Porada k dotáciám tepelných čerpadiel cez SAŽP pri obnove budov

 

Porada k dotáciám tepelných čerpadiel cez SAŽP pri obnove budov

Šamorín, 2.9.2021

Porada na podnet prezidenta Zväzu Ing. Vladimíra Orovnického bola zameraná na podporu tepelných čerpadiel, ktorú štát uplatňuje, respektíve plánuje uplatňovať cestou programov:

  1. Zelená domácnostiam II – väčšinou nové domy, len mimo Bratislavského kraja
  2. Obnova budov – rekonštrukcie RD pre celé Slovensko, vrátane Bratislavy

Z uvedeného vyplýva, že tepelné čerpadlá sa cestou Zelená domácnostiam II dotujú buď ako zdroje vykurovania pre väčšinou novú výstavbu. Cestou programu Obnovy budov pri rekonštrukciách spojených so zatepľovaním stien, strechy, výmene okien a zdroja tepla. Počíta sa max s 50 % dotáciou a s max čiastkou 16 000 €. To znamená, že minimálna investícia na maximálnu dotáciu žiadateľa musí byť 32 000 € pri zabezpečenej úspore energie min 30 % z pôvodnej spotreby energie. Dotácie na PK plynový kotol sa prideľujú pri výmene kotla na pevné palivo. Neprideľujú sa pri výmene plynového kotla za plynový kotol. Tepelným čerpadlám sa prideľujú v oboch prípadoch.

Z 32 000 € sa na TČ pri celkovej obnove počíta s čiastkou len 1600 €, čo je výrazne menej ak v zelenej domácnostiam 3700 €. Podpora môže byť pridelená viac ako 30 tisíc rodinným domom. Treba nájsť priestor pre také RD, kde spoločná investícia sa oplatí najmä pri RD už čiastočne obnovených. Vtedy by dotácia na TČ mohla byť vyššia len pri realizácii dvoch opatrení, ak bude predpoklad, že sa naplní plánovaný počet 30 tisíc obnovených RD. 

Priateľský priestor k tepelným čerpadlám

Je dôležité formulovať priestor, v ktorom sú tepelné čerpadlá výhodné a mali by sa presadzovať ekonomicky, ekologicky a energeticky efektívne. Tento priestor je všade tam, kde sa používajú pevné palivá, drevo, uhlie, biomasa a elektrina s priamym ohrevom. Dodávky pevného paliva, vrátane dreva sú dlhšie 3-4 mesiace a ceny prudko rastú aj o 100%.

Existujú RD vykurované EK, v ktorých náklady na elektrinu presahujú 3 tisíc € za rok. Sú to však často domy staré len okolo 10 rokov, pričom o dotáciu na obnovu budú môcť požiadať len staršie domy.

Občania potrebujú na vykurovanie plyn aj elektrinu

SAŽP potrebuje nájsť domy odkázané na elektrinu

SPP by prirodzene malo podporiť tepelné čerpadlá tam, kde nie je plynofikácia (cca 100-200 tis. domov), keďže rozširovanie plynofikácie by už malo byť obmedzené vzhľadom na ciele dekarbonizácie vykurovania. SAŽP, ktorá dotácie prideľuje a potrebuje k tomu  30 tis. a viac RD. Hľadáme možnosti, ako by sme mohli pomôcť také RD domy nájsť.

Bolo by vhodné, ak by Zelená domácnostiam bola určená len na dotácie pre nové domy a program Obnova budov len na rekonštrukcie s približne rovnakými podmienkami. 

Dobrá správa je - rastie počet inštalačných firiem

Vďaka podpore tepelných čerpadiel sa zabezpečuje nielen ekologická výroba tepla, zvyšuje energetická efektívnosť výroby tepla ale rastie tiež počet inštalačných firiem i počet zamestnancov a to najmä na severe Slovenska, kde nie je plynofikácia. To je dobrý signál a štátu sa vráti pri zvyšovaní zamestnanosti a podobne.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2021