ETS 2 - cena uhlíka pre vykurovanie a chladenie

 

ETS – emission trade system – obchodovanie s emisiami

Emisné stropy a emisné kvóty

ETS 2 Zväz podporil

EU ETS (spoplatnenie emisií, uhlíka) funguje na princípe „emisných stropov, kvót a obchodovania s nimi“. Strop, limit je nastavený na celkové množstvo určitých skleníkových plynov, ktoré môžu vypúšťať zariadenia. Limit sa časom znižuje, takže celkové emisie klesajú. V rámci limitu spoločnosti dostávajú alebo kupujú emisné kvóty, s ktorými môžu podľa potreby medzi sebou obchodovať. Vyššia cena uhlíka tiež podporuje investície do čistých nízkouhlíkových technológií ako sú aj tepelné čerpadlá.

Nerovná konkurencia elektriny s plynom

Stále je potrebné porovnávať teplo z plynu a elektriny

Elektrina je už roky zahrnutá do ETS 1. Vykurovacie systémy využívajúce fosílne palivá (zemný plyn) sú z ETS 1 vyňaté a často využívajú nižšie úrovne zdaňovania fosílnej energie v porovnaní s elektrinou, ktorú využívajú tepelné čerpadlá. Súčasný vývoj cien energií opäť ukazuje, aké naliehavé je premeniť európske energetické systémy na obnoviteľné energie. Vojna na Ukrajine tiež mnohým účastníkom trhu jasne ukázala, aké dôležité je stať sa nezávislejšími od ropy a plynu. 

Otázka sociálnych kompenzácií za zdraženie vykurovania fosílnymi palivami, plynom v dôsledku zavedenia ETS2 však stále nie je úplne doriešená a preto vyvoláva značné obavy.

  • Je dôležité, aby znečisťovatelia platili a výnosy sa využívali na pomoc tým najzraniteľnejším, aby znížili svoju závislosť od fosílnych palív.
  • Návrhu ETS 2 preto predchádza zriadenie SKF - Sociálneho klimatického fondu použili na opatrenia v oblasti energetiky a ochrany klímy a aby sa podporovali najmä domácnosti s nízkymi príjmami.
  • SKF - Sociálny klimatický fond začína pred ETS2, aby sa vopred zamerali investície do energetickej účinnosti, na vybudovanie ochrany pre domácnosti s nízkymi príjmami predtým, ako ETS2 nadobudne účinnosť.

ETS 2 nenahrádza regulačné požiadavky, ako sú požiadavky na účinnosť vykurovania v ekodizajne alebo minimálne požiadavky na kvalitu budov podľa EPBD. 

ETS -2 je „chýbajúci článok“ na riadenie investícií na uskutočnenie výmeny tepla v sektore budov. Prostriedky, ktoré sa majú generovať prostredníctvom ETS2, by mali byť katalyzátorom implementácie regulačných opatrení a dosiahnutia klimaticky neutrálnej, a teda aj bezpečnej a dostupnej dodávky tepla pre budovy v Európe. Motivácia na zmeny je potrebná a preto Zväz ETS2 podporil a to ešte pre začatím vojny na Ukrajine.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2022