ANALÝZA RIZÍK S HORĽAVÝMI CHLADIVAMI

 

Analýza rizík s horľavými chladivami

Doc. Ing. Peter Tomlein, PhD., SZ CHKT Rovinka, výber z príručiek k horľavým chladivám

Horľavé a tiež toxické chladivá sa používajú od začiatku existencie chladiacich okruhov už takmer 150 rokov. Vzhľadom na stále intenzívnejšie používanie horľavých chladív a to aj v komfortnej klimatizácii môžeme sledovať množstvo publikácií od ASERCOM, JSRAE, UNEP, IIR, AEFYT, ISO, CEN ..., ktoré sa zaoberajú bezpečnosťou pri práci s horľavými chladivami. Existuje už množstvo prípadových štúdií. Situáciu možno prirovnať k rokom 1990-1995, kedy sa začalo nahradzovať chladivo R134a chladivom R600a v domácom chladení.

V rokoch 1990-1995 bolo dôležité zoznámiť sa so všetkými možnými rizikami s R600a. Časom výrobcovia vo výrobe a chladiari v servise všetky riziká zvládli a dnes sa už nikto nepozastaví nad tým, že pracujú s horľavým, výbušným chladivom R600a v domácom chladení, s chladivom R290 v obchodnom chladení, ktoré sú zaradené do bezpečnostnej skupiny A3 podľa STN EN 378-1.

Naposledy sme sa intenzívne zaoberali horľavými chladivami na IIR konferencii 4.-6.9.2017 v Šamoríne. Dá sa povedať, že hoci prednášali Tí najlepší odborníci zo Slovenska Česka, nedokázali sa sústrediť konkrétne len na chladivá v chladiacich okruhoch. Ich prednášky boli len všeobecné vo vzťahu ku všetkým druhom výbušných prostredí.

 

V čom je situácia nová

            Nová je najmä v tom, že horľavé chladivá už sú, respektíve budú všade okolo nás. To znamená nielen v domácom, obchodnom chladení v malých náplniach do 150-500 g, ale tiež v tepelných čerpadlách a komfortnej klimatizácii a to aj vo vyšších náplniach. A to už si analýza rizík možnej tvorby výbušného prostredia vyžaduje vyššiu pozornosť a to nielen zo strany výrobcov, projektantov ale tiež inštalačných a servisných firiem.

Základ posudzovania bezpečnosti chladiaceho okruhu

            Vychádza sa z normy STN EN 378 – 1. Určí sa umiestnenie chladiaceho okruhu, obsadenosť priestoru, druh chladiva a podľa príloh C2 až C3 sa určí maximálna dovolená náplň chladiva pre daný priestor. To však nestačí. Pre bezpečnú inštaláciu, prevádzku a servis je potrebné vykonať aj analýzu rizík tvorby výbušného prostredia, ktoré je potrebné eliminovať.

 

Analýza rizík z pohľadu servisných organizácií

Dominantnú úlohu pri riešení bezpečnosti majú konštruktéri, výrobcovia, projektanti. Chladiaci okruh počas prevádzky je považovaný za tesný a podľa ATEX nevytvára horľavú zónu. Riziká tak vznikajú najmä pri servise. Hlavne pri odbere, vákuovaní, plnení chladiva.

V analýze rizík sa na základe identifikácie horľavých látok s bodmi vznietenia, miesta, stupňa úniku alebo veľkosti úniku, intenzity vetrania/riedenia je potrebné určiť, či je oblasť pri servisnej práci zanedbateľného alebo klasifikovaného rozsahu podľa normy STN EN 378-1, STN EN 60335-40, 89 a STN EN 60079-10-1. Norma STN EN 60079-10-1 poskytuje usmernenia na určenie, či lokalita nie je nebezpečná vo svojej prílohe F oddiele F1.

"Schematický prístup ku klasifikácii nebezpečných miest".

 

Analýza rizík pri servise v programe Leaklog

Program Leaklog priamo naviguje, čo servisná organizácia by mala posúdiť pri servise s horľavým chladivom podľa normy STN EN 378-1. Je treba myslieť na to: 

„že čo sa stať môže, to sa raz aj stane!“.

Už sú známe príklady, kedy k požiaru došlo v dôsledku náhodných udalostí, kedy na jednom mieste v jeden čas pracovali chladiari i zvárači bez toho, aby o sebe vedeli. Výsledkom bolo zapálenie vypúšťaného propánu do ovzdušia.

Servis s horľavým chladivom s malými náplňami chladiari zvládajú

Aj keď servis s horľavým chladivom s malými náplňami chladiari už rutinne zvládajú riziká sa zvyšujú so zväčšovaním náplne horľavého chladiva. Je preto dôležité si prejsť pred začatím servisu riziká, ktoré treba eliminovať. Leaklog riziká uvedie v záznamníku a tým servis odovzdáva aj správu prevádzkovateľovi. Okrem štandardných odpovedí vkladaným klikaním z ponúknutých možností, je možné vkladať ďalšie opatrenia, typické pre daný chladiaci okruh s horľavým, výbušným chladivom.

Servis s horľavými chladiva si vyžaduje zabezpečenie pre pohybom iných osôb žltočiernou páskou, vetranie priestoru, vypnutie zdrojov iskrenia, pripájanie vývevy, ... min 3 m od miesta servisu, hasiaci prístroj, monitorovanie koncentrácie horľavých chladív, ...

Obrázok znázorňuje funkciu programu Leaklog ako web aplikácie prístupnej cez mobilné telefóny, tablety s čítaním záznamníkov cez QR kód

 

V SPP fungujú na princípe použitom aj vo web_Leaklogu

Podobný princíp na akom funguje web_Leaklog fungujú aj napríklad systémy SPP. Servisný technik príde k zákazníkovi namontuje, demontuje, ... napríklad plynomer. Po vykonaní servisného zásahu zavolá zákazníka k servisnému vozidlu, vypíše zákazkový list na PC a zákazník si prácu preberie. Všetky údaje sú v reálnom čase videné aj priamo na SPP.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2021