Na Slovensku pribudne závod na výrobu tepelných čerpadiel

 

Oprava a doplnenie článku z časopisu Správy 3/2022

            V Senici vyrastie nový závod na výrobu tepelných čerpadiel. Práve tieto technológie hrajú v stavebníctve ústrednú rolu v znižovaní emisií uhlíka a celkovom dosahovaní ambicióznych klimatických cieľov. 

            V posledných rokoch zaznamenali európske trhy s tepelnými čerpadlami výrazný rozmach. Tepelné čerpadlá sú veľmi efektívnou a klimaticky ohľaduplnou vykurovacou technológiou. Využívajú obnoviteľnú energiu z okolitého prostredia a premieňajú ju na teplo, a to s použitím len 25 % elektrickej energie.

 

Viac ako 145 rokov inovácií

            Za investíciou v Senici stojí koncern Vaillant Group. Je popredným výrobcom vykurovacej, ventilačnej a klimatizačnej techniky. Už viac ako 145 rokov oslovuje zákazníkov technologickými inováciami a novinkami. Príbeh spoločnosti sa začal ešte v roku 1874. Jej zakladateľ, vizionár Johann Vaillant vtedy (ako desiate dieťa krajčírskeho majstra) založil svoj remeselný podnik v nemeckom Remscheide. Spoločnosť sa postupne rozšírila do celého sveta. Dnes ju nájdete vo viac ako 70 krajinách a pracuje pre ňu 16 000 zamestnancov. 

Veľkonočný zajac v logu

            V logu značky Vaillant figuruje zajac vďaka udalosti, ktorá sa odohrala na Veľkonočnú nedeľu v roku 1899. Johann Vaillant vtedy zbadal v mesačníku „Alte und Neue Welt“ (Starý a nový svet) kuriózny obrázok: Z vajíčka sa vyliahol zajac, okolo vajíčka stáli trpaslíci a zvieratká. Johann Vaillant sa rozhodol zakúpiť tento obrázok aj autorské práva, zajac sa následne stal súčasťou ochrannej známky jeho spoločnosti. Dnes už patrí medzi najznámejšie logá vykurovacej techniky v Európe.

 

Vaillant Group na Slovensku

            Na slovenskom trhu pôsobí koncern Vaillant Group od roku 2001. Patrí mu závod Protherm Production v Skalici, ktorý vyrába závesné i stacionárne plynové kondenzačné kotly, elektrokotly, vnútorné jednotky tepelných čerpadiel a prietokové elektrické ohrievače vody. Pre slovenský trh vyrába produkty značiek Vaillant a Protherm. V Trenčianskych Stankovciach sídli druhý závod, Vaillant Industrial Slovakia, ktorý produkuje hydromoduly a rúrky. Predajnou organizáciou pre slovenský trh je zároveň spoločnosť Vaillant Group Slovakia, ktorá zabezpečuje i ďalšiu starostlivosť o zákazníka a servis ponúkaných výrobkov.

 

Nový závod v Senici

            Pre Skupinu Vaillant ako jedného z lídrov na svetovom trhu sú práve tepelné čerpadlá produktovým segmentom s najvyššou mierou rastu. Vzhľadom na neustály dopyt plánuje spoločnosť naďalej rozširovať svoje kapacity na ich výrobu. Za posledných 20 mesiacov ich skupina Vaillant zdvojnásobila. 

            V ďalšom kroku plánuje Vaillant vybudovať nový výrobný závod v Senici, zameraný výlučne na tepelné čerpadlá. So stavbou nového závodu v hodnote 120 miliónov eur sa už začalo. Pomocou najmodernejších metód sa v ňom budú efektívne vyrábať tepelné čerpadlá pre všetky značky skupiny Vaillant. Skupina tak rozšíri už existujúcu výrobnú a vývojovú sieť tepelných čerpadiel, a to v súlade s firemnou víziou 

„Starostlivosť o lepšiu klímu – v rámci každej domácnosti a vo svete okolo nej“.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2022