Servisné zabezpečenie práce s horľavými chladivami, časť 2.

 

Pokračovanie prvej časti :

4. MINIMALIZÁCIA RIZÍK – PRAKTICKÉ SKÚSENOSTI

Skôr než servisný technik zaháji servisný zásah, mal by spĺňať nasledujúce požiadavky:

  • Zdravotne spôsobilý – potvrdenú zdravotnú prehliadku
  • Platné osvedčenie na prácu s elektrickými zariadeniami
  • Platné osvedčenie (štátna skúška) pre plameňové zváranie
  • Platné osvedčenie na prácu s F plynmi požadovanej kategórie

Platnosť osvedčení je nevyhnutná pre ochranu samého seba!!!

  • Počas celého servisného zásahu je doporučené používať ochranné topánky s oceľovou špicou, ochranné okuliare a ochranné rukavice. Pracovné oblečenie je už na každého uvážení, treba však podotknúť, že je odporúčaný dlhý rukáv a odev by nemal byť príliš voľný. Logo firmy na pracovnom oblečení pôsobí na zákazníka profesionálne. Náradie, s ktorým budete pracovať, nesmie javiť známky poškodenia, tu opäť platí, že chránite sami seba.
  • Pred začatím práce je dobré (samozrejme, ak je to možné) umiestniť systém na voľné priestranstvo a zamedziť prístupu nezainteresovaných osôb. Je možné použiť napríklad červeno-bielu pásku. Jedná sa o to, aby vo vašom okolí pri montážnych a zváracích prácach nikto iný (okrem kolegu/ov) nebol.

Po zistení pravdepodobnej príčiny poruchy nezabudnite chladiaci systém odpojiť od elektrickej siete (ak ste to už neurobili) a až tak začať so servisným úkonom.

V prvom rade treba z okruhu odstrániť HC/A2L chladivo. 

  • HC chladivá sa nesťahujú do tlakových nádob, ale vypúšťajú sa priamo do atmosféry čo ale neplatí o A2L chladivách. Ak systém nemá ventil, na otvorenie, je nutné použiť napichovacie kliešte a výpust hadice z kliešti umiestnite mimo miesta, kde sa chystáte zvárať resp. pripojiť na zberné zariadenie. Treba si uvedomiť že všetky HC/A2L chladivá sú ťažšie ako vzduch a držia sa pri zemi, preto ak sú v okolí systému nejaké priehlbiny, chladivo bude určite v nich.
  • Zvyšky chladiva odsajte za pomoci vákuovej pumpy. Je to krok, ktorý sa pri nevýbušných chladivách nerobí. Vynechaním tohto kroku sa vystavujete riziku popálenia, keďže pri zváraní sa začnú zvyšky chladiva z oleja uvoľňovať a horieť. V extrémnych prípadoch má plameň šľahajúci zo zváranej rúrky dĺžku až 1m. Dĺžka vákuovania závisí od systému, ale 1 hod. by mala postačovať.
  • Zváracie práce, ktoré je nutné vykonať pri demontáži resp. montáži kompresora, prevádzajte vždy s rukavicami a okuliarmi určenými pre plameňové zváranie a to zvlášť, ak bolo v systéme horľavé chladivo. Odporúča sa zvárať na vetranom mieste. Riziko plameňa vždy pretrváva.
  • Pri demontáži a montáži elektrických komponentov kompresorov na horľavé chladivo nehrozí zvýšené riziko oproti klasickým komponentom kompresorov na iné chladivá. Dôležité je použiť komponenty dodané s kompresorom a žiadne iné, a to ani dočasne.
  • Tlaková skúška a vákuovanie prebieha identicky ako pri iných chladivách a je potrebné dosiahnuť rovnakú hodnotu pretlaku a taktiež vákua.
  • Pri plnení chladiva je potrebné dbať na to, aby z hadicových spojov neunikalo horľavé chladivo. Zväčša nie je potrebné kompresor pri plnení štartovať, pretože náplne sú veľmi malé. Ale ak je potrebné kompresor pri plnení naštartovať, nepredstavuje to riziko. Veľmi dôležité je použiť správnu váhu. Je preto dobré použiť váhu s rozsahom do 15kg s presnosťou ±0,1g,
  • Pri práci nedopustite, aby sa v pracovnej zóne nachádzali akékoľvek predmety resp. vykonávali činnosti, ktoré by mohli byť neplánovaným zdrojom zápalu, ako napríklad rezanie flexibrúskou, činnosti s otvoreným plameňom, atď.

5. VÝMENA KOMPRESORA S OBSAHOM HC/A2L – OFICIÁLNY POSTUP

Spôsobov a postupov ako vymeniť kompresor je viacero. Firma Embraco odporúča tento oficiálny postup ktorý by mal eliminovať všetky riziká spojené s prácou a montážou kompresora v ktorom bolo výbušné chladivo.

Príprava a zabezpečenie miesta:

 

  1. Používajte iba prístrojové vybavenie vhodné pre HCs (A2L) chladivá.
  2. Miestnosť musí byť vybavená vhodným hasiacim prístrojom.
  3. Zóna  v ktorej sa práce vykonávajú  musí byť Ohraničená.
  4. Vetrajte miestnosť použitím vhodných ventilátorov do výbušného prostredia (EX).
  5. Umiestnite snímač na prítomnosť HCs (A2L) chladív na podlahu, odporúča sa nastaviť na hodnotu 20%LFL (svetelný a zvukový alarm)

 

Práce na chladiacom systéme:

 

  1. Odpojte zariadenie od elektrického zdroja.
  2. Zabezpečte priestor okolo chladiaceho systému aby sa zabránilo elektrostatickým výbojom pri vypúšťaní chladiva.
  3. Noste antistatický náramok a pripojte ho na kovovú časť systému.
  4. Otvorte dvierka kabinetu a vyvetrajte za použitia ventilátora určeného do EX prostredia ,aby sa zabránilo vytvoreniu potencionálne výbušného prostredia v prípade netesnosti chladiaceho systému v jeho vnútornej časti.
  5. Je potrebné vykonať kontrolu vonkajších únikov , detektorom skontrolujte či sa vo vani na kondenzát nenahromadilo chladivo.
  6. Odstráňte elektrické komponenty z kompresora.
  7. Nainštalujte ihlové ventily na nízkotlakú a vysokotlakú stranu chladiaceho systému.
  8. Pripojte hadicu na vypustenie chladiva do vzduchu. Pravdaže ak to dovoľuje národný / miestny predpis.   ( Pri množstve ≤ 150g je vypúšťanie v EÚ dovolene .Pri vypúšťaní do ovzdušia použite odlučovač oleja.
  9. Naplňte systém dusíkom na hodnotu 5 bar.
  10. Zo systému vypusťte dusík a odstráňte ihlové ventily ,rúrku odrežte v mieste kde boli ihlové ventily a nainštalujeme hansen spojky.
  11. Znovu naplňte systém pomocou dusíku na hodnotu 5 barov a následne opäť vypusťte systém.
  12. Za pomoci vákuovej pumpy začnite odstraňovať zvyšky chladiva ktoré ostali naviazané na olej v kompresore na hodnotu (0,3 bar(abs)). Niekoľko kráť zatraste kompresorom pre urýchlenie uvoľnenia plynu  z oleja.
  13. Naplňte systém opäť dusíkom a opäť vypustite , následné odrežte filter - dehydrátor od prípojnej rúrky a kapiláry.
  14. Dusíkom je potrebné prefúknuť nízkotlakú aj vysokotlakú časť chladiaceho systému ako kontrolu priechodnosti v systéme.
  15. Odspájkujte vysokotlakú a nízkotlakú rúrku z kompresora. Počas tejto činnosti prefukujte systém dusíkom na nízkom tlaku s hodnotou 0,1 bar.
  16. Po odstránení kompresora je možné odspájkovať aj servisnú rúrku a nainštalovať novú v primeranej dĺžke na nový kompresor.
  17. Vložte kompresor na základnú konzolu chladničky pomocou gumených závesov dodaných s kompresorom.
  18. Počas spájkovania nového kompresora a filter dehydrátora preplachujte systém dusíkom pri tlaku 0,1 bar.
  19. Namontujte nové originálne elektrické komponenty a skontrolujte ,či zodpovedajú špecifikáciám kompresora.
  20. Naplňte systém dusíkom a nastavte tlak na P.S. (výpočtový tlak) x 1,1. Skontrolujte tesnosť zvarov a zistite prípadné netesnosti za pomoci spreja na úniky alebo vhodného detektoru.
  21. Vypustite dusík a začnite s vákuovaním na oboch stranách, pokiaľ sa nedosiahne vákuum o hodnote aspoň 0,14 mbar.
  22. Počas vákuovania uzatvorte servisnú rúrku na filtri (ak ju obsahuje) . Rúrku zatlačte buď pomocou kliešti alebo lokring prstencom.
  23. Naplňte systém s použitím chladiva s čistotou 2.5 HCs , Starostlivo odvážte naplň (tolerancia je 1g) . Správna náplň chladiva je uvedená na štítku chladiaceho zariadenia. Po naplnení uzatvorte ventil na tlakovej flašy.
  24. Skontrolujte, či ste správne namontovali všetky veká, ochrany, uzatváracie prvky a upevnenia. Po kontrole zapnite stroj.
  25. Skontrolujte, či nedochádza k úniku chladiva s detektorom na netesnosti (zvary a iné kritické body).
  26. Overte správne fungovanie chladiaceho systému. (Meranie absorpcie a teploty).
  27. Vypnite kompresor a skontrolujte prípadné úniky chladiva pomocou detektora netesností (zvary a iné kritické body) na nízkotlakej strane systému.
  28. Aplikáciu znova zapnite, nasaďte na plniace rúrky ukončovacie spojky a za pomoci kliešti alebo lokring prstencov rúrky uzatvorte

6. ZÁVER

Hlavným dôvodom vzniku tohto článku bolo priblížiť a ozrejmiť skutočnosti, ktoré by mal ovládať servisný pracovník ako aj používateľ.

Pri dodržaní doporučených postupov je riziko poškodenia zdravia minimálne, avšak úplne sa vylúčiť nedá. Na záver by bolo dobé dodať čo robiť v prípade, že aj napriek dodržaniu bezpečnostných pokynov došlo k nebezpečnej udalosti.

PRVÁ POMOC

Všeobecné pokyny: 

Vysoké koncentrácie pôsobia dusivo. Príznaky sú strata orientácie, bolesti hlavy, nevoľnosť, strata vedomia. Postihnutého dopraviť na čerstvý vzduch a podporovať dýchanie pomocou nezávislého dýchacieho prístroja. Udržovať v pokoji a teple. Privolať lekársku pomoc. 

 

Pri nadýchnutí: 

Postihnutého dopraviť na čerstvý vzduch. Použiť nezávislý dýchací prístroj. Udržovať v pokoji a teple. Privolať lekársku pomoc. 

 

Pri styku s kožou: 

Vyzliecť kontaminovaný odev. Zasiahnuté miesto omývať najmenej 15 minút prúdom vlažnej vody (30-35°C). Ak vznikli omrzliny, zakryť sterilnou gázou. Privolať lekársku pomoc. 

 

Pri zasiahnutí očí:

Vymývať najmenej 15 minút vlažnou vodou (30-35°C) smerom od vnútorného kútika oka von, aby nedošlo k zasiahnutiu druhého oka. Privolať lekársku pomoc. 

 

Pri požití:

 Nepovažuje sa za možný spôsob expozície.

 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2022