Znižovanie tepelných ziskov v priemysle

 

Podľa prezentácie Ing. Diany Selnekovičovej-Stročkovej na valnom zhromaždení Zväzu

Dianina diplomová práca bola vyhodnotená ako najlepšia v našom odbore 25.3. na v.z. Zväzu. Podobne ako pri pred navrhovaním, dimenzovaním tepelných čerpadiel sa zaoberáme tepelnou ochranou budovy, aby sme tepelné čerpadlo nepredimenzovali, tak to platí aj pre navrhovaním dimenzovaním chladiaceho výkonu. 

 

Minulosť a znižovanie tepelných ziskov

Potrebný chladiaci výkon predovšetkým je potrebné znížiť tepelnou ochranou. Ako to urobiť to už vedeli v dávnej minulosti Egypťania, Rimania, Gréci, ... Podľa vtedajších znalostí volili stavebné materiály, tvar budov, dimenzie ulíc, veľkosť clonenie okien, vodovodné potrubia v stenách domu, vešanie vlhkého rákosia, ...

Súčasnosť znižovania tepelných ziskov

Patrí sem zvyšovanie tepelného odporu budovy zvyšovaním izolačnej schopnosti, hrúbky stien, zväčšovaním odrazivosti slnečného žiarenia reflexnými fóliami, nátermi, tieniacou technikou vonkajšou, vnútornou, vhodným tvarovaním budov, chladením vyparovaním, solárnymi komínmi, šachtovým vetraním, prirodzeným nočným vetraním, ...

Výsledky zníženia tepelných ziskov

            Práca bola zameraná na zníženie tepelnej záťaže na priemyselnej výrobnej hale Schaffler v klimatických podmienkach mesta Skalici.

Navrhnuté riešenie zníženia tepelných ziskov

Po uvážení výhod a nevýhod možných riešení boli vybrané ako vyhovujúce opatrenia hliníkový náter, konštrukcia 10 komínov a 60 výmenníkov tepla. Nakoniec sa kvantifikoval prínos navrhovaných riešení a zistilo sa, že celkové tepelné zisky budovy sa podarilo zredukovať o 40 %  z 1313 kW na 793 kW.

Hliníkovým náterom na strešný plášť strechy sa zvyšujú reflexné vlastnosti materiálov, čo spôsobí menšie množstvo absorbovaného tepla plochou o 256,3 kW. Ide o pomerne lacné a jednoduché riešenie, ktoré nie je dlhodobé a vyžaduje opakované nanášanie.

Reflexná fólia na svetlíkoch haly zvyšuje odrazivosť, ale s ňou sa trvalo zmenší aj priepustnosť svetla do pracovného priestoru haly až o 52%.

Mechanické žalúzie na svetlíkoch odstraňuje negatívnu vlastnosť reflexnej fólie. Priepustnosť svetla je možné regulovať podľa potreby. Značnou nevýhodou tohto riešenia je, že žalúzie sú umiestnené na vnútornej strane haly. To má za následok hromadenie tepla medzi svetlíkom a žalúziou. Bolo by výhodné toto teplo odvetrávať z tejto vzduchovej medzery, čím by sa dosiahlo ešte väčšie zníženie tepelnej záťaže.

Najdrahším riešením je konštrukcia solárnych komínov na povrchu strechy. Tieto komíny by využívali prirodzené prúdenie vzduchu v dôsledku rozdielnych hustôt teplého a studeného vzduchu s efektom do -22,8 kW. Ich funkcia nezávisí od poveternostných podmienok a pomáha zvyšovať intenzitu nočného vetrania. Investičné náklady na konštrukciu takýchto komínov sú síce vysoké, ale na druhú stranu nevyžadujú si údržbu. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2022