Čo prinesie Európsky klimatický predpis a „Balík noriem Fit for 55“

 

Čo prinesie Európsky klimatický predpis a „Balík noriem Fit for 55“

Balík „Fit for 55“ prijatý na jar 2021 horizontálne upravuje ciele EÚ a právne ustanovujúce cieľ klimatickej neutrality na EÚ úrovni do 2050, ku ktorej sa Slovensko pridalo.

Cieľom klimatickej politiky nie je len znižovanie dôsledkov zmeny klímy (tzv. mitigácia) a prispôsobovanie sa jej (tzv. adaptácia), ale hlavne nízko uhlíková transformácia Slovenska s cieľom dosiahnuť klimatickú neutralitu čo najskôr v súlade s aktualizovanými poznatkami klimatickej vedy,  najneskôr do roku 2050. Zákon by mal vyjadrovať náš záväzok dosiahnuť klimatickú neutralitu tak, aby každá vláda až do dosiahnutia uhlíkovej neutrality primerane prispela k plneniu tohto cieľa.

Balík Fit for 55 – rozsiahly klimaticko-energetický balík noriem s cieľom zabezpečiť splnenie cieľa EÚ do roku 2030 resp. 2050 (zníženie emisií o najmenej 55% v porovnaní s rokom 1990) a dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050

EHPA očakávania vplyvu balíka noriem „Fit for 55“

Vyjadrila aj EHPA na webinári 30.6. vo výhľade trhu s tepelnými čerpadlami podľa vízií organizácií ako sú IRENA, IEA, CECA, HPC za podpory EÚ legislatívy EPBD, EED, RED v súbehu s legislatívou na F plyny, výrobu elektriny a podobne. To všetko by malo byť zohľadnené v nízkouhlíkových klimatických stratégiách v NEKP energetických a klimatických plánoch  členských štátov aj v oblastiach, ktoré nespadajú pod systém obchodovania s emisnými kvótami ETS.

 

Trh s tepelnými čerpadlami v Európe podľa EHPA v balíku „Fit for 55“

Na obrázku je rast trhu s tepelnými čerpadlami prezentovaný Thomasom Nowakom v rokoch 2010 až 2020 ktorý narástol z 800 tis na 14,8 mil. ks ročne, s tým, že celkový počet inštalovaných TČ v EÚ je 115 až 120 tis. kusov.

Graf ukazuje, že rast počtu TČ kolíše a že závisí od počtu TČ vzduch/vzduch, ktorých počet výrazne závisí od letných teplôt. Naopak TČ vzduch/voda vykazujú stabilný rast. TČ zem/voda majú pomerne stabilný vývoj. Počet TČ na prípravu len TV zatiaľ rástol podobne ako TČ vzduch/vzduch a ich počet navzájom korešponduje. Typický je najmä pre I a F.

Trh s tepelnými čerpadlami vEÚ je rôznorodý

           Až 48 % trhu zaberajú tri krajiny F, I, D. Je to najmä preto, lebo v krajinách F, I dominujú TČ vzduch/vzduch. Prekvapujúce je popredné umiestnenie Poľska. Česko sa už vyrovnáva v predaji s Rakúskom. Slovensko vzhľadom na hustú plynofikáciu a cenový pomer medzi teplom z plynu a teplom z elektriny pomocou TČ je predposledné v poradí.

Obrázok preukazuje dominanciu vzduchu ako zdroja tepla v roku 2020 vo všetkých krajinách

 

Čo ďalej prezrádza štatistika tepelných čerpadiel

Najviac TČ na 1000 obyvateľov sa v severných krajinách, kde nie je plynofikácia, nasledujú krajiny teplého pásma, kde dominujú TČ vzduch/vzduch a potom krajiny v miernom pásme s prevažne silnou plynofikáciou. V EÚ je 165 výrobcov TČ zväčšia s nízkou produkciou v porovnaní s čínskymi výrobami, čo sa odráža na cene TČ.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2021