Modulovaný výkon ejektora

 

Modulovaný výkon ejektora

6 veľkostí výkonov 20-135 kW

Tri konfigurácie s jedným ejektorom vhodné najmä do teplejších krajín

         Modulovaný výkon ejektora ovládaný krokovým motorom na rovnakom princípe ako u EEV elektronickom expanznom ventile umožňuje vylúčiť ventil regulujúci tlak v chladiči plynu v nadkritickom obehu s chladivom R744 a prácu okruhu v:

  1. Štandardnom móde bez paralelnej kompresie a ejekcie
  2. Paralelnom móde s paralelnou kompresiou a bez ejekcie
  3. Ejektorovom móde s paralelnou kompresiou a a ejekciou

Tri konfigurácie, funkcie chladiaceho okruhu s R744 s jedným ejektorom, ktorý umožňuje zvýšiť výparnú teplotu, znížiť prehriatie vo výparníku so strednou teplotou a nahrádza ventil udržujúci tlak v chladiči plynu. Zdroj Carel 

 

Energetické úspory do 30 %

Paralelná kompresia a ejektor

Ejektor s modulovaným výkonom a paralelnou kompresiou umožňuje  energeticky efektívnu prevádzku aj v krajinách s vysokými teplotami vďaka súčasnej prevádzke paralelných kompresorov a modulovaného výkonu ejektora vyrábaného v 6 výkonoch od 20 do 135 kW.

Ejektor umožňuje vyššiu výparnú teplotu vo výparníku so strednými výparnými teplotami vo vitrínach či chladiacich boxoch a to až o 5 K. Sací tlak  na vstupe do kompresora sa tak zvýši až o 4 bary.

Paralelná kompresia zabezpečuje nasávanie pár zo zberača chladiva z tlaku približne 40 bar na 100 barov na vstupe do chladiča. Bez paralelnej kompresie by pary zo zberača chladiva pri tlaku 40 bar boli prepustené na tlak výparný tlak 26 bar pri -10 oC. Teda rozdiel tlaku na saní je až 14 barov.                 

 

Modulácia výkonu ejektora EMJ Carel v 6 tich výkonoch

Modulovaný výkon ejektora nahrádza kompletne predchádzajúci elektronický ventil na reguláciu tlaku v chladiči plynu. Pri vypnutí kompresora sa automaticky uzatvára.

Schéma zapojenia ejektora s modulovaným výkonom ejektora, ktorý plní dve funkcie a to nielenže ovláda tlak v chladiči plynu, ale tiež môže odsávať pary z MT výparníka bez prehriatia a bez prieniku kvapaliny do kompresora

 

Elektronicky ovládaný ejektor je pripojený podobne ako elektronický ventil na ovládaciu jednotku, ktorá na jeho ovládanie potrebuje merané teplotu a tlak za chladičom plynu. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 3/2021