Skúšky na kategóriu I podľa Nar. 2015/2067/EÚ - časť 2 Elektrotechnické vzdelanie chladiara

 

Ide o študijný odbor  26 elektro, ktorý sa študuje školským alebo duálnym spôsobom 4 roky s maturitou 5 rokov. Je možné tiež nadstavbové dvojročné štúdiu alebo jednoročná rekvalifikácia. Kvalifikáciu mechanika chladiacich zariadení a tepelných čerpadiel je tiež možné získať nadstavbovým štúdiom alebo rekvalifikáciou na SOŠT Zlaté Moravce. 

 

Chladiarenské vzdelanie sa dá nahradiť praxou

Pomerne náročnému štúdiu sa dá vyhnúť absolvovaním základného školenia na prácu s chladivom za predpokladu, že žiadateľ má elektrotechnickú spôsobilosť min. §21 podľa vyhlášky 508/2009 Z.z. a certifikát na spájkovanie minimálne meď/meď podľa normy STN EN 13585. Ukazuje sa, že zruční inštalatéri, kúrenári, elektrikári dokážu zvládnuť prácu s chladivom a získať zručnosti a vedomosti v krátkom čase. No nemusí to platiť všeobecne. Nie každému sa to podarí.

Teoretická i praktická pripravenosť chladiarov

Teoretickú i praktickú pripravenosť chladiarov pod vedením predsedu skúšobnej komisie Milan Ondrejmiška hodnotili členovia páni Jaroslav Zöldfay, Martin Valent, Ján Jankeje, Peter Havala a Adrián Danter. Sústredili sa na vedomosti v oblasti prírodných chladív a tiež v zručnostiach, poznanie funkcie nielen komponentov chladiaceho okruhu, ale aj zostáv chladiaceho okruhu, vedení potrubí, uvádzania do prevádzky a podobne. Vybavenosť školiaceho pracoviska umožňuje prakticky hodnotiť znalosti  priamo pri chladiacich okruhoch.

Skúšky na kategóriu I trvajú približne 7,5 hodín

Elektronický záznamník preberáme 60 min, abc  test abc trvá 60 minút, grafik test 60 minút, ústne, praktické skúšky spolu 320 minút a záver 30 minút.

                      

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2023