Stretnutie členov AREA, máj 2022

 

Od 12.5 do 13.5 sa v Aténach  konalo každoročné stretnutie členov AREA. Tento krát sme sa na ňom po dlhšej dobe mohli zúčastnili osobne. V prvej časti stretnutia bola zosumarizovaná práca pracovnej skupiny „Sustainable Innovation“ rezonovala tu hlavne téma kvality vnútorného prostredia a jej problematika v rôznych štátoch V druhej a tretej časti dominovala téma chladív a to hlavne pripravovaná aktualizácia smernice o F plynoch, ktorá bude výrazne ovplyvňovať ďalší vývoj v našej oblasti. 

 

Green deal, Fit for 55 a RepowerEU

Zelená dohoda realizovaná cez balíček právnych noriem EPBD, EED, RES a v súčasnosti podporená REpowerEU presadzuje výrazne tepelné čerpadlá.

 

Sprísňovanie kvôt a inštalácia 50 mil tepelných čerpadiel

Modelovanie uskutočnené sektorom ukazuje, že súčasný systém znižovania kvót na F-plynov už teraz predstavuje obrovskú výzvu pre úlohu nainštalovať v rámci EU 50 mil tepelných čerpadiel do roku 2030. Zatiaľ čo chladivá s nižším alebo najnižším potenciálom globálneho otepľovania sú pre niektoré segmenty tou najlepšou voľbou v niektorých segmentoch môže byť ich aplikácia stále problematická nielen z pohľadu bezpečnosti, ale aj energetickej efektívnosti 

Akékoľvek nové opatrenie v revidovanom nariadení o F-plynoch, ktoré by v dohľadnej budúcnosti obmedzilo dostupnosť alebo výber chladív (zákazy, prísnejšie kvóty) by nutne spomalili rýchlosť, pri ktorej bude možné implementovať technológiu tepelného čerpadla s tak vysokou požiadavkou na množstvo inštalácií ako vzniká v tomto období  Pozastavenie rastu by mohlo spôsobiť výrazné škody v rámci celej EU. 

Podobne množstvo otvorených problémov pri aktuálnom znení novej F gas legislatívy je v oblasti vzdelávania certifikácie a dodávky náhradných dielov pre zariadenia pracujúce s chladivami v vyššou hodnotou GWP. AREA bude intenzívne sledovať vývoj uvedenej legislatívy a spolu s intenzívnou podporou členov AREA sa bude spracovávať bližšia analýza rizík tak, aby naše podnikanie nebolo negatívne zasiahnuté novou legislatívou.

 

Podpora mladej generácie

Takmer každá asociácia sa snaží motivovať mladú generáciu, aby sa uchádzala o profesiu chladiara. Využívajú k tomu výstavy, prednášky na školách, časopisy, semináre, zvýhodnené účasti a podobne. Dá sa povedať, že situácia sa zlepšuje aj vďaka situácii na trhu, kde požiadavky na kvalifikovaných dobre zarábajúcich remeselníkov stále rastú najmä vďaka klimatizácii a tepelným čerpadlám.

 

Euroskills

Európska olympiáda zručností resopektíve remesiel vrátane nášho odboru chladenia sa mala uskutočniť v septembri 2023 v Petrohrade. Ako všetky podujatia, tak aj Euroskills olympiáda bude presunutá do iného štátu, pravdepodobne do Poľska v rovnakom termíne.

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2022