Základná časť výrobkovej značky ATEX

 

Základná časť výrobkovej značky ATEX 

V Európskej únii označenie CE (požiadavka) označuje, aká by mala byť základná časť označenia ATEX. 

Táto požiadavka je špecifikovaná v európskej smernici 2014/34/EU. Za označením CE a prípadne identifikačným číslom notifikovaného kontrolného orgánu nasleduje špecifické označenie ochrany pred výbuchom, symboly skupiny a kategória zariadenia".

 

Tabuľka Základná časť značky ATEX

Kategória zariadení označuje, v ktorých oblastiach sú klasifikované ako platné

 

Tabuľka  Kategória zariadení a zóny ATEX, v ktorých zariadenia môžu byť inštalované

Táto časť označenia nie je dostatočná, pretože označenie by malo výslovne špecifikovať ochranný režim (technickú kvalitu, ktorú zariadenie používa na zabezpečenie bezpečnosti), ako aj teplotný výkon (hodnota teploty, ktorú komponent nepresahuje). Tieto a ďalšie aspekty musia byť opísané samostatne.

 

EX označovanie elektrických zariadení pre výbušné plynové atmosféry.

Špecifické označenie EX je opísané v norme STN EN 60079-0,oddiel 29.4 podľa tabuľky.

Tabuľka  Označenie EX špecifikácie pre výrobky do výbušného prostredia

Nasledujú vysvetlenia častí konkrétnej značky EX podľa tabuľky.

 

Symbol ochranného režimu

Prvý stĺpec označuje režim ochrany, ktorý označuje, ktorá technika alebo technológia sa používa na zaistenie bezpečnosti elektrického zariadenia. (Ohňovzdorná obálka "d"; zvýšená bezpečnosť "e", vnútorná bezpečnosť "ia, ib, ic"; Zapuzdrené "ma, mb,mc"; minimalizácia oblúkov, plynových pár a hmly, "nA, nC, nR",ponorenie do oleja "o"; Tlakové zariadenia "pv, px, py, pz"; atď.).

 

Symbol skupiny plynov

Druhý stĺpec definuje, pre ktorú plynovú skupinu podľa EMI je materiál vhodný: IIA, IIB alebo IIC. Tieto skupiny plynov sú tie, ktoré možno nájsť na miestach s výbušnou plynovou atmosférou.

Typ plynu je zahrnutý v tabuľkách v zásade závisí od jeho bodu vzplanutia, keďže ide o horľavé chladivá typu IIA.

Označenie IIC je najviac obmedzujúca skupina (označenie IIC zahŕňa IIB a skupiny IIA).

 

Teplotná trieda

Tretí stĺpec sa vzťahuje na teplotnú triedu a označuje, akú maximálnu povrchovú teplotu komponent dosahuje.

Ochrana pred nebezpečenstvom požiaru a výbuchu a STN EN 378 vyžadujú, aby komponenty ATEX inštalované v klasifikovaných oblastiach neprekročili teplotu samovznietenia chladiva mínus 100 K. Teplotné rozsahy potrebné pre komponenty v oblastiach klasifikovaných pre niektoré horľavé chladivá sú stanovené v norme.

 

Úroveň ochrany materiálu, (EPL)

Nakoniec, posledný stĺpec špecifického označenia EX elektrického komponentu definuje úroveň ochrany materiálu (EPL). Definícia EPL je podľa STN EN 60079-0): 3.26 úroveň ochrany materiálu, EPL (úroveň ochrany zariadenia): Úroveň ochrany priradená materiálu podľa rizika, že sa stane zdrojom vznietenia a ktorá rozlišuje rozdiely medzi atmosférou výbušného plynu, výbušným prachovým prostredím a výbušným prostredím v baniach. Označenie G (gas) znamená plyn, a, b, c sú skupiny plynov.

EPL sa vzťahujú na horľavé plyny, ako sú EPL Ga pre zónu 0 (a zónu 1 a zónu 2), Gb pre zónu 1 (a zónu 2) a nakoniec Gc pre zónu 2.

V súhrne teda označenie musí obsahovať základné informácie (základná časť označenia ATEX) a špecifické informácie (špecifické označenie EX). V tabuľke sú uvedené príslušné označenia pre každú zónu výbušnej atmosféry.

 

Tabuľka Označovanie výrobkov podľa zón (pred čísla označujú poradie položiek v tabuľke)

V zóne 2 môže byť úroveň ochrany Ga, Gb alebo Gc (podľa AEFYT zóna 2 s horľavými chladivami)

 

Príklad typického ATEX označovania výrobkov umiestnených vo výbušnej zóne podľa TI SR

Treba si uvedomiť , že uvedené označenia sú pre výrobky pracujúce vo výbušnom prostredí. Väčšina chladiacich zariadení pracuje v nevýbušnom prostredí, pokiaľ ho sa samé únikom chladiva nevytvoria.

Príklad označenia kompresora pre chladivo R290 pre výbušné a nevýbušné prostredie

 

Obrázok Označenie herm. kompresora Embraco na chladivo R290 pre nevýbušné prostredie

 

Spojenie určených výrobkov do funkčného celku podľa projektovej dokumentácie

-          Zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci 

  • §4 – vyhotovenie projektu tak, aby bola zaistená BOZP

-          Vyhláška č. 508/2009 Z. z. 

  • Technické zariadenia elektrické v priestoroch s nebezpečenstva výbuchu sú zaradené ako VTZ elektrické skupiny A písm. e) 
  • Posúdenie projektovej dokumentácie OPO pred montážou a vydanie odborného stanoviska k dokumentácii 
  • Dokumentáciu zabezpečí dodávateľ VTZ. 
  • Obsah dokumentácie je uvedený v prílohe č. 2 vyhlášky.
  • Montáž sa vykoná v súlade s posúdenou dokumentáciou 

Uvedenie do prevádzky a prevádzkovanie v zóne ATEX podľa TI SR 

-          Vyhláška č. 508/2009 Z. z. 

  • Odborná prehliadka a odborná skúška 
  • pred prvým uvedením do prevádzky
  • potom v lehotách podľa prílohy č. 8 (každé 2 roky)
  • Vykonáva revízny technik s platným osvedčením podľa § 24 (rozsah E2, B)
  • Úradná skúška a opakovaná úradná skúška
  • Vykonáva Oprávnená právnická osoba, napr. Technická inšpekcia a.s.
  • Pred prvým uvedením do prevádzky sa vykoná úradná skúška, preveruje sa, či je spôsobilé na bezpečnú prevádzku vrátane jeho bezpečnej obsluhy, a či zodpovedá projektovej dokumentácii, ku ktorej bolo vydané odborné stanovisko k dokumentácii.
  • Vykonáva sa v lehote najneskôr 10 rokov
  • Overuje sa, či vyhradené technické zariadenie spĺňa požiadavky na bezpečnú prevádzku a či je obsluhované bezpečným spôsobom.
  • Nahrádza OP a OS, ktorá má byť vykonaná v rovnakej lehote.

 

Odborná spôsobilosť pracovníkov

-          Zákon č. 124/2006 Z. z. - §6 Všeobecné povinnosti zamestnávateľa

  • ods. 1, písm. o) – zaraďovať na výkon práce iba odborne spôsobilých zamestnancov, ktorí majú platný doklad o odbornej spôsobilosti 

-          Vyhláška č. 508/2009 Z. z. 

  • § 19 - Odborná spôsobilosť na činnosť na TZ elektrickom (§§ 20 – 24)

-          Normy STN EN 60079-17 aj STN EN 60079-19 v normatívnych prílohách požadujú:

  • Odborné vedomosti, schopnosti a oprávnenia zodpovedných osôb, riadiacich technických pracovníkov a prevádzkových pracovníkov
  • Oprávnenia musia platiť na každý spôsob ochrany pred výbuchom, na ktorom sa osoba zúčastňuje. 

 

Dodržiavanie legislatívnych požiadaviek

NV č. 393/2006 Z. z. o minimálnych požiadavkách na zaistenie BOZP vo výbušnom prostredí (ATEX2).

 

Informácie, ktoré musí mať servisný technik

V čase vykonania inštalácie musí mať inštalatér platné odborné spôsobilosti a musí mať k dispozícii platné osvedčenia o zariadení podľa predpisov. Mal by mať projektovú dokumentáciu podľa platných noriem. 

Ak má chladený nábytok označenie CE a spĺňa sériu noriem STN EN 60335-89, potom je nábytok bezpečný alebo TČ podľa 600335-40 bezpečné na použitie s horľavými chladivami tiež na použitie v potenciálne výbušnom prostredí.

Výrobcovia  musia zabezpečiť, aby chladiarenské  zariadenia a zariadenia s horľavými chladivami boli navrhnuté a vyrobené súlade so základnými požiadavkami na bezpečnosť a ochranu zdravia, aby mali vyhlásenie EÚ o zhode a pripevnené označenie CE. Strojovne vo všeobecnosti zodpovedajú zariadeniam skupiny II a kategórie 3 vo výbušnom prostredí v zóne 2. Inštalatér musí zabezpečiť, aby inštalácia bola v súlade s touto úrovňou ochrany.

V prípade zariadení skupiny II, kategórie 3 sa posudzovanie zhody podľa Smernice PED 2014/34/EÚ vykonáva prostredníctvom vnútornej kontroly výroby uvedenej v prílohe VIII, modul A.

Inštalované zariadenia s horľavými chladivami sú prevažne v súlade s dovolenými náplňami chladív pre chladiace zariadenia podľa normy STN EN 378-1. Keďže používanie chladív A3 je v praxi obmedzené na kompaktné systémy, výrobcovia tohto zariadenia prísne dodržiavajú dovolené veľkosti náplne chladiva a preto sotva nájdeme potrebu analýzy rizika potencionálne výbušného prostredia. 

 

Strojovne a vetrané kryty

Iné to však môže byť v strojovniach a vo vetraných krytoch, kde už môže byť potrebné zaoberať problematikou vetrania – zriedenia uniknutých chladív podľa STN-EN 60079-10-1 pre určenie zóny ATEX na základe 3 parametroch:

  1. Stupeň úniku horľavých výrobkov
  2. Stupeň účinnosti vetrania
  3. Intenzita ventilačného systému

Na definovanie stupňa účinnosti vetrania sa používa rýchlosť vzduchu. Výpočet miery úniku ako funkcie teploty a pracovného tlaku v tomto článku nie je uvedený. 

Za zdroje uniknutých chladív sa považujú tesnenia solenoidových ventilov a dilatačné ventily, odľahčovacie ventily, spojenia s prístrojmi, kompresorové spoje a cievky a výmenné komponenty. Tieto by podliehali výpočtu pravdepodobnej predvídateľnej veľkosti úniku chladiva, alebo tiež náhodnej (havária).

Záverom treba konštatovať, že téma bezpečnosti práce s horľavými chladivami je vo vývoji a bude rezonovať na najbližších konferenciách a bude v našej neustálej pozornosti.

 

Literatúra 

  1. Norma STN-EN 378 1: Chladiace systémy a tepelné čerpadlá - Požiadavky na bezpečnosť a ochranu ŽP - Časť 1: Základné požiadavky, definície, triedenie a kritériá výberu: Vybavenie. Všeobecné požiadavky
  2. Norma STN-EN 60079-0: Výbušné atmosféry. Časť 0: Vybavenie. Všeobecné požiadavky
  3. Norma STN-EN 60079-10-1 Výbušné atmosféry, časť 10-1: Klasifikácia miest
  4. Technická príručka na uplatňovanie bezpečnostného predpisu pre chladiace zariadenia a jeho doplňujúcich technických pokynov. AEFYT. Apríl 2021
  5. Príručka pre horľavé chladivá. JSAER, 2020
  6. www.szchkt.orgwww.leaklog.org 
  7. Nariadenie vlády č. 393/2006 Z. z. o minimálnych požiadavkách na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci vo výbušnom prostredí.
  8. Directive 1999/92/EC on minimum requirements for improving the safety and health protection of workers potentially at risk from explosive atmospheres.
  9. Nariadenie vlády 149/2016 Z. z. o zariadeniach a ochranných systémoch určených na použitie v prostredí s nebezpečenstvom výbuchu.
  10. Directive 2014/34/EU on the harmonisation of the laws of the Member States relating to equipment and protective systems intended for use in potentially explosive atmospheres.
  11. Zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
  12. Vyhláška č. 508/2009 Z. z. Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s technickými zariadeniami tlakovými, zdvíhacími, elektrickými a plynovými a ktorou sa ustanovujú technické zariadenia, ktoré sa považujú za vyhradené technické zariadenia. Ing. Ján Vencel, TI SR, konferencia SZ CHKT, Šamorín 2017.
  13. STN EN 60079-17 (33 2320):2015 Výbušné atmosféry Časť 17: Revízia a údržba elektrických inštalácií
  14. STN 60079-19 (33 2320):2012 Výbušné atmosféry Časť 19: Oprava, podrobná prehliadka a obnova zariadení
  15. STN 60079-19/A1 (33 2320):2015 Výbušné atmosféry Časť 19: Oprava, prehliadka a obnova zariadení. Zmena A1.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2021