Návrh odporúčaného cenníka prác chladiarenského mechanika

 

Predkladáme na diskusiu návrh minimálnych odporučených sadzieb výkonov práce chladiarenských mechanikov a firiem vo vzťahoch ku konečným užívateľom/spotrebiteľom, ktorý má byť vnímaný predovšetkým ako odporučenie chladiarenským firmám. 

 

Zväz odporúča ceny prác

Zväz na svojich konferenciách pravidelne vyhodnocuje rast cien materiálov a služieb. Na základe daného stavu odporúča upraviť cenu práce chladiarenského mechanika, ktorá sa však môže líšiť podľa veľkosti podniku, regiónu a najmä veľkosti, zložitosti chladiacej technológie. Musí zahŕňať materiál, mzdu, réžiu, vzdelávanie, technické vybavenie. Naposledy v roku 2016 prezident Zväzu pán Ladislav Nagy odporúčal cenovú úroveň 30 €/hodinu. 

Štruktúrovaná cena prác

Naposledy na konferencii 28.10.2022 v Šamoríne, Ivan Lobík, člen predstavenstva Zväzu urobil podrobnejšiu analýzu cien prác aj z hľadiska atraktívnosti povolania chladiarenského mechanika pre mladých ľudí.

Zväz nemôže diktovať svojim členom akékoľvek cenové limity pre výkon ich činnosti. Toto odporučenie má slúžiť predovšetkým na pozdvihnutie technickej a vedomostnej úrovne členov Zväzu, ako aj odbúranie nízkej, nedostatočnej odmeny za prácu nezohľadňujúcej zvyšujúce sa náklady na dopĺňanie vedomostí a preškoľovanie na nové chladivá, nároky na digitálnu gramotnosť, zmeny v legislatíve a pod ... Súčasťou ceny je aj nákup moderného technického vybavenia, pričom hlavným cieľom je zabezpečiť  aby „chladiarenský mechanik„ bol lukratívnym remeslom aj pre mladú generáciu do budúcnosti. 

Mladí ľudia a atraktivita profesie

Vnímame, tak ako takmer všetky manuálne profesie na Slovensku nedostatok mladých ľudí a želáme si zatraktívnenie našej profesie aj z finančného hľadiska. 

Ľudovo povedané : „Ak chceme mladých chlapcov dostať do servisných áut s výhľadom práce v zamastených montérkach a s neistým voľným časom pri nepredvídateľnom servise, tak im musíme ponúknuť niečo viac ako bezpečný a stabilný pás v automobilke, ktorý poskytuje na mesiace dopredu istú pracovnú dobu s primeraným mzdovým ohodnotením“.

Návrh kategorizácie podľa veľkosti chladiacich okruhov, typov chladív, bezpečnostných rizík a druhov práce je v súlade s Nariadeniami č. 517/2014/EÚ a č. 2015/2067/EÚ.

KATEGORIZÁCIA podľa veľkosti a druhu náplne chladiva: 

Pre chladivá HFC, HFO, prírodné chladivá / kat. A1,A2L,A2 /   

  1. Kategória :   II  do   3 kg chladiva
  2. Kategória:     I  nad 3 kg chladiva 
  3. Kategória:     I  nad 30 kg chladiva     
  4. Kategória:     I  nad 300 kg chladiva
  • príplatok za prácu s chladivami A3 a B2L

Kategorizácia pracovných úkonov chladiara 

Montážne práce : práce na montážach nových chladiarenských zariadení dlhodobejšieho rozsahu, vrátane plánovaného servisu, odstávky zariadení pre plánovanú údržbu, rekonštrukcie zariadení, vykonávanie preventívnych plánovaných servisných prehliadok, kontroly tesnosti a únikov a podobne a všetky ostatné práce, ktoré si nevyžadujú okamžitý  bezodkladnýzásah, je možné ich dopredu plánovať a ich rozsah je rádovo v desiatkach odpracovaných hodín.

Servisné práce : bezodkladný servis chladiacich zariadení vyžadujúci nástup na realizáciu rádovo v hodinách, nie je možné ho plánovať, býva nahlásený užívateľom / príp. automatickým systémom hlásenia porúch a rozsah takýchto zásahov sa ráta rádovo na jednotky odpracovaných hodín.

Práce IT špecialistu na vzdialenú správu a monitoring : 

výkon pracovníka zaškoleného na prácu s PC a inštaláciu zariadení na diaľkovú správu, monitoring chladiacich zariadení, diagnostiku porúch, jeho napojenie cez webové rozhrania do sietí,  programovanie a nastavenie daných zariadení. Školenie zástupcov užívateľa na základnú obsluhu a uchovávanie, zálohovanie  dát zo systému pre ich interné potreby.

 

Privítame Vaše podnety 

            Návrh cenníka spracoval pán Ivan Lobík na podnety zo servisnej konferencie v hoteli Slovan z októbra 2021 a na diskusiu členom Zväzu schválilo predstavenstvo Zväzu 2.12.2022. Diskusia, predkladanie pripomienok, námetov je časovo obmedzená do 20.2.2023. Po tomto termíne bude finálna verzia s odporúčanými cenami prác posunutá na schválenie valným zhromaždením.

            Treba podotknúť, že cenotvorba prác je ovplyvňovaná mnohými aspektami, faktom však je, že firmy ju majú flexibilne vo svojich rukách.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2023