Týždeň zelených budov – príklady priťahujú

 

Spilka, Jurkovičová tepláreň, Westend Plazza v Bratislave

Podujatie GREEN BUSINESS BREAKFAST bolo venované téme Udržateľné budovy a mestá v čase energetickej krízy. Podujatie organizovala SKGBC Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC) v rámci Týždňa zelených budov 2022, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia Slovenskej republiky Ján Budaj.

Rastúce ceny energií a otázka ich dostupnosti budú dôležitou témou nielen počas nasledujúcej vykurovacej sezóny. Čo to znamená z hľadiska výstavby a obnovy budov? Ako môžu developeri, banky, výrobcovia materiálov či poskytovatelia služieb znížiť závislosť budov na dodávke energií a ich zraniteľnosť v čase rastu cien? Aj na tieto otázky hľadali odpovede odborníci z rôznych oblastí pôsobenia v závere Týždňa zelených budov.

Stretnutie SKGBC v Spilke

Tradičné podujatie pre členov rady a podporovateľov udržateľnej výstavby obchodných partnerov, kolegov a priateľov v príjemnej podvečernej atmosfére, sa tento rok uskutočnilo v netradičných priestoroch kupoly historickej Spilky. 

Bývalý Steinov pivovar je prerobený v prízemnej časti do pivárne s reštauráciou, v strede s konferenčnou miestnosťou a pod kupolou s priestorom pre spoločenské podujatia. Priestory sú vysoké s príjemnou atmosférou. 

Diskusia sa venovala využitiu dreva vo výstavbe s cieľom udržateľnosti výstavby s víziou uhlíkovej neutrality. Ďalšie stretnutie v Jurkovičovej teplárne a vo Westende na Lamačskej ulici. Funkcionalistická budova Jurkovičovej Tepláreň je jednou z posledných spomienok na zlatú industriálnu éru Bratislavy. Počas jej rekonštrukcie sa zachovalo množstvo originálnych prvkov, násypníky na uhlie, pôvodné okenné rámy, oceľové konštrukcie, tehly či žeriav. SKGBC podobne ako Zväz je členom Budovy pre budúcnosť. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2023