Z panelovej diskusie s predstavenstvom Zväzu na 28. online valnom zhromaždení

 

Trendy a očakávania členov novozvoleného predstavenstva Zväzu

            Valné zhromaždenie sa uskutočnilo 25.3. 2022 s viac ako 50 účastníkmi. Okrem povinného programu súvisiaceho s preklopením práce Zväzu z roku 2021 do roku 2022 (pozri Správy 2/2022) sme sa zaoberali trendami v jednotlivých oblastiach chladenia, klimatizácie a tepelných čerpadiel. Členovia predstavenstva uviedli tieto fakty a trendy.

 

O víziách v portfóliu Zväzu

Účastníkom sa prihovorili členovia predstavenstva so svojou víziou v oblastiach, ktorú v predstavenstve Zväze predovšetkým reprezentujú. Veríme, že aj táto časť valného zhromaždenia Zväzu v budúcnosti priláka stále viac našich odborníkov, ktorí by vedeli diskutovať k otázkam, do akej miery sa v systéme právnych úprav len vezieme, závisíme od výrobcov zariadení, chladív, do akej miery vieme vývoj ovplyvniť, kde sú naše silné a kde slabé stránky.

Panelová platforma s členmi predstavenstva

Prináša pohľad do situácie v jednotlivých oblastí, v ktorých chladiace okruhy fungujú. Členovia Zväzu majú možnosť vstúpiť do diskusie a upozorniť, kde Zväz nevenuje dostatočnú pozornosť. Je dôležité, aby sme trendy vývoja nielen poznali, predvídali. Dynamika vývoja v našom odbore je veľmi rýchla a to najmä z dôvodu 3D dekarbonizácie, digitalizácie, regulácie používania starých a príchodu nových často horľavých, výbušných, toxických chladív, s čím súvisia nové technológie, nové komponenty, ďalej zmien pri hodnotení budov a úloh klimatizácie, tepelných čerpadiel pri ich zaraďovaní do energetických tried.  

Zväz v minulosti pripomienkoval stavebné  vyhlášky a to najmä vyhlášku č. 324/2016, v ktorej sú uplatnené nami vypočítané SPF pre rôzne druhy tepelných čerpadiel a taktiež sme prepočítali PEF. Hoci reálny PEF na Slovensku je nižší ako priemer v EÚ, vo vyhláške je stále vyšší rovný 2,2 (v EÚ 2,1). S touto hodnotou sme však napriek tomu spokojní, keďže tepelné čerpadlá jej použitím voči plynovým kotlom už prinášajú nielen štvornásobné úspory na emisiách CO2, ale tiež viac ako 30 % úspory na primárnej energii. Pozornosť je potrebné venovať vodíku. Predpokladá sa, že vplyvom dotácií na jeho výrobu ovplyvní aj trh s teplom, hoci v súčasnosti cena tepla z vodíka je až 9x drahšia.     

Vo vzťahu ku chladivo CO2 a tiež tam kde sú inštalované zariadenia s náplňou nad 500 tonCO2ekv je nutné zabezpečovať nielen z dôvodu vysokého GWP, ale tiež z dôvodu ochrany zdravia. Už sa stalo, že veľké úniky CO2 pevne zabudovaný periodicky kontrolovaný detektor úniku v strojovni pre poruchu nesignalizoval. Nefungovalo nútené vetranie a neboli k dispozícii pomôcky BOZP. Na takéto kritické situácie je potrebné byť pripravený, preškolený, vybavený ochrannými pomôckami. To sa rovnako týka práce s horľavými chladivami, kde si treba vypestovať návyky prevencie pre vytvorením horľavého prostredia. 

Naprieč celým spektrom posudzovania chladiacich okruhov pred uvedením do prevádzky konečné slovo má IBP, ktorý kontroluje správnosť dodanej dokumentácie porovnávaním s existujúci stavom. V tejto súvislosti je treba vnímať pozíciu požiarneho zboru nielen v súvislosti s horľavými chladivami, ale tiež s oxidom uhličitým.

Cenový vývoj chladív

Zaoberal sa ním pán Ladislav Nagy, ktorý skonštatoval, že rast cien sa síce pribrzdil, aj ceny alternatívnych chladív postupne klesajú, teraz opäť rastú. V Európe sa podľa rôznych zdrojov nachádzajú značné zásoby chladiva R404A, ktoré treba dopredať, keďže zákaz používania nového chladiva do chladiacich okruhov klope na dvere. Rok 2020 tak prinesie pravdepodobne podobnú situáciu, aká tu bola s chladivom R22.

Chladivo R404A je stále možné používať na servis a ideálne je zariadenia nechať dobehnúť do konca svojej životnosti a potom ich vymeniť. Ak je zariadenie tesné a chladivo neuniká nie je dôvod vykonať retrofit. Ak sa zákazník z ekonomických dôvodov rozhodne pre retrofit, mal by si byť vedomý rizika mierneho zníženia kondenzačného výkonu a vyššej výtlačnej teploty za kompresorom v závislosti od typu chladiva.  

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2022