Návrhy európskej komisie na zmeny v nariadení od roku 2024

 

Obmedzenia pre výrobky a chladivá

Zatiaľ ide len o návrhy na zmenu nariadenia 517/2014, ktoré by mohlo vstúpiť do platnosti v roku 2024. Napriek pozitívnym výsledkom v znižovaní objemu chladív s vysokým GWP (o 47% v CO2e), vo zvýšenom, trojnásobnom využívaní regenerovaného chladiva, v znižovaní miery únikov až o 62%, komisiá vidí priestor pre ďalšie sprísnenia.

Sprísnenia s očakávajú v kvotačnom systéme, vo vyššej kontrole illegálne používaného chladiva, v monitorovaní energetickej efektívnosti, vo zvyšovaní kvalifikácie osôb a firiem.

 

Nové zákazy pre klimatizáciu a tepelné čerpadlá:

• Samostatný s GWP>150 (2025)

• Split klimatizácie s výkonom do 12 kW s GWP>150 (2027)

• Split klimatizácie s výkonom nad 12 kW s GWP>750 (2027)

To by znamenalo v klimatizáciách s výkonom do 12 kW využívanie horľavých chladív, voči ktorým sa mnohé euróske asociácie bránili zo zdôvodnením, najskôr dôsledne implementujme F gas obmedzenia a až potom sa výraznejšie orientujme na horľavé chladivá. Podľa HEAT ECA z marca 2022 úspory na emisíách z klimatizácií, ktoré sú veľmi početné, by boli obrovské a to až 15 biliónov ton CO2e.

To vyvoláva zýšený tlak na ukončenie výrobkových noriem IEC 60335-2-89 and IEC 60335-2-40, ktoré upravujú podmienky pre dovolené náplne v obchodnom chladení, klimatizácii a tepelných čerpadlách (pozri stranu 17).

 

Rozšírenie zákazu sa týka

Uvádzania jednorazových nádob na trh na zakázať dovoz, následné dodanie, použitie alebo vývoz (prázdne, čiastočne naplnené alebo naplnené). 

Ďalej sú požiadavky na reporting emisií v reálnom čase, platby za kvóty, zvýšený dohľad na trhu a podobne.

 

Aké efekty sa plánovaných zmien očakávajú

  • Zníženie emisií: Do roku 2050 sa vyhnete (kumulatívne) 310 Mt CO2 ekv (cca. celkové ročné emisie Belgicka, Luxemburska a Holandska spolu), navyše k 430 Mt CO2 ekv., ktoré už ušetrilo existujúce nariadenie
  • Klimatická neutralita: Zostávajúce emisie F-plynov v EÚ v roku 2050 budú len cca 14 miliónov ton CO2 ekv. (2019: 92 miliónov ton CO2 ekv.)
  • Mierne náklady: Vo väčšine prípadov budú nízke v porovnaní s tými, ktoré sa vyžadujú od sektorov, ktoré nepatria do kategórie Fplyn na ceste ku klimatickej neutralite, a vo všetkých prípadoch budú primerané
  • Stimulačné účinky (výroba, inovácie, zamestnanosť) , najmä v sektore zariadení a jeho dodávateľskom priemysle, úspory energie pre koncových užívateľov
  • Výrazne lepšia kontrola nad politikou, ktorá umožňuje účinné presadzovanie v členských štátoch pri miernom zvýšení administratívnej záťaže pre spoločnosti a orgány
  • A pokiaľ ide o certifikáciu, lepšie vyškolený personál na prácu s klimaticky šetrnými technológiami.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2022