Skúšky na kategóriu I podľa Nar. 2015/2067/EÚ

 

Skúšky na kategóriu I podľa Nar. 2015/2067/EÚ

V poradí štvrté školenia a skúšky boli online

Online neúspešnosť je vyššia!

Hodnotenia vynikajúce i veľmi slabé

Marci a apríli 2021 prebehli v poradí už štvrté a piate školenia a skúšky online. Na marcovom školení s celkom 37 uchádzačmi bolo:

  • 10 uchádzačov o kategóriu II, z ktorých jeden neuspel a štyria skončili bez alternatívnych chladív
  • 27 uchádzačov o kategóriu I, z ktorých 9 neuspelo, o kategóriu nižšie boli posunutí 8 uchádzači.

Celkom bolo neúspešných 10 uchádzačov,o kategóriu nižšie boli posunutí 8 uchádzači a štyria ukončili bez alternatívnych chladív.

 

Video školenia a skúšky kladú nové nároky

na zabezpečenie školenia i skúšok nielen zo strany organizátorov, ale aj zo strany účastníkov. Výsledky sú horšie ako pri prezenčnej forme školenia, kedy si účastníci môžu poznatky overovať na funkčných modeloch a s pracovným náradím. 

Ukazuje sa, že aj keď predpokladáme, že na školenia sa hlásia ľudia z praxe vykonávajúci zamestnanie chladiara, hlásia sa aj takí a to rovno na kategóriu I, ktorí praktické skúsenosti vôbec nemajú. 

            Výsledkom je, že teoretickú časť sa naučia a zvládnu. Problémy majú so zručnosťami, chýbajú praktické skúsenosti a tak sa čoraz častejšie stáva, že po úspešných počítačových abc i grafik testoch neprejdú cez ústne prakticky zamerané skúšky. 

Účastníci skúšok 5.2.2021na kategóriu I

 

Je chladiarov málo?

            Ak sa na túto otázku pozrieme cez počet držiteľov osvedčenia na kategóriu I, ktorých je takmer 2000, tak máme chladiarov prebytok. Nedostatok je chladiarov, ktorí majú nielen vedomosti, ale aj zručnosti. Takých na Slovensku potrebujeme približne 800, to znamená približne polovicu z tých, ktorí sú držiteľmi kategórie I.                                                                PT

Vzdelanie chladiara je dostupné

Ide o študijný odbor  26 elektro, ktorý sa študuje školským alebo duálnym spôsobom 4 roky s maturitou 5 rokov. Kvalifikáciu mechanika chladiacich zariadení a tepelných čerpadiel je tiež možné získať nadstavbovým štúdiom alebo rekvalifikáciou na SOŠT Zlaté Moravce. Pomerne náročnému štúdiu sa dá vyhnúť absolvovaním základného školenia na prácu s chladivom za predpokladu že žiadateľ má elektrotechnickú spôsobilosť min. §21 podľa vyhlášky 508/2009 Z.z. a certifikát na spájkovanie minimálne meď/meď podľa normy STN EN 13585. Ukazuje sa, že zruční inštalatéri, kúrenári, elektrikári dokážu zvládnuť prácu s chladivom a získať zručnosti a vedomosti v krátkom čase. No nemusí to platiť všeobecne. Nie každému sa to podarí.

 

Teoretická i praktická pripravenosť

Teoretickú i praktickú pripravenosť chladiarov pod vedením predsedu skúšobnej komisie Milan Ondrejmiška hodnotili členovia páni Jaroslav Zöldfay, Martin Valent, Ján Jankeje a Ladislav Nagy. 

Sústredili sa na vedomosti v oblasti alternatívnych chladív a tiež v zručnostiach, poznanie funkcie nielen komponentov chladiaceho okruhu, ale aj zostáv chladiaceho okruhu, vedení potrubí, uvádzania do prevádzky a podobne. Vybavenosť školiaceho pracoviska umožňuje prakticky hodnotiť znalosti  priamo pri chladiacich okruhoch.

Elektronická evidencia sa preberá tiež online. Účastníci si vytvoria svoje firmy, sklad chladív, zoznam zákazníkov , chladiacich okruhov, vytvoria dokumenty tlakových skúšok pevnosti, tesnosti, vákuovania, analýzy rizík, uvedenia do prevádzky, pravidelnej kontroly tesnosti, opravy, kontroly do mesiaca, zoznámia sa s agendou, oznamovaním,  cez Leaklog

 

Školenie online

Dva dni sa venujeme F plynom a jeden deň alternatívnym chladivám podľa Nariadenia 2015/2067/EÚ. Školenie nie je určené začiatočníkom a predpokladá znalosti na úrovni pracovných skúseností podľa normy STN EN 13313.Prednášajú Peter Tomlein, Jaroslav Zoldfay, Milan Ondrejmiška a Martin Valent. Využívajú sa ppt prezentácie, kresliace programy a tiež videá.                                                                                                                       PT

Skúšky online na kategórie I a II

Skúšky online trvajú približne 7 hodín. Elektronický záznamník preberáme 90 min, abc  test trvá 60 minút, grafik test 90 minút, ústne, praktické skúšky 120 minút a záver 30 minút. Časová rezerva je len 30 minút a preto všetko sú perfektne na seba nadväzovať. 

 

Uchádzači často nevnímajú všetky súvislosti

Otázky sa začínajú sypať až keď vidia, že neprešli, alebo získali zníženú kategóriu. Zo zorného poľa im uniká súvislosť so školským, duálnym vzdelaním v odbore elektro č. 26 a tiež nadväznosti na európske nariadenia a smernice či už z pohľadu životného prostredia, energetickej efektívnosti alebo bezpečnosti.

 

Minimálna úroveň znalostí a zručností chladiara

Je zadefinovaná v Nariadení 2015/2067/EÚ v prílohe 1. Okrem toho približne rovnaký rozsah rozšírený na všetky chladivá je uvedený v norme STN EN 13313. Nariadenia EÚ vyžadujú tzv. minimálnu úroveň znalostí pre voľný pohyb pracovných síl v rámci EÚ.

V rámci sveta sa uvažuje o RDL – Refrigerant driving licence

Priebeh online ústnych praktických skúšok na štyroch pracoviskách

 

Šlabikár chladiara STN EN 378 1-4

Chladiari nepoznajú a nevnímajú, že táto technická norma STN EN 378 1-4 vyžaduje vzdelanie podľa STN EN 13313, ktorej obsah je premietnutý do nariadenia 2015/2067 a 517/2014/EÚ. 

Raritou je, že technická norma sa stala nariadením, zákonom a zvýraznila tak náročnosť a požiadavky na vzdelanie chladiara.                                                                          PT

Máme za sebou sériu školení a skúšok na kategóriu I

Štyri krát za prvý polrok 2021 

            17. apríla bola úspešnosť na skúškach opäť nízka. Z celkom 45 uchádzačov traja odstúpili, jedenásť nespravilo,  osemnásť bolo posunutých do nižšej kategórie. Dvanásť uchádzačov bolo úspešných a získali najvyššiu kategóriuvrátane alternatívnych chladív. Ukazuje sa, že súčasná doba , technická úroveň, spoľahlivosť chladiacich okruhov si vyžaduje pracovníkov, ktorí síce potrebujú znalosti o chladiacom okruhu, ale nemontujú ho, neopravujú ho, nevnikajú doň a podobne. Preto nemajú potrebné zručnosti a znalosti o servisných postupoch, čo sa prejaví najmä na ústnych, praktických skúškach. 

Rozsah skúšok podľa Nariadenia 2015/2067

            Pokiaľ Nariadenie č. 303/2008/ES vyžadovalo znalosti a zručnosti len na prácu s tzv. Fluórovými skleníkovými plynmi, Nariadenie č. 2015/2067 sa rozšírilo o znalosti o bezpečnosti,energetickej efektívnosti práce s alternatívnymi chladivami, s alternatívnymi technológiami. Kopíruje sa tak norma o odbornej spôsobilosti STN EN 13313 (EN ISO č. 22712), ktorá znalosti, zručnosti o chladiacich okruhoch dopĺňa ďalšími časťami pre chladiace okruhy s chladivami ako sú CO2, amoniak.  Pre chladivá CO2, amoniak, HC, .. sú tak špecifikované odlišnosti voči doteraz najviac používaným podkritickým chladiacim okruhom s tzv. F plynmi.

 

Vnímanie Nariadenia 2015/2067 v iných štátoch EÚ

            Napriek tomu, že ide o Nariadenie, jeho chápanie je na rozdielnej úrovni. Napríklad pokiaľ v Holandsku školia nielen znalosti, ale tiež zručnosti a to špeciálne na chladivá CO2, amoniak, HC, tak v iných krajinách, napríklad Taliansku školenie na znalosti o alternatívnych chladivách vôbec nezaviedli. Problémom je aj neuvádzanie podľa akého nariadenia osvedčenie bolo vydané, Napríklad Holandsko, UK, ... uvádzajú len vlastné normy a zákony. V tomto neporiadku vznikajú iniciatívy, ktoré chcú prevziať európske centrálne databázy chladiacich okruhov, osôb s osvedčením, certifikovaných firiem a podobne.

 

Pre tých, ktorí s chladivom nepracujú,  môžu byť praktické skúšky náročné

Poznať treba chladivá, okruhy, komponenty, náradie, postupy

Skúšaní uchádzači by nemali byť otázkou na praktickej skúške zaskočení. Otázky sú určované z otázok na szchkt.org , na ktoré sa účastníci pripravujú.:

  1. Skúška podľa otázok - Grafika(výber) - 2,3,5,6,11,17,18,43,50,51,52,55,  F plyny a alternatívne chladivá.
  2. Skúška podľa otázok  F plyny na web stránke pre abc testy i grafické so zameraním na funkciu, princípy chladiacich okruhov, komponentov, energetickú efektívnosť, opravy chladiacich okruhov a ich komponentov.
  3. Skúška podľa otázok  F plyny - nízke GWP na web stránke zameranie chladivá, norma 378 a BOZP čísla otázok: 3, 4, 5, 6, 7, 15, 29, 32, 33, 38, 41, 44, 53, 54, 55, 56, 61, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 91, 92, 97, 98, 105, 108, 110, 116, 119, 121, 126, 129, 132, 133, 135, 136, 138, 140, 152, 143, 145, 147, 149, 152, 153, 154, 157, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 169, 192 
  4. Skúška podľa otázok  - otázky F plyny pre abc testy i grafické na web stránke so zameraním na zhodnocovanie, úniky chladiva a súvisiace otázky s recykláciou, ...
  5. Skúška podľa otázok  F plyny pre abc testy i grafické na web stránke so zameraním na výrobu, inštaláciu, funkciu potrubných systémov, ich komponentov, vákuovanie, tlakové skúšky, plnenie olejov, chladív...

ABC testy, grafické testy a zručnosti

Účastníci dobre zvládajú. Je zrejmé, že teoretické vedomosti sa v požadovanom rozsahu dajú zvládnuť. Medzi účastníkmi skúšok máme rekordérov, ktorí testy zvládnu za necelých 15 minút so 100 % správnymi odpoveďami. Väčším problémom sú praktické skúšky zručností, kde napriek tomu, že sa skúšajú len základné operácie na jednoduchom chladiacom okruhu pri práci s chladivom, sebavedomie uchádzačov o kategóriu I je nedostatočné. Možností ako tento deficit je viac. Je to  v možnostiach firiem pri organizácii práce servisných dvojíc, je to tiež v možnostiach nášho vzdelávacieho systému. Treba obe tieto možnosti správne uchopiť.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2021