Zbytočný poplach s PFAS? Alebo veľa kriku pre nič?

 

Zbytočný poplach s PFAS? Alebo veľa kriku pre nič?

Čo je PFAS – perfluóralkylove látky?

PFAS zahŕňajú PFOA, PFOS, GenX. Je to veľká, komplexná a neustále sa rozširujúca skupina vyrábaných chemikálií, ktoré sa široko používajú na výrobu rôznych typov každodenných výrobkov. Bežné hasivá, chladivá, .., do tejto skupiny chemikálií nepatria.

Ak by tvorcovia REACH vnímali chladivá HFC/HFO ako ktorékoľvek iné PFAS látky, v tom prípade by to spôsobilo ich vylúčenie z používania a teda aj z chladenia a vykurovania. Našťastie HFC, HFO a HCFO sú látky s krátkym reťazcom (reťazce ≤ C5) a nespĺňajú kritériá klasifikácie ako perzistentné, bioakumulatívne a toxické látky („PBT“).

 

Molekuly PFAS sú reťazce spojených atómov uhlíka a fluóru

Počet uhlíkov je vyšší ako 5. Väzba uhlík-fluór je jednou z najsilnejších, preto sa tieto chemikálie sa v životnom prostredí neznehodnocujú. V skutočnosti vedci nie sú schopní odhadnúť polčas environmentálnej životnosti PFAS, čo je čas, kým 50% chemikálie zmizne.

 

Ako sú ľudia vystavení PFAS?

Tieto rozšírené, človekom vyrobené chemikálie sa vylúhovali do našej pôdy, vzduchu a vody. Ľudia vystavení týmto chemikáliám konzumáciou vody alebo potravín kontaminovaných PFAS, použitím výrobkov vyrobených z PFAS alebo dýchaním vzduchu obsahujúceho PFAS spôsobujú zdravotné problémy.

PFAS – látky s dlhý reťazcom dlhým reťazcom uhlíkov (reťazce > C5)

Sú to dlhšie reťazce s uhlíkom, než aké majú chladivá R32, R125, R134a, R1234yf, R 1234ze

 

Prečo sa obávať PFAS?

Obavy týkajúce sa vplyvu PFAS na verejné zdravie vznikli z týchto dôvodov:

 

  • Rozšírený výskyt. Štúdie zistili PFAS v krvi a moči ľudí a vedci chcú vedieť, či spôsobujú zdravotné problémy.
  • Početné expozície. PFAS sa používajú v stovkách produktov po celom svete s mnohými možnosťami expozície ľudí.
  • Rastúce čísla. Existuje viac ako 4 700 PFAS, čo je rastúci počet, keďže priemysel vymýšľa nové formy tohto typu chemikálie.2
  • Trvalé. PFAS zostávajú v životnom prostredí neznámy čas a môže trvať roky, kým opustí telo.
  • Bioakumulácia. Rôzne chemikálie PFAS môžu vstúpiť do potravinového reťazca rôznymi spôsobmi, postupne sa hromadia a zostávajú v tele v priebehu času – proces spôsobený väčším príjmom ako vylučovaním chemikálií.

 

HFC/HFO nie sú PFAS látky

Odvetvie tepelných čerpadiel sa vo veľkej miere spolieha na rôzne druhy HFC/HFO chladív, ako sú  R32, R125, R134a, R1234yf a R 1234ze(E). To však nie sú PFAS látky.

Prečo sú niektoré PFAS osobitným záujmom EÚ?

Od konca 90. rokov a na začiatku 20. rokov tohto storočia sa uskutočnilo množstvo štúdií zameraných na porozumenie a hodnotenie PFAS so zvláštnym zameraním na takzvané perfluóralkylové kyseliny s dlhým reťazcom (PFAA) a ich predchodcov. 

 

EHPA zareagovala veľmi iniciatívne

Európska asociácia pre tepelné čerpadlá domnievajúc sa, že by sa do PFAS mohli zahrnúť aj HFC chladivá vyvolala množstvo vyjadrení stanovísk, ktoré hlavne zdôrazňovali dôležitosť HFC/HFO chladív pre tepelné čerpadlá a dekarbonizáciu chladenia a vykurovania.

 

HFC, HFO a HCFO sú odlišné!

HFC, HFO a HCFO sú látky s krátkym reťazcom (reťazce ≤ C5) s počtom uhlíkov do 3, nespĺňajú kritériá klasifikácie ako perzistentné, bioakumulatívne a toxické látky („PBT“). 

Nespĺňajú kritériá, ktoré sa majú považovať za perzistentné, ako sú definované v prílohe XIII k nariadeniu REACH. 

HFC/HFIO sú plyny alebo kvapaliny s nízkou teplotou varu, ktoré po uvoľnení do životného prostredia v dôsledku absencie príslušných funkčných skupín, ako sú napríklad kyslé skupiny, vstupujú takmer výlučne do okolitého vzduchu a majú nízku tendenciu k rozdeľovaniu sa do hydrosféry, bio, sedimentu alebo do pôdy. 

Očakáva sa, že HFC/HFO rýchlo prchajú do atmosféry. K dispozícii je rozsiahly súbor výskumov týkajúcich sa ich osudu v životnom prostredí. 

HFC/HFO sú stabilné v atmosfére a jednoducho sa nemôžu rozpadnúť na látky PFAS s dlhým reťazcom. Ich mechanizmy rozkladu v atmosfére sú všeobecne známe. Ich konečnými produktmi degradácie sú látky, o ktorých sa predpokladá, že sa v prostredí vyskytovali prirodzene po milióny rokov.

Kľúčová úloha HFC/HFO chladív

Zatiaľ ohrozená nie je

Napríklad R32, R125 sú dva piliere tepelného čerpadla a klimatizačného priemyslu, pretože ich zmiešaním môžeme získať R410A (50% R32 | 50% R125) R410A sú široko využívané v priemysle. Vyrábajú rôzne druhy tepelných čerpadiel - vysokoúčinné aj pri nízkej vonkajšej teplote. Ich úloha nariadeniami REACH nebude ohrozená.

 

Systémy R410A a s R134a stále tvoria hlavnú časť inštalovaných  tepelných čerpadiel

V priemysle tepelných čerpadiel chladenia a klimatizácií, bolo chladivo R134a prijaté v roku 1988. Vo veľkej miere sa využíva v skrutkách, odstredivých chladičoch a tepelných čerpadlách (kapacita sa pohybuje od približne 0,2 do 10 MW) najmä pri riešení veľkých nákupných centier, kancelárskych budov, nemocníc, priemyselnej výroby.   PT podľa EHPA

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 3/2021