Radovanov tester na expanzné ventily sa už vyrába

 

Univerzálny servisný magnet pre test krokovo elektricky riadených expanzných ventilov

„tri v jednom“ autora úžitkového vzoru Radovana Knuta je v predaji

Univerzálny krokový servisný magnet, fungujúci ako otvárač i zatvárač so zameniteľnými redukciami na elektronicky riadené expanzné ventily (silnejší testovací magnet na báze NdFeB) bol predstavený jeho autorom Radovanom Knutom na našom valnom zhromaždení, našej konferencii v hoteli Slovan, v Tatranskej Lomnici v roku 2021. V tomto roku servisný magnet začala vyrábať a uviedla do predaja firma Ekotez.

Test funkcie ovládania expanzného ventilu funguje nasledovne. Vypne sa chladiaci okruh (klimatizácia) a demontuje pohon ventilu. Magnet pomocou excentrických vložiek sa prispôsobí priemeru ventilu. Magnet sa nasadí na hriadeľ pohonu a otáča sa proti smeru hodinových ručičiek (šípka OPEN) až do okamihu, keď je počuť preskočenie jadra ventilu - ventil je na 100% otvorený. Následne sa otáča v smere hodinových ručičiek (šípka CLOSE), kým nie je počuť preskočenie jadra magnetu, ventil je zatvorený.

Ak skúška prebehne úspešne, je elektronický expanzný ventil v poriadku a poruchu je treba hľadať v jeho pohone alebo inde v okruhu.

Ocenenie Chladenie 2022 získal Radovan Knut za prípravok umožňujúci zisťovanie mechanickej poruchy elektronického expanzného ventilu. 

Radovan Knut autor úžitkového vzoru, predstavuje prípravok umožňujúci zisťovanie mechanickej poruchy elektronického expanzného ventilu na valnom zhromaždení Zväzu 25.3.2022. Prípravok združuje v sebe tri doterajšie rozmerovo odlišné prípravky. Prípravok bol odprezentovaný na konferencii Zväzu  22.10. 2021 v Tatranskej Lomnici a už sa pripravuje dostal do výroby. Bližšie pozrite Správy 8/2021 a 3/2022. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2023