa motivuje na nákup efektívnejších zariadení

 

Ekodizajn a energetické štítkovanie

Vyraďovanie výrobkov s najnižšou triedou z trhu

Energetické triedy pre klimatizáciu a tepelné čerpadlá sa popisujú parametrami SCOP, SEER. Pre obchodné chladenie je to parameter EEI, ktorý sa vypočíta ako podiel celoročnej spotreby AE (annual energy) v kWh/rok a normovej spotreby SAEC (standard Annual Energy Consumption) v kWh/rok.

 

Obnovovanie energetických tried vykonávajú výrobcovia každých 10 rokov. Triedy sa o posunú o triedu vyššie, čím výrobky s najhoršou efektívnosťou 80<EEI budú z trhu vyradené.

 

Energetický štítok

            Údaje na energetickom štítku sú stanovené pre normované podmienky a slúžia na porovnávanie výrobkov medzi sebou.Údaje, ktoré vidíme na štítku nie vždy dosiahneme v bežnej prevádzke, pokiaľ sú stanovené napríklad pre tepelné čerpadlá pre iné teplotné podmienky, než aké máme na Slovensku. 

Napríklad SCOP=3,8 uvedené na energetickom štítku stanovené pre tepelné čerpadlá pre miernu teplotnú oblasť (Strassburg), bude v chladnejšej Bratislave približne o 10 % nižšie a treba popritom vedieť, že SCOP na štítku nezahŕňa prípravu teplej vody a tepelné straty.

Energetické štítky sa môžu vytvoriť prostredníctvom online generátora energetických štítkov a cez databázu EPREL. K dispozícii výrobcom sú aj šablóny energetických štítkov vo formáte InDesign.

 

EPREL a energetické štítky

Od 1. januára 2019 výrobcovia, dovozcovia zaregistrujú všetky výrobky, ktoré si vyžadujú energetické štítky, v Európskej databáze výrobkov s energetickým označením (EPREL), a to ešte pred začiatkom ich predaja v EÚ. Na základe energetických štítkov si zákazníci môžu vybrať výrobky, ktoré spotrebujú menej energie, čím ušetria peniaze. 

Používanie energetických štítkov môže zároveň motivovať spoločnosti k tomu, aby svoj vývoj a investície zameriavali na energeticky úsporné zariadenia. Energetické šzítky môžu byť generované cez EPREL. 

 

EPREL je EÚ register výrobkov s energetickými štítkami

Údaje do EPREl vkladá výrobca na výrobky vyžadujúce si energetický štítok

 

EÚ má záväzok znížiť do roku 2020 spotrebu energie v EÚ o 20 % a do roku 2030 o 32,5 % (v porovnaní s predpokladanými úrovňami stanovenými v roku 2007). Jedným z kľúčových spôsobov, ako tieto ciele splniť, je zvýšenie energetickej účinnosti výrobkov. 

Výrobky, ktoré sú navrhnuté s cieľom dosiahnuť vyššiu účinnosť, môžu prispieť k zníženiu emisií skleníkových plynov a podnikom a domácnostiam priniesť značné finančné úspory.           

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2021