10. konferencia IIR o kompresoroch online

 

 

10. KONFERENCIA IIR O KOMPRESOROCH ONLINE 13. JANUÁRA 2021

Doc. Ing. Peter Tomlein, PhD., tajomník konferencie, tajomník SZ CHKT 

Od roku 1995 sa na Slovensku uskutočnilo už 10 konferencií o kompresoroch. Slovensko zahájilo výrobu kompresorov v roku 1949. Doposiaľ je to 71 rokov. Výroba sa začala v spoločnostiach Maneta a Calex. Neskôr prišli spoločnosti Samsung, Danfoss a v súčasnosti spoločnosti Secop Compressors a Embraco Nidec. 

Slovensko je jedným z najväčších výrobcov kompresorov na celom svete s takmer dvoma kompresormi na obyvateľa ročne. Slovensko má viac ako  10 výrobcov chladiacich zariadení, komponentov a 4 výrobcov tepelných čerpadiel.

Vývoj kompresorov a ejektorov sa zrýchlil. Pri výrobe kompresorov a ejektorov sa vylepšili konštrukcie, materiály a technológie. Katalyzátorom tejto explózie aj v chladiacich technológiách je dynamický proces vývoja chladív. Veľký priestor sa venuje diskusiám medzi špecialistami z oblasti výskumu, vývoja a výroby v oblasti alternatívnych chladív a ich zmesí so značnou pozornosťou venovanou prírodným chladivám. Diskutuje sa o použití nielen pre domáce, komerčné chladenie, ale aj pre tepelné čerpadlá, chladiče a pod. 

 

Na obrázku s pozadím Bratislavy odkiaľ online IIR konferencia bola organizovaná sú Didier Coulomb riaditeľ IIR, Doc. Peter Tomlein, SZ CHKT, Prof. Juraj Hromkovič ETH Zurich

 

Ďalšie zmeny myslenia sú potrebné pri aplikácii kompresorov s využitím aj ejektorov v technológiách s CO2, na princípe hodnotenia faktora TEWI. Všetky tieto snahy sú zamerané na bezpečnosť, spotrebu energie a použitie nízkych GWP a prírodných alebo alternatívnych chladív. 

10. konferencia IIR o kompresoroch a chladiacich prostriedkoch bola miestom stretnutia odborníkov zo západu a východu s cieľom pozerať sa na budúcnosť rozbúreným morom informácií a nových výsledkov vo vede, výskume a výrobe. 

Recenzované príspevky do IJR a na Scopus

Na základe odporúčaní recenzentov, vedecká rada konferencie odporučila  na uverejnenie  v  IJR (medzinárodný časopis pre chladenie) šesť príspevkov:

  1. Cesar Deschamps ai, Numerická analýza prietoku stlačiteľnej tekutiny vôľou piestu-valca bezolejového lineárneho kompresora 
  2. Admund Ervik ai, Modelovanie dynamiky ventilov s prstencovými doskami v piestových kompresoroch pomocou spriahnutých CFD-Fem simulácií 
  3. Jan Boss ai, Kvapalina v piestovom kompresore 
  4. San Göbel ai, Hodnotenie chladív pomocou dynamického modelu piestového kompresora 
  5. Jose Miguel Corberan ai, Metodika charakterizácie scroll kompresorov s variabilnou rýchlosťou vstrekovania pár chladiva 
  6. Paolo Martins ai, Konštrukcia tlmiča výfukových plynov s ohľadom na interakciu tekutiny a konštrukcie 

Recenzované príspevky budú postupne uvedené v databáze Scopus.

 

Program konferencie

Konferencia mala 12 sekcií s celkom 50 prednáškami vrátane pozvaných prednášok o výrobe, použití a skladovaní vodíka. Medzi sekciami prednáškami sa dalo voľne pohybovať a klásť otázky cez slido.

 

Pamätné medaile na Aurela Stodolu 

Prof. Aurel Stodola rodák z Liptova pôsobil ako učiteľ, vedec na terajšej ETH Zurich. Je nazývaný otcom parných turbín. Navrhol tiež tepelné čerpadlo voda/voda ešte v roku 1928. 

Počas histórie konferencie bola pamätná medaila udelená autorom tepelného čerpadla s chladivom amoniak, ktoré zároveň chladí i vykuruje. V tomto roku bola udelená najaktívnejším autorom s najväčším počtom príspevkov a za nadviazanie na odkaz profesora Aurela Stodolu pri vzdelávaní mladých vedcov:

  • Didier Coulomb, riaditeľ IIR : Za podporu konferencie o kompresoroch a chladivách
  • Dáriusz Butrymowicz, profesor TU Bialystok, súčasný prezident konferencie 
  • Armin Hafner, profesor NTNU Trondheim, budúci prezident konferencie 

Vďaka sponzorom a registrovaným účastníkom

Poďakovanie patrí platinovému sponzorovi Secop Compressors, zlatému sponzorovi Embraco Nidec a striebornému sponzorovi spoločnosti Daikin. 

Ďakujeme našim sponzorom a registrovaným účastníkom za podporu konferencie zakúpením si zborníkov a videa z konferencie čo je stále možné. 

Účasťšpecialistov z celého sveta s celkom 800 videniami s maximálnou účasťou 219 na jednej sekcii je impozantná. 

O štyri roky 11. IIR konferencia v Bratislave

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2021