Skúšky na kategóriu I podľa Nar. 2015/2067/EÚ

 

Skúšky na kategóriu I podľa Nar. 2015/2067/EÚ

Kombinovali sme online a prezenčnú formu

Neúspešnosť je stále vysoká!

Z 12 účastníkov traja neprišli, uspelo 6, z ktorých štyria boli posunutí do nižšej kategórie. Základný problém je, že záujemcovia sa hlásia na kategóriu I, aj keď reálne s chladiacimi okruhmi nad 5 ton CO2 ekvivalent nepracujú a potrebné znalosti, zručnosti nemajú. Často im chýbajú znalosti o komponentoch, ktoré sa používajú v okruhoch s nižšími nieto ešte s vyššími výkonmi. Neuvedomujú si, že školenie podľa Nariadení nie je určené na to. aby sa získala kvalifikácia chladiara, ale na to, aby chladiar získal osvedčenie na prácu s chladivami podľa EÚ nariadení. Na získanie kvalifikácie chladiara je dostatok iných možností uvedené napríklad v časopise Správy 4/2021.

Účastníci ocenili pridaný štvrtý deň školenia, ktorý sa venoval zručnostiam. Na viacerých pracoviskách mali možnosť diskutovať odber, plnenie chladiva, oleja, meranie, vyhodnocovanie teplotných rozdielov na chladiacich okruhoch, presné ohýbanie, funkcie komponentov, zostavy okruhov, ... 

Účastníci experimentálneho školenia 14. augusta v priestoroch SZ CHKT v Šamoríne

 

Deň zručností účastníci hodnotili pozitívne

Vyučovanie znalostí je možné veľmi komfortne vo vyšších počtoch účastníkov v konferenčných sálach s perfektným servisom. 

Vyučovanie zručnosti je časovo, priestorovo, technicky náročnejšie a tak aj drahšie. Zväz na to má priestory i technické vybavenie, ktoré sa využíva na základné kurzy.

Rozhodli sme sa využiť naše možnosti aj v rámci školení podľa EÚ nariadení. Motiváciou sú slabé znalosti a zručnosti účastníkov žiadajúcich o kategóriu I. Tým sa kategória I výraznejšie odlíši od kategórie II a to počtom dní školenia, náročnosťou skúšky a tiež cenou. Žiadatelia by tak pri rozhodovaní o ktorú kategóriu požiadajú boli navigovaní k rozumnému rozhodnutiu, zodpovedajúcemu  ako schopnostiam, tak potrebám uchádzača

 

Zodpovedajúco  schopnostiam a potrebám uchádzača

            Uchádzač sa rozhoduje o ktorú kategóriu I alebo II požiada. Pritom nezohľadňuje ani tak svoje potreby, znalosti a zručnosti, ale viac jeho rozhodnutie ovplyvňuje  dĺžka školenia, cena školenia. Pre takýto spôsob rozhodovania, doterajšie podmienky, mierne rozdiely medzi kategóriami I a II viedli k uchádzaniu sa o kategóriu I s prijateľným rizikom, že možno skončí aspoň s kategóriou II.

Účastníci pri abc a grafických testoch na počítači

 

Perspektíva školení a skúšok

O školenia a skúšky záujem zatiaľ neklesá a s rastom počtu inštalácií tepelných čerpadiel sa očakáva záujem klimatizačných a kúrenárskych firiem aj o získanie kvalifikácie chladiara. Kúrenári sú veľmi dobre pripravení, majú zručnosti v elektrike, v spájkovaní, vo vykurovacích chladiacich systémoch s teplonosnou látkou. Nemajú však vzdelanie chladiara. Máme skúsenosť, že po absolvovaní základného kurzu na prácu s chladivom, potrebné znalosti a zručnosti rýchlo nadobudnú. Na skúškach podľa EÚ nariadení sú tak pomerne úspešní. To je dôležité pre náš trh, pretože musíme byť pripravení na predpokladaný cca trojnásobný nárast počtu inštalovaných tepelných čerpadiel do roku 2030.

 

Obsah dňa zručností

Zameriame sa na prácu v 3-5 členných skupinách na prácu s chladiacim okruhom, s jeho komponentami, na tlakové skúšky pevnosti, tesnosti, vákuovanie, odber, recykláciu, plnenie chladiva, oleja, presné ohýbanie, spájanie rúrok, teplotné rozdiely na chladiacom okruhu pri zmenách náplne chladiva, rozdiely pri práci s prírodnými s vysokotlakými, horľavými chladivami, videnie parametrov, meraných parametrov tlakov a teplôt v ln p-h diagrame, booster systémy, kaskády, ejektory, ...

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2021