AREA jarné zasadnutie po dvoch rokoch opäť prezenčne

 

Atény, hotel Marriott, 12-13. mája 2022

Pandémia a video konferencie sú nateraz za nami. AREA opäť zasadla prezenčne a zvolila si svoju reprezentáciu na ďalšie dva roky. Marca Buoniho na poste prezidenta nahradil Coehn Van Sande (NL). Marco vzhľadom na svoje silné medzinárodné aktivity bude naďalej AREA reprezentovať ako viceprezident pre zahraničné aktivity. Do AREA sa prihlásili noví členovia Assofrigoristi (I) a OGKT (A).

AREA a Nariadenie o F plynoch

            AREA sa drží myšlienky, že vzdelávanie na alternatívne chladivá má byť prepojené s certifikáciou. To znamená, že podobne ako F plyny aj alternatívne chladivá vrátane prírodných chladív si bude môcť kúpiť len certifikovaná firma. To by malo platiť od roku 2024 podobne ako povinné kontroly tesnosti aj pre alternatívne chladivá, ktoré nedosahujú hranice 5/50/500 ton CO2e, budú platiť hranice od 1/10/100 kg. Ostatné podmienky zostávajú.

            Sprísňujú sa požiadavky na GWP chladív v nových výrobkoch, ktoré zasahujú najmä tepelné čerpadlá a stacionárnu klimatizáciu s výkonom do 12 kW, kde GWP chladiva by malo byť pod 150 a nad 12 kW GWP<750. To znamená, že aj chladivo R32 je zahrnuté.    

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2022