EPREL – EKODIZAJ – ENERGETICKÉ ŠTÍTKY

 

EPREL – EKODIZAJ – ENERGETICKÉ ŠTÍTKY

Zo seminára 4.2.2021 SIEA

Viac na www.energetickestitkovanie.sk

Viete že od 1.marca sa vybrané spotrebiče preštítkujú, stratia sa znamienka ++ a výrobky budú rozdelené do kategórií A-G, s tým, že kategória A ostane neobsadená? Triedy A+, ++, +++ sa už nebudú používať. Stupnica A-G sa bude pravidelne aktualizovať.

Zmeny štítkov sa zatiaľ netýkajú tepelných čerpadiel. Z chladiacej techniky sa zmeny v štítkovaní týkajú chladničiek mrazničiek a chladenia nápojov podľa obrázku.

Nové štítky pre chladničky a mrazničky

Rozdiely v štítkoch – pluská sa nebudú používať, triedy od a po G, trieda A ostane prázdna, pribudnú QR kódy, zápis do databázy výrobkov EPREL

Úloha SOI - Odbor metodiky energetickej inšpekcie

Vykonávať dohľad nad dodržiavaním povinností dodávateľa a predávajúceho pri uvedení energetický významného výrobku na trh, alebo do prevádzky a pri sprístupňovaní na trh energeticky významného výrobku. Pri ďalších skupinách výrobkov, ako sú napríklad klimatizačné zariadenia, bubnové sušičky, vysávače, ohrievače vody budú nové štítky postupne zavedené po schválení príslušných právnych predpisov. Predpokladá sa, že nové štítky sa pre uvedené výrobky začnú používať najskôr od roku 2022. Klimatizácie a tepelných čerpadiel sa to zatiaľ netýka.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 03/2021