Sme členmi platformy: Budovy pre Budúcnosť

 

Sme členmi platformy: Budovy pre Budúcnosť

Ide o legislatívnu podporu chladenia a vykurovania

Budúcnosť v oblasti klimatizácie, chladenia a tepelných čerpadiel bude určovať vývoj energeticky úsporných zariadení používajúcich prírodné chladivá a politika, ktorá bude riadiť a hlavne aj napomáhať ich využitiu v praxi. Zväz a jeho členovia ovplyvňujú vývoj takýchto nariadení, noriem i keď riešenia spočívajú hlavne na pleciach výrobcov. 

 

Ovplyvňovanie politiky na Slovensku

Je aj v našich možnostiach. Intenzívne to pociťujem všetci pri znižovaní energetickej náročnosti prevádzky budov a tým aj tvorby emisií CO2. Budovy tvoria patria k nosným témam pripravovanej podpory. 

Pokiaľ budova potrebuje vykurovať, chladiť a zabezpečiť prípravu TPV malo by byť tepelné čerpadlo prvou voľbou pri výbere zdroja tepla a chladu. Správna voľba takéhoto systému zabezpečí zníženie energetickej náročnosti v takejto budove, dekarbonizáciu tepla a tým pádom zníženie produkcie emisii CO2.

Vykurovací/chladiaci systém je len časťou budov

Pre tvorcov verejných politík má zmysel sa dívať na budovu ako celok a tu vidíme prienik v platforme Budovy pre budúcnosť, ktorej členmi sú aj iné združenia. Hlas takejto platformy pre tvorcov verejnej politiky je zaujímavý. Energeticky efektívne budovy bez použitia technológie tepelných čerpadiel aktuálne nie je možné. Treba to však presadzovať. 

 

Platforma Budovy pre budúcnosť

Vznikla v roku 2013 spojením viacerých odborných združení, ktoré podporujú  efektívne budovy. Poslaním je podieľať sa na tvorbe noriem, ktoré ovplyvňujú výstavbu a obnovu budov, s dôrazom na energetickú hospodárnosť, zdravé vnútorné prostredie a udržateľnosť. 

 

V roku 2021 sa platforma BPB bude sústreďovať:

  1. Legislatívne dokumenty: stavebný zákon, dlhodobá stratégia obnovy budov, štátna koncepcia bývania, energetické požiadavky na nové a obnovované budovy
  2. Implementácia plánu obnovy: obnova RD a verejných budov
  3. Európske štrukturálne a investičné fondy pre obnovu verejných budov
  4. Výstavba nájomných bytov
  5. Manuál ku kvalite vnútorného prostredia budov

 

Spoločný prienik BpB a SZ CHKT

Chceme byť silným partnerom ohľadne použitia technológií pre udržateľne vykurovanie a chladenie. Nakoľko sa jedná o veľmi široké pôsobenie radi prijmeme námety od Vás. účasť pri rôznych stretnutiach a odborných posudkoch bude Vaša pomoc vítaná.

Ing. Vladimír Orovnický, prezident SZ CHKT

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2021